Ευθύνες στη χώρα μας για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου επιρρίπτει ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το μεταναστευτικό Maarten Verwey.
Ο Verwey διευκρίνισε στο New Europe πως: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές».
Ο συντονιστής της Ε.Ε. επιρρίπτει ευθύνες στην Αθήνα αλλά και στις τοπικές αρχές για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά της Λέσβου και Χίου.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΕΕ παραδέχεται ότι βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στα hotspots. «Για επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση απαιτείται μια αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφής», λέει.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Μετανάστευσης, 7.373 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο νησί της Λέσβου. Ενώ στο νησί μπορεί να φιλοξενηθούν μόλις 3.253 άτομα. Στον καταυλισμό στη Μόρια ζουν 5.485 μετανάστες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσαν οι ελληνικές αρχές στις 22 Δεκεμβρίου, 13.663 μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα νησιά, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μεγαλύτερο αριθμό 15.000 μεταναστών.
Μόλις πριν από τρεις ημέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στην Ελλάδα επείγουσα βοήθεια ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των άμεσων αναγκών για στέγαση, υπηρεσίες εστίασης, υγιεινής και καθαρισμού στα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Αλλά ακόμα κι αν υπάρχουν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται με τη δημιουργία των θέσεων που χρηματοδοτούνται, λόγω της τοπικής αντιπολίτευσης, σημειώνει το New Europe.
σχόλια