Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ Facebook Twitter
2

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, όπου βρίσκονται  περίπου 6000 πρόσφυγες και μετανάστες που  περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο διαμαρτύρονται διατηρώντας τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών,  ενώ στο σημείο εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα παραμένουν ακινητοποιημένα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες ζημιές σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρείες.

Εκπρόσωποι δύο μεταφορικών εταιρειών, οι Δημήτρης Ιορδανίδης και Αναστάσιος Σαχπελίδης, που επισκέφθηκαν σήμερα την Ειδομένη, είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν 17 τρένα στη Γευγελή με 500-600 βαγόνια γεμάτα τρόφιμα, καζάνια με πετρέλαιο και χημικά, ακόμα και χριστουγεννιάτικα είδη από Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Τσεχία που περιμένουν να γεμίσουν τα ράφια καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Έκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ Facebook Twitter

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που είχε στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλες ΜΚΟ, έχει παραδοθεί στα χέρια προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κάνει "πλιάτσικο" σε όλες τις προμήθειες των ΜΚΟ, σπάζοντας τις πλαστικές σκηνές και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

«Χθες το βράδυ, ο καταυλισμός ήταν ήδη γεμάτος με 2500-3000 κόσμο. Προστέθηκαν άλλοι 2500 άνθρωποι που ήρθαν με 40 και πλέον λεωφορεία με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτήσει την κατάσταση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αλέξανδρος Βούλγαρης και προσθέτει: «Μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις προηγούμενες μέρες τόσο κόσμο αλλά από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή αυτό ήταν αδύνατο».

Μέλη των ΜΚΟ αναγκάστηκαν τα ξημερώματα να εκκενώσουν τον καταυλισμό και στο σημείο έμεινε μόνο προσωπικό ασφαλείας.

Χθες Τετάρτη, η αστυνομία της πΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον εκατοντάδων ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της με την Ελλάδα και απαίτησαν να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που επιτέθηκαν ήταν από το Πακιστάν, το Ιράν και το Μαρόκο, που, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μεταξύ των εθνικοτήτων που επιτρέπεται να περάσουν ως πρόσφυγες. Οι συνοριακές αρχές της πΓΔΜ επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο σε αυτούς από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στο ερώτημα γιατί οι αρχές των Σκοπίων δεν επιτρέπουν σε άτομα από το Πακιστάν π.χ. να κάνουν  αίτηση για άσυλο στη χώρα του, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πόποσκι απάντησε: 
«Γιατί δεν το κάνουν στην Ελλάδα; Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ και είναι χώρα ασφαλής».
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM