Στη λίστα με τα 2.000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται 12 ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), καταγράφοντας, ωστόσο, μία μικρή πτώση σε σχέση με άλλες χρονιές ως προς τη θέση την οποία καταλαμβάνουν.
Συνολικά, στην κατάταξη την πρώτη θέση κατέχει το Χάρβαρντ, με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, για ακόμη μία χρονιά, να βρίσκονται ψηλά στη λίστα.
Τα πρωτεία στα ελληνικά πανεπιστήμια κατέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε το Center for World University Rankings – CWUR για το έτος 2022 - 2023 βρίσκεται στην 275η θέση παγκοσμίως.
«Η φετινή κατάταξη επιβεβαίωσε την υψηλή θέση και διάκριση παγκοσμίως για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο καταλαμβάνει τη 275η θέση ανάμεσα στα 2.000 καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, παραμένοντας στο 1,4% των καλύτερων Πανεπιστημίων παγκοσμίως, και στα top 300 Πανεπιστήμια για 3η συνεχόμενη χρονιά» αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚΠΑ. «Παράλληλα καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των 12 ελληνικών Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη», σημειώνει.
Τη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων κατέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), 417ο στη σειρά στην παγκόσμια κατάταξη.
Την τρίτη θέση στην Ελλάδα και την 558η παγκοσμίως κατέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Στην τέταρτη θέση στην Ελλάδα και την 709η παγκοσμίως βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Η κατάταξη αυτή αποτελεί σημαντική διάκριση για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παράγεται στο Ίδρυμα, καθώς το Κέντρο Παγκόσμιας Κατάταξης Πανεπιστημίων (CWUR) δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων» αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στην πέμπτη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο κατέχει την 736η θέση παγκοσμίως.
Στην έκτη θέση το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο κατέχει την 800η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Στην έβδομη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στην 1.059η θέση.
Την όγδοη θέση στην Ελλάδα και την 1.357η παγκοσμίως κατέχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στην ένατη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων και στην 1.378η στην παγκόσμια κατάταξη.
Δέκατο στην Ελλάδα βρίσκεται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κατέχει την 1.652η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Στην 11η θέση το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο βρίσκεται στην 1.674η θέση παγκοσμίως.
Στην 12η θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκεται το Πολυτεχνείο Κρήτης, ενώ στην παγκόσμια λίστα βρίσκεται στην 1.854η θέση.
Σημειώνεται πως η κατάταξη του CWUR δημοσιεύεται για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά και βασίστηκε στην αποτίμηση και βαθμολόγηση 19.788 πανεπιστημίων παγκοσμίως, από τα οποία ξεχώρισαν τα καλύτερα 2.000.