«Περάσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», ανέφερε η αναισθησιολόγος και εντατικολόγος, Ελένη Γκέκα, διευθύντρια της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ.
«Έχω πολλές μέρες να πάω σπίτι μου, αλλά δεν είμαι η μόνη. Ας μην τα λέμε αυτά...», ανέφερε μετά από σχετική ερώτηση στους δημοσιογράφους τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμέρο η κυρία Γκέκα κατά τη συνέντευξη που τους παραχώρησε. Η ίδια είπε χαρακτηριστικά πως ουδέποτε θα ξεχάσει την εμπειρία και τον αγώνα που έδωσε όχι μόνο ως γιατρός αλλά και ως άνθρωπος.
«Μακάρι να είμαστε καλά και να τα θυμόμαστε... Θα θυμάμαι ότι περάσαμε πολύ δύσκολα, περνάμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν είναι ότι στη ρουτίνα μας δεν χάνουμε ζωές, αλλά τώρα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές (...) Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε να ετοιμάσουμε κρεβάτια εντατικής γι' αυτό που φοβόμασταν ότι θα έρθει. Όλα είναι πρωτόγνωρα», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι τραγικό να εργάζεσαι τόσες ώρες με μια ολόσωμη φόρμα. Εγώ τους λέω "ντυνόμαστε αστροναύτες για να δουλέψουμε. Το προσωπικό φοράει μια μάσκα που είναι αδύνατον να μην αφήσει σημάδια. Δεν μπορείς να αντέξεις πολύ με τη μάσκα. Αυτή πολύ γρήγορα θολώνει. Δεν έχεις καλή εικόνα. Ζεσταίνεσαι. Αισθάνεσαι άσχημα. Όμως, όταν είσαι δίπλα στον ασθενή και πρέπει να προσφέρεις κάποια πράγματα, αυτό το ξεχνάς», αναφέρει μιλώντας για τις συνθήκες εργασίας προσθέτοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να μείνει όσες ώρες θέλει δίπλα στον ασθενή.
«Τρεις ώρες μπορούν να αντέξουν μέσα στη στολή και μέσα στη μάσκα. Μετά πρέπει να βγεις λίγο έξω. Αν βγεις λίγο έξω, πιεις λίγο νερό και πάρεις καθαρό αέρα, θα είσαι καλύτερα. Τα σημάδια όμως δεν φεύγουν εύκολα από το πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά. Στο ΑΧΕΠΑ έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα 21 άνθρωποι με τους οκτώ να βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο. «Δυστυχώς, όμως, είχαμε και απώλειες», λέει και εύχεται σύντομα αρκετοί ασθενείς να πάρουν εξιτήριο και να βγουν νικητές.
Τι λέει για τους 40άρηδες που νοσηλεύθηκαν
Μπορεί ο ιός να είναι επικίνδυνος τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τις ευπαθείς ομάδες, όμως έχει προσβάλει και τους 40άρηδες, που μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ερωτηθείσα γι' αυτό, η κυρία Γκέκα απαντά: «Εμείς έχουμε νοσηλεύσει από την ηλικία των 42 ετών έως και 85 ετών. Σίγουρα, τα νέα άτομα που είναι 45, 50 και 60 ετών, δεν θα πούμε ότι έχουν, εκτός εξαιρέσεων, τη βαριά παθολογία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουν όλα αυτά τα νοσήματα για να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Έχουν, όμως, μια παθολογία, ήπια θα έλεγα. Φοβάμαι, μάλιστα, ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν ελεγχθεί όσο θα έπρεπε. Θεωρούμε τον εαυτό μας υγιή», λέει η ίδια και συνεχίζει ότι παχυσαρκία, κάπνισμα και καθιστική αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.
Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευση της για τις απώλειες ενώ είπε πως όταν ένας ασθενής βγαίνει νικητής «χαιρόμαστε σαν να είναι δικός μας άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι προσωπική δουλειά η ΜΕΘ, υπάρχει μεγάλη ομάδα από πίσω», υπογράμμισε η κυρία Γκέκα.
σχόλια