ΕΔΕ για την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Turkaegean»

ΕΔΕ για την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» Facebook Twitter
0

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε αναφορικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος «Τurkaegean», για την τουριστική καμπάνια της Τουρκίας.

Το σήμα κατοχυρώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ελληνικής και κυπριακής πλευράς. 

«Κατόπιν εντολής του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος "Τurkaegean" στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση» συμπληρώνεται. 

Αντιδράσεις από ευρωβουλευτές

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την απόφαση. 

Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ τού ΕΛΚ στο ΕΚ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατατέθηκε ερώτηση προς την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση της απόφασης, «λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων», οι οποίες, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μία υπό ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία». Ως εκ τούτου, τον καλούν να την αποσύρει καθώς «υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του εν λόγω οργανισμού».

Επιπλέον, στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι «η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Καταλήγοντας, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση αυτού του σήματος από την Τουρκία», καθώς και «ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση παρόμοιων εμπορικών σημάτων».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ