Για κορύφωση της πανδημίας εντός Αυγούστου όταν τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν και τις 20.000 ημερησίως, έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.
«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Πολύ σύντομα θα δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε μια εβδομάδα ή και λιγότερο, που σημαίνει θα μπούμε σε εκθετική φάση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως εκτιμά «στα μέσα προς τα τέλη Αυγούστου θα βλέπουμε η πανδημία να επιδεινώνεται με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα».
Ερωτηθείς για πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη, απάντησε πως «ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος πως τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
«Μπορεί να φτάσουμε σε 15.000-20.000 κι αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων» είπε, προσθέτοντας πως αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80%, «αυτή τη στιγμή δεν θα ήμουν καλεσμένος σας».
«Επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας»
Ο ίδιος σχολίασε πως προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία ακόμα. «Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ό,τι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως «όσο διασπείρεται η πανδημία, αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών».
«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως «τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν, δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση».
Επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, με το 1/3 να καταλήγει σε ΜΕΘ, ο ίδιος προειδοποίησε πως «κανείς δεν είναι άτρωτος».
«Αν επεκταθεί η πανδημία στους Έλληνες έφηβους αργά ή γρήγορα θα έχουμε και ατυχήματα τα οποία θα είναι τραγικά», προειδοποίησε, τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να χάσουμε κανέναν έφηβο».
«Μεταδίδεται σαν πυρκαγιά η μετάλλαξη Δέλτα»
Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και να μολύνουν με τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε ο κ. Σύψας, ωστόσο όπως διευκρίνισε: «ο εμβολιασμένος δεν θα καταλήξει ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στη ΜΕΘ, ούτε στο νεκροτομείο σε αντίθεση με τον μη εμβολιασμένο κι επιπλέον ο εμβολιασμένος ακόμη κι αν μολυνθεί, μεταδίδει ελάχιστα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο γιατί το ιικό του φορτίο είναι πολύ χαμηλό. Ο ανεμβολίαστος μεταδίδει σαν πυρκαγιά».
Επικαλούμενος δε, μελέτη στην Αυστραλία, τόνισε πως μια διασταύρωση ανθρώπων μη εμβολιασμένων διάρκειας 5-10 δευτερολέπτων στο δρόμο ή σε πολυσύχναστο σημείο αρκεί για να γίνει μετάδοση. «Μεταδίδεται σαν πυρκαγιά η μετάλλαξη Δέλτα» πρόσθεσε.