Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι απολύτως απροστάτευτοι, ενώ εκείνοι που καθυστερούν την αναμνηστική δόση επίσης είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
«Βλέπουμε ολοένα και περισσότερο θύματα από ανθρώπους που είτε αρνήθηκαν τα εμβόλια είτε αρνούνται τη βαρύτητα του ιού», επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Νεαρά άτομα παραμένουν στο σπίτι, λαμβάνουν θεραπεία θεωρώντας ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και προσέρχονται στο νοσοκομείο σε πολύ προχωρημένη κατάσταση» συμπλήρωσε.
Ο ιός υπάρχει, είναι επικίνδυνος, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε πιο νεαρό άτομο μπορεί να δημιουργηθεί μια σημαντική βλάβη η οποία δυστυχώς μπορεί να είναι και χωρίς επιστροφή», συμπλήρωσε.
Τα πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν έως και δεκαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, σημείωσε, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον. «Προφανώς σε αυτό το κράτος θα επικρατήσει το στέλεχος», συμπλήρωσε, αλλά σημείωσε ότι στη Νότια Αφρική έχει εμβολιαστεί μόνο το 24% του πληθυσμού ή το 43% των ενηλίκων.
«Αυτό που είναι σαφές ότι άτομα που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό μπορούν να επαναμολυνθούν από το στέλεχος Όμικρον. Το ζητούμενο είναι αν τα εμβόλια θα έχουν την αποτελεσματικότητα που περιμένουμε και αν θα έχει πιο ήπια νόσηση η μετάλλαξη», δήλωσε ακόμη και εκτίμησε ότι τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους οι μολύνσεις θα είναι πιο ήπιες. «Η τρίτη δόση θα προφυλάσσει σε σημαντικό βαθμό, τουλάχιστον από τη νοσηλεία», συμπλήρωσε.
Βατόπουλος: Πρέπει να εμβολιαστούν οι πάντες
Στην ίδια εκπομπή, όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πολίτες από 50 ετών και άνω, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.
«Είναι σαφές ότι η επιστήμη λέει ότι οι πάντες πρέπει να εμβολιαστούν. Το πρέπει είναι με κεφαλαία γράμματα στους ενήλικες. Το πρέπει υπάρχει και για τα παιδιά. Το πώς θα υλοποιηθεί το πρέπει είναι πολιτική απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
«Από πλευράς δημόσιας υγείας πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού», συμπλήρωσε και υπενθύμισε τη σημασία που έχουν οι μάσκες, οι αποστάσεις, αλλά και τα συχνά τεστ κορωνοϊού.
Σαρηγιάννης: Σε φάση αποκλιμάκωσης
Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τα κρούσματα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, που άρχισε από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα φανεί πολύ πιο έντονα στους αριθμούς των κρουσμάτων» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.
«Η ανάγκη για διασωλήνωση δεν έχει φτάσει ακόμα στην πλήρη κορύφωση. Γύρω στις 15 Δεκεμβρίου περιμένουμε κορύφωση της αυξητικής πορείας των θανάτων. Από εκεί και έπειτα περιμένουμε και εκεί αποκλιμάκωση. Είναι πτωτική η καμπύλη», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης.