Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωση Γεωργιανών, τα μέλη της οποίας ειδικεύονταν σε διαρρήξεις σπιτιών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας πραγματοποίησε συλλήψεις πέντε ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, τεσσάρων ανδρών ηλικίας 33, 34, 38 και 44 ετών και μιας 33χρονης, σε επιχείρηση που έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου. Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε ως ο αρχηγός της οργάνωσης.
Σε βάρος των συλληφθέντων εκκρεμούσαν σχετικά εντάλματα σύλληψης για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι ρόλοι μέσα στην εγκληματική οργάνωση
Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένα:
- Ο 44χρονος, ο οποίος κατείχε τον αρχηγικό ρόλο, ήταν παρών σε όλες τις περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Τοποθετούσε σημάδια σε οικίες-στόχους και πραγματοποιούσε κατοπτεύσεις των πολυκατοικιών και των γύρω περιοχών. Επιπλέον, ενημερωνόταν από τα υπόλοιπα μέλη για την διάθεση των κλοπιμαίων, λαμβάνοντας γνώση για τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν.
- Ο 38χρονος, κατέχοντας ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές διάρρηξης, συνήθως ήταν ο φυσικός αυτουργός των διαρρήξεων, ενεργώντας πολλές φορές μόνος του. Προέβαινε σε κατόπτευση και προετοιμασία των οικιών-στόχων, ενώ επιτηρούσε τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους τσιλιαδόρους. Μετά τις διαρρήξεις μοιραζόταν τα κλοπιμαία με τον αρχηγό και διέφευγαν προς διαφορετική κατεύθυνση.
- Ο 34χρονος και ο 33χρονος, «επιχειρησιακά» μέλη της οργάνωσης (διαρρήκτες και πληροφοριοδότες), με το ρόλο είτε των φυσικών αυτουργών είτε των τσιλιαδόρων. Έλεγχαν τις κλειδαριές των στόχων τους, κατόπτευαν για τυχόν ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας, ενεργούσαν διαρρήξεις, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση τυχόν αποδεικτικών στοιχείων προς αποφυγή της ταυτοποίησής τους.
- Η 33χρονη, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως οικιακή βοηθός, έδινε πληροφορίες στα υπόλοιπα μέλη, ενώ συνέβαλε στην παράνομη δραστηριότητά τους, καταχωρώντας τα επιχειρησιακά οχήματά τους στο όνομα συγγενικού της προσώπου.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021, είχαν συστήσει τη σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από σπίτια, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αρχικά εντόπιζαν τα σπίτια-στόχους και στη συνέχεια κατόπτευαν και παρατηρούσαν για τυχόν ύπαρξη καμερών και συναγερμών. Παρατηρούσαν τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων τους, όταν αυτοί έφευγαν από το σπίτι τους. Χρησιμοποιούσαν πληροφοριοδότες και τσιλιαδόρους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων. Διέθεταν «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων. Παραβιάζοντας κλειδαριές, εισέβαλαν στα σπίτια και αφαιρούσαν τιμαλφή και άλλα αντικείμενα, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων χρησιμοποιώντας καθαριστικά μέσα, ενώ χρησιμοποιούσαν κώδικες λέξεις, προς αποφυγή ταυτοποίησής τους.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- όχημα
- μοτοσυκλέτα
- 3 λάπτοπ
- 370 ευρώ
- πλήθος κινητών και καρτών SIM
- πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
- πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
- λοστός
- πλήθος ρολογιών και κοσμημάτων
- πλήθος κλειδιών.
Σημειώνεται, ότι από την έως τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 16 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από σπίτια, ενώ το παράνομο οικονομικό όφελος της σπείρας υπολογίζεται σε ποσό άνω των 690.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες.