Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία: Ενστάσεις για άδεια Κουφοντίνα και ελληνικές ταυτότητες

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία: Ενστάσεις για άδεια Κουφοντίνα και ελληνικές ταυτότητες Facebook Twitter
0

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία σε διεθνές επίπεδο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση έχει θετικό πρόσημο, ωστόσο διατυπώνονται ενστάσεις για την απόφαση παροχής 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ επισημαίνονται προβλήματα σχετικά με τις ελληνικές ταυτότητες.

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει πως η Ελλάδα το 2017 παρέμεινε συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και άλλων διακρατικών συμφωνιών.

Προστίθεται πως η Ελλάδα πραγματοποίησε συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία, αλλά εκφράζεται και η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την άδεια στον Κουφοντίνα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, το συμβούλιο της φυλακής υψηλής ασφαλείας της Ελλάδας έδωσε για πρώτη φορά στον καταδικασθέντα τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα διήμερη άδεια από 9-11 Νοεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Κουφοντίνας, ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, έχει καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών σε 11 φορές ισόβια και 25 έτη.

Ακόμη, η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε το 2017 κατά διαστήματα «τρομοκρατικές επιθέσεις μικρής κλίμακας».


Αναφορά γίνεται στην αποστολή «τρομοδεμάτων», στην έκρηξη βόμβας έξω από τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και στην Ευελπίδων, στην επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και στους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.


Όσον αφορά στα σύνορα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι παρέμεινε η ανησυχία εξαιτίας της φύσης των συνόρων της Ελλάδας «ιδιαίτερα δεδομένης της πρόκλησης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Έξι άτομα υπεύθυνα για τις επιθέσεις του 2016 σε Παρίσι και Βρυξέλλες πέρασαν από την Ελλάδα.


»»Η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Ακόμη, σημειώνεται πως η Γερμανία τον Νοέμβριο ειδοποίησε την Κομισιόν για προσωρινούς ελέγχους εσωτερικών συνόρων στις πτήσεις από την Ελλάδα, «λόγω αυξημένου αριθμού των επιβατών που έφταναν χωρίς θεωρήσεις Σένγκεν και αναφορές παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων». Προστίθεται πως και το Βέλγιο αύξησε τους ελέγχους τον Δεκέμβριο για μερικούς επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα.

Ανησυχία εκφράζεται και για τις ελληνικές ταυτότητες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι «οι ελληνικές ταυτότητες παρέμειναν εξαιρετικές ευάλωτες σε τροποποίηση και αντικατάσταση φωτογραφίας. Δεν έχουν ενσωματωθεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακή φωτογραφία και βιομετρικά δεδομένα».

Παρ' όλα αυτά, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με την τρομοκρατία.

«Η τρομοκρατική απειλή μεταβάλλεται και συνεχίζει να υφίσταται παρά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους»
 

Γενικότερα, η έκθεση αναφέρει πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 23% το περασμένο έτος, συγκριτικά με το 2016, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκε από αυτές τις επιθέσεις κατέγραψε πτώση 27%.

Εντούτοις, «το Ισλαμικό Κράτος, η αλ Κάιντα και οι συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν επιδείξει αντοχή, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα στην αυξανόμενη αντιτρομοκρατική πίεση στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Υεμένη και αλλού», δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, Νέιθαν Σέιλς.

Η μείωση της τρομοκρατίας στο Ιράκ αποτέλεσε κύριο παράγοντα που συνέβαλε στην καθοδική πορεία των επιθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαγωγές από χαρακτηριζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις κατέγραψαν επίσης ραγδαία πτώση το 2017 σχεδόν κατά το ήμισυ.

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν ο κύριος δράστης των τρομοκρατικών επιθέσεων, παρά το γεγονός ότι η δράση του μειώθηκε σημαντικά. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας που είχε καταλάβει στο Ιράκ και τη Συρία. Εντούτοις, υπάρχουν ενδείξεις επέκτασης της αλ Κάιντα.

Το 59% των επιθέσεων σημειώθηκε σε πέντε χώρες –το Αφγανιστάν, η Ινδία, το Ιράκ, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες. Περισσότερα από τα 2/3 των θανάτων καταγράφηκαν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Νιγηρία, τη Σομαλία και τη Συρία.

«Παρά τις επιτυχίες μας, το τοπίο στην τρομοκρατία έγινε πιο σύνθετο το 2017», τόνισε ο Σέιλς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστικές οργανώσεις «είναι πιο διάχυτες και κρυφές», χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να εμπνεύσουν τους υποστηρικτές τους να εξαπολύσουν επιθέσεις που τις καθιστούν «λιγότερο ευάλωτες σε συμβατική στρατιωτική δράση». Οι οργανώσεις αυτές διατηρούν και την ικανότητα και συνεχίζουν να έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, όπως ανέφερε.

Παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το Ιράν τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο. Στον σχετικό κατάλογο των χωρών αυτών συνεχίζει να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα η Συρία και Σουδάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των επιθέσεων από εγχώριους εξτρεμιστές θα συνεχίζει να αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων όσων αντλούν έμπνευση από το Ισλαμικό Κράτος.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

Ελλάδα / Συλλαλητήριο συνταξιούχων στην Αθήνα για «αξιοπρεπή διαβίωση με επαρκείς συντάξεις»

«Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Μ’ αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», είναι, μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους συνταξιούχους
LIFO NEWSROOM
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές – Παραπέμπεται στην Ολομέλεια

Ελλάδα / ΣτΕ: Στην Ολομέλεια το Προεδρικό Διάταγμα για τις καλλιτεχνικές σχολές - Ποιες διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «οι σχολές καλλιτεχνικής εκπαιδεύσεως είναι από το Σύνταγμα ανώτερες και παραμένουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
LIFO NEWSROOM
maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Ελλάδα / maps.ktimatologio.gr: Ποιοι οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Πώς μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το ακίνητό του οφείλει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και να λύσει την σπαζοκεφαλιά - Πώς λειτουργεί ο χάρτης maps.ktimatologio.gr
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για την ανάπλαση της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ

Εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση της πολυσυζητημένης ανάπλασης στις εγκαταστάσεις της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι προβλέψεις, τι θα δημιουργηθεί στον χώρο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ