Έντονα συγκινησιακό ήταν σήμερα το κλίμα στην Κλεισούρα, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τους 270 γέροντες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν σε μια από τις πιο άγριες επιδρομές των Ναζί κατά την διάρκεια της κατοχής.
Το χρονικό
Το χρονικό της σφαγής ξεκινά το πρωί της 5ης Απριλίου 1944, από την ενέδρα που έστησαν αντάρτικα σώματα του ΕΛΑΣ, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, σε γερμανική φάλαγγα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ανταρτών, η φάλαγγα μετέφερε πολύτιμα αντικείμενα που είχαν αφήσει πίσω τους οι Εβραίοι της Καστοριάς, οι οποίοι λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπίρκεναου.
Σε αντίποινα για τον θάνατο δύο μοτοσικλετιστών της Βέρμαχτ, οι ναζί κινητοποιήθηκαν σχεδόν αμέσως με ενισχύσεις, έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού και εκτέλεσαν ή έκαψαν ζωντανούς 270 ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα που δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στο δάσος.
Η σφαγή της Κλεισούρας, που έγινε με εντολή του Καρλ Σίμερς διοικητή του 7ου Τεθωρακισμένου Συντάγματος Αστυνομίας SS, είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετείχαν μέλη της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και απόγονοι των 35 Εβραίων της Καστοριάς που γύρισαν από το Άουσβιτς ζωντανοί.
σχόλια