Διαδίκτυο: Αργές οι συνδέσεις στην Ελλάδα - Άπιαστες οι ταχύτητες των συμβολαίων

Διαδίκτυο: Αργές οι συνδέσεις στην Ελλάδα - Άπιαστες οι ταχύτητες των συμβολαίων Facebook Twitter
1

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι κατά μέσο όρο οι ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων μέσω Διαδικτύου στην Ελλάδα, με τεράστιες αποκλίσεις από τις ονομαστικές τιμές των συμβολαίων. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2018 η μέση ταχύτητα σύνδεσης ήταν 16,3 Mbps για το download, και 2,4 Mbps για το upload.

Παρά την αύξηση από το 2017 (13,2 και 1,7 Μbps αντίστοιχα), οι πραγματικές ταχύτητες παραμένουν πολύ χαμηλές και διαμορφώνονται μόλις στο 38% της ονομαστικής ταχύτητας για download. Το upload είναι κατά μέσο όρο 28% πιο χαμηλό από την ταχύτητα των συμβολαίων, όπως καταδεικνύει η αναφορά μετρήσεων «Υπερίων 2018».

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η μικρή βελτίωση είναι αποτέλεσμα της διάδοσης εξελιγμένων συνδέσεων οπτικών ινών (VDSL και FTTx) αλλά, παρότι πέρυσι προστέθηκαν στο δείγμα συνδέσεις 100 Mbps/5 Mbps, ο μέσος όρος δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. 

Όπως σημειώνεται στην ετήσια αναφορά, αυτή η κατηγορία γρήγορων συνδέσεων είναι η πιο αξιόπιστη ως προς τις αποδόσεις, καθώς πλησιάζει περισσότερο τις ονομαστικές ταχύτητες, συγκριτικά με τις «χάλκινες» ADSL. 

Ετσι, μια ονομαστική σύνδεση 50 Μbps που αξιοποιεί εν μέρει το δίκτυο οπτικών αποδίδει πραγματική ταχύτητα 25 - 30 Mbps (50% με 60% της ονομαστικής) ενώ μια σύνδεση ADSL 24 Μbps, προσφέρει κατά μέσον όρο μόλις 8 Mbps στο download (33% της ονομαστικής).

Ωστόσο, για την ώρα, η πλειονότητα των νοικοκυριών παραμένει σε συμβόλαια «χάλκινων συνδέσεων» για οικονομικούς κυρίως λόγους. 

Εκτός όμως από το είδος της σύνδεσης, σημαντικό ρόλο στις ταχύτητες του διαδικτύου παίζουν η γεωγραφική θέση και η ώρα σύνδεσης: στα αστικά κέντρα οι ταχύτητες πρόσβασης είναι συνήθως υψηλότερες από ό,τι στην επαρχία και οι χρήστες παρατηρούν υψηλότερες πραγματικές ταχύτητες τις ώρες μη αιχμής. 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

Ελλάδα / Μποφίλιου: Η απάντηση μετά τις αντιδράσεις για την παλαιστινιακή μαντίλα την Πρωτοχρονιά στο Σύνταγμα

«Συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες για τον κόσμο και το μέλλον που θέλουμε να έχουμε» ανέφερε για τον Φοίβο Δεληβοριά, με αφορμή τα όσα είπε για την καλλιτέχνιδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Από τη στιγμή που οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν και εγκρίθηκαν από την ΕΕΤΤ, επιβεβαιώνοντας και αποδεικνύοντας επιστημονικά και εμπεριστατωμένα ότι οι ταχύτητες του διαδικτύου, γενικά αλλά και ανά εταιρεία παροχής, παρουσιάζουν τεράστια απόκλιση από εκείνες για τις οποίες πληρώνουμε και δεν υφίστανται στο παραμικρό, προσφεύγοντας μέσω κάποιων οργανισμών προστασίας καταναλωτών ή ανεξάρτητα ο καθένας στην δικαιοσύνη, πρέπει να επιστραφεί μέρος των χρημάτων που πληρώθηκαν, όπως και να επιβληθούν πρόστιμα σε όσες εταιρίες παρουσίασαν παραπλανητικό, διαφημιστικό περιεχόμενο για διαδικτυακές ταχύτητες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιτευχθούν, κάτι που το γνωρίζανε πάρα πολύ καλά.Έως να δούμε τις πρώτες προσφυγές, οπωσδήποτε τα τιμολόγια πρέπει να αλλάξουν και να μειωθούν κατά πολύ, τηρουμένων των πραγματικών-μειωμένων ταχυτήτων, βάσει των οποίων πρέπει να πραγματοποιείται η τιμολόγηση.Ας σκεφτούμε μόνο, όσοι διαμένουμε σε μεγάλα αστικά κέντρα, που έχουμε πρόβλημα με τις ταχύτητες του διαδικτύου, πόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η περιφέρεια (με το ίδιο κόστος τιμολογήσεων).Ουσιαστικά οι περισσότερες, πολύ συγκεκριμένες εταιρίες διαδικτυακών παρόχων, όπως και εκείνες της κινητής τηλεφωνίας, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους χρεώνουν και κοστολογούν «κοπανιστό αέρα». Το μεγαλύτερο ποσοστό πληρωμών αφομοιώνεται σε λειτουργικά έξοδα και δαπάνες των εταιριών αυτών και όχι σε πραγματικές, λειτουργικές υπηρεσίες.