Εισαγγελική παρέμβαση για την έξαρση γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία

Εισαγγελική παρέμβαση για την έξαρση γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: SOOC
0

Παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας τις τελευταίες ημέρες σε χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, με την έξαρση να αποδίδεται σε σαλμονέλα στο νερό βρύσης και τον ΕΟΔΥ να συστήνει κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Ενώπιον εισαγγελικών αρχών καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ο οποίος φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες σε υπαλλήλους. Παράλληλα, αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ, καθώς κλιμάκια του οργανισμού βρίσκονται στην περιοχή για νέες δειγματοληψίες.

Η ΔΕΥΑ, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αναζητά τον λόγο για τον οποίο μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα χωριά, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, όπου μοιράζονται νερά στον πληθυσμό. Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας μεταβαίνουν συνεχώς πολίτες με συμπτώματα.

Κατά πληροφορίες, 9 παιδιά νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου του Βόλου και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Παράλληλα, ένας ηλικιωμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Βόλου και ένας ανήλικος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Έξαρση γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία: Τι έδειξαν οι εξετάσεις στο νερό και σε ασθενείς

Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε άμεσα την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση. Κλινικό δείγμα κοπράνων από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, βρέθηκε θετικό στο μικρόβιο της σαλμονέλας (salmonella).Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο εργαστηριακός έλεγχος κλινικών δειγμάτων στο ΓΝ Βόλου, ενώ οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι πως η γαστρεντερίτιδα στους κατοίκους προέρχεται από τη μόλυνση του νερού.

Οι αρχές είναι κατηγορηματικές και ως προς το εξής: Η μόλυνση του νερού δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε την περιοχή το περασμένο φθινόπωρο. Η σαλμονέλα, όπως λένε, δεν επιβιώνει 8 μήνες στο νερό, όπως συμβαίνει με το παράσιτο κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium) που μπορεί να μολύνει τα επιφανειακά ύδατα και να προκαλέσει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στον άνθρωπο (κρυπτοσποριδίωση).

Αρχικές εκτιμήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πώς η μόλυνση του νερού ενδέχεται να οφείλεται σε έργα στο δίκτυο ύδρευσης. Πλέον έχουν καταλήξει, όμως, πως η μόλυνση είναι υδατογενής με την πιθανότητα το νερό να μολύνθηκε από παρακείμενες φάρμες και μολυσμένα από σαλμονέλα ζώα.

Οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, συνέβαλλαν το μικρόβιο να ταξιδέψει στο υπέδαφος και να μολύνει τις γεωτρήσεις, ενώ μέσω των γεωτρήσεων βρέθηκε στις δεξαμενές του νερού κι από εκεί μόλυνε όλο το δίκτυο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού θα ολοκληρωθεί και το επίσημο πόρισμα θα βγει τις προσεχείς ημέρες.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ