Δάγκειος πυρετός: Οι δύο παράγοντες για την εμφάνιση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Δάγκειος πυρετός: Οι δύο παράγοντες που φέρνουν τα μολυσμένα κουνούπια στη νότια Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Για τα αυξανόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού που καταγράφονται στην Ευρώπη, μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό πρακτορείο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το ζήτημα του δάγκειου πυρετού απασχολεί τις υγειονομικές αρχές στη χώρα, κάτι που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν καταγραφούν κρούσματα εδώ, καθώς η κλινική φροντίδα είναι πραγματικά εντατική.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, η άνοδος της θερμοκρασίας που σημειώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής κάνουν τη νότια Ευρώπη πιο φιλόξενη περιοχή για το «κουνούπι τίγρης», που μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό. 

Παράλληλα, άλλος ένας παράγοντας που διευκολύνει την εξάπλωση του δάγκειου πυρετού είναι οι αυξημένες μετακινήσεις των ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας, μετά την ελονοσία, σε ανθρώπους που επιστρέφουν στην Ευρώπη μετά από ταξίδι.

Σταδιακά, σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης, δημιουργούνται οι συνθήκες εγκατάστασης αυτών των κουνουπιών στα μέρη μας, προσθέτοντας ότι παρατηρείται μετανάστευση κουνουπιών, που δεν υπήρχαν παλαιότερα, στη νότια Ευρώπη και τα οποία είναι φορείς του δάγκειου πυρετού.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως η Ευρώπη κατέγραψε το 2022 όσα κρούσματα δάγκειου πυρετού είχε τα προηγούμενα 11 χρόνια, σύμφωνα με το ECDC.

Δάγκειος πυρετός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Όπως σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, οι προσπάθειες των αρχών πρέπει να εστιάσουν στην επιτήρηση των πληθυσμών των κουνουπιών, και στην ενημέρωση του πληθυσμού για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ειδικότερα, ο ιός του δάγκειου πυρετού μεταδίδεται από μολυσμένο κουνούπι του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti. Τα κουνούπια μολύνονται από τον ιό όταν τσιμπήσουν έναν ασθενή σε φάση ιαιμίας. Σε 4-12 ημέρες το κουνούπι μολύνεται με τον ιό και παραμένει μολυσματικό εφ' όρου ζωής. Τα κουνούπια αυτά δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναπαράγονται κυρίως σε ανθρωπογενείς, αστικές και ημιαστικές εστίες (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές με νερό, λάστιχα, πιατάκια γλαστρών).

Σημειώνεται πως ο δάγκειος πυρετός δεν μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων μολυσμένου αίματος ή μεταμόσχευσης μολυσμένων οργάνων ή ιστών, καθώς και μετά από επαγγελματική έκθεση σε Μονάδες Υγείας (π.χ. από τραυματισμούς με βελόνες). Έχουν αναφερθεί, επίσης, περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από τη μητέρα στο έμβρυο ή στο νεογνό κατά τον τοκετό).

Παράλληλα, η περίοδος επώασης του ιού κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες (συνήθως 4-7 ημέρες). Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, οι ασθενείς είναι μολυσματικοί για τα κουνούπια κατά τη διάρκεια της υψηλής ιαιμίας, συνήθως κατά το διάστημα λίγο πριν από τον πυρετό έως το τέλος αυτού, συνήθως 3-5 ημέρες (μέγιστο 10 ημέρες) μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Δάγκειος πυρετός: Συμπτώματα και πρόληψη

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το 50% των ατόμων που μολύνονται από δάγκειο πυρετό είναι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλινικό φάσμα της νόσου είναι ευρύ, με απρόβλεπτη κλινική εξέλιξη και περιλαμβάνει σοβαρές και μη σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, μυϊκοί σπασμοί και πόνος στις αρθρώσεις, που είναι τόσο ισχυρός ώστε η νόσος αποκαλείται και «πυρετός των σπασμένων οστών». Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από μία αυτο-περιοριζόμενη ήπια κλινική νόσο, ένα μικρό ποσοστό εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο.

Αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνονται, η πρώιμη διάγνωση και κλινική αντιμετώπιση των ασθενών παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση της νόσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM