Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για τις ελεύθερες παραλίες και τους αιγιαλούς σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν ξανά συλλήψεις αυτά τα 24ωρα σε Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Κάρπαθο και Ρόδο.
Συγκεκριμένα, οι παραβάσεις στις ελεύθερες παραλίες των παραπάνω νησιών αφορούσαν στην κατάληψη αιγιαλού με ομπρελοκαθίσματα χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή, χρήση χώρου που εμπίπτει σε προστατευτικές διατάξεις της αρχαιολογίας και παρεμπόδιση πρόσβασης στη θάλασσα μέσω τοποθέτησης ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.
Σημειώνεται, ότι οι περισσότερες παραβιάσεις σημειώθηκαν σε Πάρο και Αντίπαρο, καθώς με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων απελευθερώνονται 5.000 τ.μ. αιγιαλού και παραλίας, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων, όπως και η λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων. Δεκατέεσερις επιχειρηματίες της Πάρου και 4 της Αντιπάρου οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 18 επιχειρήσεις, εκ των οποίων στις 13 διαπιστώθηκε παράνομη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας. Ενδεικτικά, οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες Κριός, Αμπελάς, Αγ. Ανάργυροι, Κολυμπήθρες, Μικρή και Μεγάλη Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή και 'Αι Γιάννης Δέτης (Μοναστήρι).
Ελεύθερες παραλίες: Οι παρανομίες στα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου
Μπαράζ ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18-20 Αυγούστου και σε Μύκονο, Νάξο, Κάρπαθο και Ρόδο, όπου καταγράφηκαν δεκάδες παραβιάσεις.
Αναλυτικότερα:
Στη Μύκονο
• προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 700 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων ξύλινων κατασκευών και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.
• προσωρινά υπεύθυνη επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 450 τ.μ., με εγκατάσταση αυθαίρετης ξύλινης κατασκευής και ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων χωρίς άδεια.
Στη Νάξο
• νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 30 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 230 τ.μ. στερούμενος σχετικής αδείας,
• προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 46 σετ ομπρελοκαθισμάτων σε χώρο 415 τ.μ. καθ' υπέρβαση της αδείας.
Στην Κάρπαθο
•ιδιοκτήτρια επιχείρησης η οποία καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας με ανάπτυξη 38 σετ ομπρελοκαθισμάτων καθ' υπέρβαση της αδείας.
Στη Ρόδο
•προσωρινά υπεύθυνος και υπάλληλος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 45 σετ ομπρελοκαθισμάτων,
•δύο υπάλληλοι καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο καταλάμβανε παράνομα τμήμα κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου εντός αρχαιολογικής ζώνης με ανάπτυξη 300 σετ ομπρελοκαθισμάτων,
•προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο λειτουργούσε παράνομα και καταλάμβανε τμήμα αιγιαλού-παραλίας 690 τ.μ. με εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών - ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και ομπρελοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ