Δημιουργείται ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση- Πώς θα λειτουργεί

Δημιουργείται ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση- Πώς θα λειτουργεί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
4

Η άμεση ενεργοποίηση των νέων πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία, για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα άμεσων καταγγελιών και ελέγχων για θέματα αυθαίρετης δόμησης, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, (ΤΕΕ), Γιώργο Στασινό.

Ειδικότερα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μαζί με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ανοίγει και το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης για την εγγραφή μηχανικών με τα αντίστοιχα δικαιώματα, κατ' εφαρμογή του 4495/2017, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ελεγκτών, τόσο για τη νόμιμη όσο και την αυθαίρετη δόμηση.

Τα πορίσματα των ελεγκτών δόμησης θα υποβάλλονται και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για περαιτέρω αξιοποίηση.

Ακόμη, στα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να πραγματοποιείται ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, των νόμων 4178 και 4495, από ελεγκτές δόμησης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ σχεδιάζουν ήδη, ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο και αποφάσισαν να ενεργοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους.

Το νέο αυτό εργαλείο θα είναι ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, όπου με την καταβολή σχετικού παραβόλου, θα δίνεται η δυνατότητα καταγγελίας αυθαιρεσιών δόμησης σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα αποτελέσει ακόμη, ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου για τα υπό στελέχωση Παρατηρητήρια Δόμησης.

Το εργαλείο αυτό θα δημιουργήσει και νέες δυνατότητες σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία του δομημένου περιβάλλοντος, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης.

Οι ελεγκτές που θα κληρώνονται, μέσω του αδιάβλητου μηχανισμού ηλεκτρονικής κλήρωσης, θα προχωρούν στη συνέχεια, στην εξέταση των υποβληθεισών καταγγελιών. Μετά τη βεβαίωση της αυθαιρεσίας, μέσω του συστήματος θα δρομολογούνται οι διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη διοικητική επιβολή του σχετικού προστίμου ηλεκτρονικά.

Τα στοιχεία θα τροφοδοτούν ηλεκτρονικά τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (taxisnet) για τον αυτόματο καταλογισμό και είσπραξή τους. Μόνο στις περιπτώσεις εντοπισμού αυθαιρεσιών από τους ελεγκτές δόμησης, θα επιστρέφεται το παράβολο στον καταγγέλλοντα μέσω του συστήματος. Όλες οι ηλεκτρονικές διαδικασίες θα υποστηρίζουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης μέχρι και την υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για να γίνει κατι τετοιο σε πληροφοριακο συστημα απο φορείς του δημοσίου μάλλον τρεχει ηδη 7-8 χρονια και παρθηκε τωρα η απόφαση να κοπει η "κορδέλα", όπως με παρομοιο τροπο ξεκινησε και η ηλεκτρονικη συνταγογραφηση
Καλά, δεν μας αφήνουν να (τους) αγιάσουμε.ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !ΚΑΙ ΘΑ ΞΟΔΕΥΕΣΑΙ για να υπηρετήσεις την ευνομία (γιατί προφανώς η καταγγελία θα γίνεται από μη έχοντα έννομο συμφέρον πολίτη), αλλά αφού βέβαια και η καταγγελία θα είναι επώνυμη, όταν θα το μάθει ο αυθαιρεσιούχος - είναι γνωστό ότι αυτά τα κυκλώματα έχουν "άκρες" -, ή θα σε βρουν σε κάποιο χαντάκι ή κάπως αλλιώς θα σε εκδικηθούν.Ο κ. Σπίρτζης δεν τα ξέρει αυτά ; Δεν άκουσε ποτέ τίποτε σχετικό ;Ποιος πολίτης θα πάει με τέτοια προϋπόθεση να καταγγείλει ;Ενώ θα έπρεπε η καταγγελία να είναι ΑΝΩΝΥΜΗ και η εγκυρότητά της να ελέγχεται μέσω των δορυφορικών συστημάτων του κ. Παππά σε συνεργασία με την Πολεοδομία, αν αυτό τους απασχολεί. ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ, ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ;Άρα, στήνεται άλλη μια φορά ένα σύστημα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΙΚΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ, που θα καταλήξει όπως το 99 % στα άχρηστα (εν τω μεταξύ θα έχουμε δώσει και μια δουλίτσα σε όποιον φτιάξει το λογισμικό και θα κάνουμε και ένα πάρτυ παρουσίασης).
Σωστά όσα λες, με μια εξαίρεση: Το άρθρο λέει ότι το παράβολο θα επιστρέφεται σε αυτόν που κατήγγειλε, εφ' όσον αποδειχτεί ότι όντως ήταν αυθαίρετο.Το παράβολο είναι σωστό κτγμ, γιατί αλλιώς η κάθε κατίνα θα κατήγγειλε την κάθε άλλη κατίνα μόνο και μόνο για να την εκδικηθεί που της έφαγε τον εραστή.Τέτοιες κατίνες η ελληνική κοινωνία διαθέτει άφθονες, το σύστημα θα στούμπωνε από ανούσιες καταγγελίες.Με το παράβολο πρέπει να ξέρεις σίγουρα ότι πρόκειται για αυθαίρετο κτίσμα, αλλιώς έχασες τα λεφτά σου.Το παράβολο βγάζει σε αχρηστία το σαιτ για άλλον λόγο:Αν δεν είσαι πολεοδόμος και αν δεν έχεις πρόσβαση σε όλες τις άδειες και όλα τα δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες, αν δεν ξέρεις απ' έξω τους ισχύοντες νόμους (που αλλάζουν κάθε φορά που φυσάει ο άνεμος), τότε δεν μπορείς να ξέρεις αν η βιλάρα μέσα στο δάσος είναι αυθαίρετο.Μπορεί να υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη του νόμου ΧΨ που την νομιμοποιεί.Άρα για να μην χάσεις τα λεφτά σου, δεν θα κάνεις καταγγελία. Και όλο το σάιτ είναι μια μούφα, αφού κανένας δεν θα καταγγέλνει.Και εδώ βρίκεται το δικό μου σημείο κριτικής. Κανονικά δεν χρειάζονται ούτε τέτοια σαιτ, ούτε παράβολα ούτε καταγγελίες.Το κράτος διαθέτει ΠΟΛΛΑ μέσα για να εντοπίζει τα αυθαίρετα από μόνο του, δεν χρειάζεται τις καταγγελίες των πολιτών (με ή χωρίς παράβολο).Αν πραγματικά ήθελε, μπορεί ανά πάσα στιγμή. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι _πολιτικό_. Τα τεχνικά μέσα για να εντοπίζεις αυθαίρετα (χωρίς καταγγελίες) υπάρχουν εδω και καιρό.Το συμπέρασμα είναι ότι φτιάχνουν ένα σάιτ-άλλοθι (θα πάρει και δουλίτσα ο συριζογλείφτης που θα το φτιάξει, θα πέσουν και κάποιες μιζούλες).Δεν θα λειτουργήσει ποτέ, αλλά θα το έχουν να το δείχνουν.
"Σωστά όσα λες, με μια εξαίρεση: Το άρθρο λέει ότι το παράβολο θα επιστρέφεται σε αυτόν που κατήγγειλε, εφ' όσον αποδειχτεί ότι όντως ήταν αυθαίρετο." Δεν μου διέφυγε η πιθανή επιστροφή, αλλά δεν υπήρχε λόγος να αναφερθώ, για τους λόγους που σωστά αναφέρετε : "Αν δεν είσαι πολεοδόμος και αν δεν έχεις πρόσβαση σε όλες τις άδειες ..., τότε δεν μπορείς να ξέρεις αν η βιλάρα μέσα στο δάσος είναι αυθαίρετο. Μπορεί να υπάρχει μια φωτογραφική διάταξη του νόμου ΧΨ που την νομιμοποιεί."Συνεπώς, περιορίστηκα στο τι κινδύνους αντιμετωπίζει κάποιος στην περίπτωση που είναι 100 % σίγουρος ότι υπάρχει αυθαιρεσία και κάνει επώνυμη καταγγελία.Και αυτοί οι κίνδυνοι που αναφέρω δεν είναι ενδεχόμενοι αλλά έχουν συμβεί στην πραγματικότητα.