«Δεν αντέχω την ντροπή - Να με κλείσουν φυλακή», λέει η 82χρονη που συνελήφθη για τα χόρτα

«Δεν αντέχω την ντροπή - Να με κλείσουν φυλακή», λέει η 82χρονη που συνελήφθη για τα χόρτα Facebook Twitter
EUROKINISSI
9

Η ηλικιωμένη γυναίκα που συνελήφθη στην Κατερίνη επειδή πουλούσε άγρια χόρτα χωρίς άδεια, δηλώνει πως νιώθει ντροπή και θα ζητήσει από τους δικαστές να την «κλείσουν στη φυλακή». 

Η είδηση της σύλληψής της, προκάλεσε σωρεία επικρίσεων στο διαδίκτυο αλλά και στα ΜΜΕ, δεδομένου του προχωρημένου της ηλικίας της. Η 82χρονη Παρθένα Αλχαζίδου, αναμένεται να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των άγριων ραδικιών, επειδή πουλούσε τα χόρτα της χωρίς άδεια. 

«Θα πάω στο δικαστήριο και θα πω στον πρόεδρο να µε κλείσει στη φυλακή, γιατί δεν µπορώ να αντέξω αυτή την ντροπή» είπε χαρακτηριστικά στον γιο της, Τάσο Αλχαζίδη που μίλησε στην εφημερίδα «Έθνος».

«Η µάνα µου ένιωσε πολύ άσχηµα. Πήγαν τρεις ηλικιωµένες στο αστυνοµικό τµήµα για εξακρίβωση στοιχείων, τους έβαλαν διοικητικό πρόστιµο και σαν να µην έφτανε αυτό, τώρα στέλνουν και κλητήριο θέσπισµα σε µια 82χρονη γιατί η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη. Έχει πάθει σοκ η µάνα µου και από την ντροπή της είναι συνεχώς αναστατωμένη», λέει ο κ. Αλχαζίδης. 

Η σύλληψη, το πρόστιμο και η δίκη

Η κ. Αλχαζίδου είχε συλληφθεί πέρυσι μαζί με δύο άλλες γυναίκες επειδή πουλούσαν μαρούλια και κρεμμύδια που καλλιεργούσαν στους κήπους τους, αβγά από τις κότες τους και άγρια χόρτα. Ο λόγος της σύλληψης τους ήταν ότι δεν διέθεταν άδεια υπαίθριου εμπορίου και πιστοποιητικά υγείας. 

Οι γυναίκες είχαν μεταφερθεί με δύο περιπολικά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου τους επιβλήθηκε 200 ευρώ στην κάθε μία. 

Η κα Αλχαζίδου πλήρωσε το πρόστιµο την επόμενη κιόλας ημέρα - πληρώνοντας μάλιστα για αυτόν τον λόγο το μισό ποσό - αλλά πριν από λίγες ηµέρες εστάλη κλήση στο σπίτι της για να δικαστεί, στις 7 Ιουνίου, στο Α' Μονοµελές Πληµµελειοδικείο Κατερίνης.

Η ίδια συνήθιζε να παίρνει το λεωφορείο από τη Νέα Τραπεζούντα που µένει µε τον γιο της και κατέβαινε στην Κατερίνη. Φτάνοντας στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Τσαγκαράδικα», πουλούσε τα αυγά και τα χόρτα για «χαρτζιλίκι». 

Κατά την επιστροφή της, σταματούσε περίπου τρία χιλιόµετρα µακριά από το σπίτι της και μάζευε άγρια ραδίκια. Στη συνέχεια επέστρεφε με τα πόδια. 

«Είναι τροµερό να σκεφτεί κανείς πως δύο γιαγιάδες βούλιαξαν την ελληνική οικονοµία και φταίνε για τη µεγάλη φοροδιαφυγή. Η γιαγιά Σουζάνα που πουλούσε στη Θεσσαλονίκη τερλίκια χωρίς άδεια και η γιαγιά Παρθένα που πουλάει λίγα ζαρζαβατικά στην Κατερίνη. Τους αξίζει µια σκληρή τιµωρία» λέει ο κ. Αλχαζίδης.

«Πέρασα πείνα, εξορία, δυστυχία, αλλά τούτο δω δεν θέλω να το θυµάµαι. Να πηγαίνω στην Αστυνοµία σε αυτή την ηλικία και τώρα να µπω στο δικαστήριο» λέει η ηλικιωμένη που, παρά τα προβλήµατα υγείας - έχει υποστεί δύο φορές εγκεφαλικό επεισόδιο - πουλούσε τα προϊόντα της για να έχει δικά της χρήματα.

Μετά και την υπόθεση της ηλικιωμένης που πουλούσε τερλίκια χωρίς άδεια, η ανταπόκριση και σε αυτή την περίπτωση ήταν ευρύτατη και γνωστοί νοµικοί επικοινώνησαν µε τον κ. Αλχαζίδη για να αναλάβουν την υπεράσπιση της ηλικιωμένης.

Εκείνη όμως επιµένει να πάει στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο.

«Απευθυνθήκαµε σε έναν γνωστό µας δικηγόρο, αλλά η µάνα µου δεν θέλει νοµικές συµβουλές και οδηγίες. Λέει ότι θα σηκωθεί και θα απολογηθεί µόνη της. Και θα ζητήσει να µπει στη φυλακή, γιατί νιώθει µεγάλη ντροπή που έφτασε αυτό το χαρτί στο σπίτι».

Ελλάδα
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Εγω φανταζομαι καποιος εκανε καταγγελία και η αστυνομία δεν μπορει να μην κανει την δουλεια της.Τι σχεση εχει αν ειναι 80 χρονών ή αν ειναι 30.Αν δεν εχεις χρηματα προσπαθείς απο καπου να βγαλεις.Αν δεν βρίσκεις δουλεια τοτε καταφευγεις σε τετοια συστηματα.Παντος οχι επειδη ειναι μεγαλη-μεγαλος εχει το ελεύθερο να κανει οτι θελει.Τωρα οτι αφήνουν τα μεγαλα κεφαλια να κλέβουν και δεν τους πειραζει κανενας εκει ειναι το μεγαλο πρόβλημα.
Να ρωτήσω κάτι. Η γιαγιά με τα τερλίκια την έβγαλε καθαρή τελικά αν εξαιρέσεις την κράτηση της όλη μέρα πρώτα στο Τμήμα και μετά στην Ασφάλεια. Βρέθηκε λέει "φόρμουλα" και "πάγωσε" το 200άρι είχε πει η αρμόδια Υπουργός Γεροβασίλη ή τέλος πάντων θα πλήρωνε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στην γιαγιά με τα χόρτα τώρα, δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο ώστε ούτε καν τα μισά να πλήρωνε και ούτε σε δίκη να μην πήγαιναν? Και καλά, δεν περίμενα Υπουργός να ξέρει την καθετί σύλληψη που γίνεται ανά την Ελλάδα, λογικά και αυτή μετά την αποκάλυψη απ το OPEN θα το έμαθε για το τι συνέβη κάπου κάποτε στην Κατερίνη. Η Αστυνομική Διεύθυνση Κατερίνης γιατί δεν έκανε κάτι, γιατί δεν ενόχλησε το Υπουργείο για ένα "πάγωμα"; Η γιαγιά ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ να βγει απ το σπίτι (θεωρώντας απαράδεκτο προφανώς που "αμαύρωσε" το όνομα της και της οικογένειας διότι κατα βάθος ξέρει πως - καθαρά τυπικά έστω - έκανε κάτι παράνομο, άλλη ηλικία βλέπετε, άλλη νοοτροπία πιο περήφανη και πιο ευθύς, πόσοι απο εμάς θα αναλαμβάναμε τέτοια ευθύνη λέγοντας "και θα πληρώσω και θα απολογηθώ και αποφασίστε ανάλογα, ναι έκανα κάτι παράνομο και μας/με διέσυρα" και ας ήταν νόμιμο αλλά κοινωνικά προκλητικό αυτό που μας κάνανε;;;) αλλά εκεί στην τοπική Αστυνομία δεν ντρέπονται που δεν έκαναν κάτι?
Για αυτό πρέπει σαν πολίτες να είμαστε ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΙ απέναντι στους πολιτικούς και στους όποιους δημόσιους λειτουργούς "τα παίρνουν" ή βουτάνε το δάκτυλο στο μέλι.Καμία επιείκεια ή ανοχή απολύτως. Σε τέτοιες δε περιπτώσεις, η όποια διαδικασία να είναι ΣΥΝΤΟΜΗ, χωρίς αυτό να σημαίνει ατεκμηρίωτη.Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται και να μην ακούμε δικαιολογίες.Τότε θα είμαστε μια σοβαρή και όχι σοβαροφανής κοινωνία, που δείχνει την τάχα "τιμιότητά" της, διϋλίζοντας τον κώνωπα, αλλά παραβλέπει την καμήλα (και την ουρά της)...
κανείς δεν λέει ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημείο αυτό από τις δυο γιαγιάδες που πουλούσαν τερλίκια και χόρτα στις λαϊκές για χαρτζιλίκι. Έτσι όμως και οι γιαγιές αφήνονταν ανενόχλητες να πουλάνε χωρίς άδεια τι φτωχική πραμάτεια τους θα έβρισκε ο καθένας μας από μια γραία να την βάλει στη λαϊκή με ένα πάγκο να πουλάει ακόμα και αυτοκίνητα.
Στο (γ)Ελλάδα η δικαιοσύνη ως γνωστόν φτάνει παντα ως το κόκκαλο (Όταν πρόκειται για γιαγιάδες και παππούδες χωρις "δοντι" ,βεβαια.)..Δεν έκανες τίποτα το κακο γιαγιάκα.Απλως ζεις σε λάθος χώρα...