Το ελληνικό brain drain: Το προφίλ όσων μεταναστεύουν - Γιατί φεύγουν, που απασχολούνται και γιατί θα γύριζαν

Το ελληνικό brain drain: Το προφίλ όσων μεταναστεύουν - Γιατί φεύγουν, που απασχολούνται και γιατί θα γύριζαν Facebook Twitter
13

Τα αποτελέσματα της έρευνας για την ανάσχεση του φαινομένου μετανάστευσης ανθρώπινου κεφαλαίου (Brain Drain) της ICAP People Solutions παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 4ου Human Capital Summit.

Η φετινή έρευνα, 4η στη σειρά, επιβεβαιώνει την εικόνα που κατέδειξαν οι προηγούμενες ενώ εντοπίζει και κάποιες ποιοτικές εξελίξεις.

Οι Έλληνες του brain drain κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με παραγωγικό τρόπο, είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ποιοι φεύγουν και τι κάνουν

 

Aν το δείγμα είναι κατά τα ¾ διαφορετικό από της περσινής έρευνας, ως κοινά χαρακτηριστικά παραμένουν ότι, το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων είναι πολύ υψηλό, (πτυχιούχοι κατά 92%), ότι εργάζονται κατά πλειοψηφία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι μοιράζονται κυρίως μεταξύ οικονομικών σπουδών και STEM, και ότι κατά 60% μετακινήθηκαν στο εξωτερικό αφού είχαν ήδη εργαστεί στην Ελλάδα.

Οι κυριότεροι κλάδοι όπου απασχολούνται είναι η πληροφορική, ο κατασκευαστικός/ενεργειακός και ο τραπεζοασφαλιστικός.

Ακολουθούν εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

Είναι κατά το ήμισυ απλοί υπάλληλοι, όμως έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που έχουν υπεύθυνη θέση και αυτό αποτυπώνεται και στις αμοιβές τους.

Ελάχιστοι απασχολούνται ως επιχειρηματίες. Πάνω από τους μισούς εργάζονται στο εξωτερικό για πάνω από 3 χρόνια.

Γιατί φεύγουν 

Οι Έλληνες που έφυγαν δηλώνουν ως πρώτη αιτία αναχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση.

Γιατί θα γύριζαν

Όμως βασικές προϋποθέσεις επιστροφής αναφέρονται η εύρεση εργασίας με αντίστοιχες αποδοχές και η βελτίωση της οικονομίας γενικά.

Πάντως ένα μικρό ποσοστό που έχει επιστρέψει δηλώνει ότι οι βασικοί λόγοι επιστροφής ήταν οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με γονείς ή παιδιά.

Πώς συνδέονται με την Ελλάδα

 

Συνδέονται με την Ελλάδα μέσω της μουσικής, του κινηματογράφου, της θρησκείας και εν γένει της παράδοσης και μόνο ένα τρίτο δηλώνει ότι υποστηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. 

Όμως το ένα τρίτο δηλώνει ότι δε σκοπεύει να επιστρέψει στη χώρα.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ενδιαφέρουσας έρευνας πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κώστα Ζούλια, Director, ICAP Human Capital Consulting, ο οποίος δήλωσε: «Με ευαισθησία και αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε, εδώ και 4 έτη την εξέλιξη του ανησυχητικού φαινομένου για τους νέους επιστήμονες και τα Στέλέχη της πατρίδας μας. Καταληκτικά, φαίνεται ότι ο πληθυσμός του brain drain ωριμάζει και εξελίσσεται και όσοι από αυτούς επιτυγχάνουν στις νέες τους πατρίδες, κατά μεγάλο ποσοστό θα παραμείνουν εκεί, χωρίς να υπάρχει τρόπος για τη χώρα να αξιοποιήσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει με παραγωγικό τρόπο».

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, ο κ. Άκης Σκέρτσος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σχολίασε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέροντας επιγραμματικά ότι η εξίσωση απλά δε βγαίνει όσο συνεχίζουμε να έχουμε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να συντηρούμε ένα εχθρικό περιβάλλον προς τους νέους και τις επιχειρήσεις με αναξιοκρατία, κακούς θεσμούς, αναποτελεσματική παιδεία και υψηλούς φόρους στην παραγωγή και την εργασία. Σημείωσε ότι, προς το παρόν μετράμε τους ανθρώπους που φεύγουν από τη χώρα μας και όχι το αντίστροφο ενώ παράλληλα, κινδυνεύουμε να γίνουμε σταδιακά μια χώρα γερόντων, χωρίς οικονομικό δυναμισμό. Και γι' αυτό χρειαζόμαστε άμεσα πρωτοβουλίες για μαζικές επενδύσεις και δράσεις ώστε ο πληθυσμός της χώρας να αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2030.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: "Στο μείζον θέμα του brain drain είναι προτιμότερο να μιλάμε με συγκεκριμένα παραδείγματα που αναδεικνύουν τους πρακτικούς λόγους που διώχνουν από τη χώρα μας τα καλύτερα μυαλά που διαθέτουμε. Αναφέρομαι φυσικά στην υπερφορολόγηση της εργασίας. Αν συγκρίνουμε λοιπόν έναν μισθωτό με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ~1730 ευρώ/μήνα στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα διαπιστώσουμε ότι οι φόροι και οι εισφορές που αποδίδει στο Κυπριακό κράτος αποτελούν μόλις το 14% του μικτού μισθού του ενώ στο Ελληνικό το 45%! Ο ίδιος εργαζόμενος «κοστίζει» δηλαδή σε μια Κυπριακή επιχείρηση 24.157 ευρώ ετησίως, ενώ σε μια Ελληνική επιχείρηση 37.518 ευρώ. Συνεπώς έχουμε τέσσερα "κρατούμενα" για τους φίλους Κύπριους: καλύτερα αμειβόμενους εργαζόμενους, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, πιο ανταποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες και ένα συνολικά πιο ελκυστικό κράτος για ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Η μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας ώστε να υπάρξει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για περισσότερες επενδύσεις, νέες θέσεις απασχόλησης και επαναπατρισμό των άξιων Ελλήνων και Ελληνίδων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.»

Ελλάδα
13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
“Οι Έλληνες που έφυγαν δηλώνουν ως πρώτη αιτία αναχώρησης την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά, με δεύτερη αιτία την οικονομική κρίση.” Ναι καλά γι αυτό δεν μετανάστευαν όταν υπήρχαν φράγκα με τον ένα τρόπο η τον άλλο... Το ίδιο σύστημα και η ίδια διαφθορά τότε και τώρα
Δεν κατανοώ που είναι το πρόβλημα ,ήδη από ότι διαβάζω στην Θεσαλλονίκη έχει αρχισει η καταγραφή των τυπικών προσόντων και δεξιοτήτων των προσφύγων .
Ενδιαφέροντα νούμερα.Δείχνουν για άλλη μια φορά τον παρτακισμό και την ξεφτίλα της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα των μικρών ηλικιών, που εξετάζει η έρευνα.Έφυγαν (έτσι λέει η έρευνα) επειδή δεν άντεχαν την έλλειψη αξιοκρατίας και την διαφθορά.Θα ξαναγύριζαν (έτσι λέει η έρευνα) αν κάποιος τους έδινε μια δουλειά με χοντρά φράγκα.Τέλεια.
Μάλιστα ,πολλοί από αυτούς δηλαδή αρνήθηκαν την θέση συμβούλου παρα των πρωθυπουργό και ο πρώτος επιλαχών που δέχτηκε ήταν ο Καρανίκας.
Έφυγα το 2006 όταν όλοι τρώγαν με χρυσά κουτάλια (λέμε τώρα) γιατί δεν γούσταρα να φτιάχνουν άλλοι καριέρα πάνω στις πλάτες μου.Είμαι εκεί που είμαι 10+ χρόνια τώρα, δεν χρειάστηκε να ζητήσω ποτέ αύξηση η προαγωγή. Στην Ελλάδα παρακάλαγα να μου κολλήσουν ένσημα.Θα γύριζα Ελλάδα στο λεπτό εάν κάποιος μου έδινε έναν τίμιο μισθό, ανάλογο της προσφοράς μου στην εταιρεία του και αξιοκρατία.Αλλά που...
@σουσουράδα, μάλλον ούτε εγώ έγινα κατανοητός. Κάνω μια τελευταία προσπάθεια.1- Το να δουλεύεις σε αξιοπρεπείς συνθήκες και το να αμοίβεσαι σύμφωνα με την δουλειά που προσφέρεις το θεωρώ βασικό δικαίωμα για όλους.2- Όλοι έχουμε το δικαίωμα (εμείς οι τυχεροί έχουμε και την δυνατότητα) να αφήσουμε πίσω μας μια χώρα που δεν μας αμοίβει καλά και να πάμε σε μιά άλλη χώρα που μας αμοίβει καλύτερα. Είμαι ο τελευταίος που θα κατακρίνει μια τέτοια συμπεριφορά.3- Το πρόβλημα μου είναι η _αναντιστοιχία_ λόγων και έργων. Έφυγες γιατί δεν σε πλήρωναν καλά στην Ελλάδα; Μπράβο σου και μαγκιά σου και πολύ καλά έκανες. Αλλά μη μας λες ότι έφυγες επειδή υπήρχε αναξιοκρατία. Πες ότι έφυγες επειδή δεν έβγαζες αρκετά φράγκα, κανένα πρόβλημα.Αντιφάσκεις με τον εαυτό σου όταν λες "θα ξαναγύριζα αν έβρισκα καλοπληρωμένη καρέκλα". Δήλαδή έφυγες επειδή στην Ελλάδα κυριαρχεί η αναξιοκρατία (έτσι λες ο ίδιος), αλλά αν κάποιος στα σκάσει χοντρά, τότε οι επιφυλάξεις σου περί αναξιοκρατίας πάνε περίπατο και έρχεσαι "στο ίδιο λεπτό" (όπως εσύ λες).Εκτός αν νομίζεις ότι μόλις πάρεις την καλοπληρωμένη καρέκλα σου θα καταργηθεί αυτομάτως η αναξιοκρατία στην Ελλάδα (αν ίσχυε αυτό, θα στην έδινα την καρέκλα ευχαρίστως).Αυτή ήταν και η τελευταία προσπάθεια να γίνω κατανοητός. Αν δεν πέτυχε, οκ, δεν έγινε και τίποτα. Ότι είχα να πώ, το είπα.Υ.Γ. Μιλάτε για το "θα έρθω όταν δημιουργηθούν καλοπληρωμένες καρέκλες για πάρτη μου", αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ από εσάς τους ξενιτεμένους δεν αναρωτιέται το ΠΟΙΟΣ και το ΠΩΣ θα φτιαχτούν αυτές οι καρέκλες.Γιατί αν δεν πέσουν οι καλοπληρωμένες θέσεις σαν βροχούλα από τον ουρανό, μάλλον τις καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα τις φτιάξουν (αν και όταν) όλοι οι κακομοίρηδες που έχουν μείνει εδώ και τρώνε το λούκι.Και αφού τις φτιάξουν, θα ευαρεστηθείτε εσείς να έρθετε για να στρογγυλοκαθήσετε. Στις καρέκλες εκείνες που άλλοι έκαναν το χαμαλίκι για να τις φτιάξουν.Κατά τα άλλα, ξιφουλκείτε εναντίον της αναξιοκρατίας που δήθεν σας έδιωξε από την χώρα. Η οποία αναξιοκρατία παύει αμέσως να σας ενοχλεί, μόλις κάποιος σας χώσει μερικά χιλιάρικα στην τσέπη.Υ.Υ.Γ. Αν _πραγματικά_ έφυγες επειδή στην Ελλάδα κυριαρχεί η αναξιοκρατία, τότε η μόνη λογική επιστροφή σου θα είναι όταν στην Ελλάδα καταργηθεί η αναξιοκρατία. Καταργείται ο λόγος που έφυγες, άρα γυρνάς πίσω. Οτιδήποτε άλλο είναι αντίφαση.
@Vasillis21:ΟΚ, εγώ είμαι άσχετος. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό σου (αν και οι εμπαθείς προσωπικές επιθέσεις δεν σε τιμούν ιδιαίτερα).Εξήγησε εσύ - που υποθέτω ότι είσαι σχετικός - το πως η λογική "φτιάχτε μου μια πλουσιοπάροχα αμοιβόμενη καρέκλα για να έρθω να κάτσω" θα λύσει το πρόβλημα της αναξιοκρατίας.@σουσουράδα:Μιλάμε για στατιστικές και όχι για μεμονωμένες προσωπικές ιστορίες. Παρ' όλα αυτά πέφτεις κι εσύ στην ίδια αντίφαση. Επιβεβαιώνεις αυτά που λέω.Γράφεις επί λέξει: "Έφυγα γιατι δεν γούσταρα να φτιάχνουν άλλοι καριέρα στις πλάτες μου - Θα γύριζα αν με αμοιβαν με τον μισθό που εγώ θεωρώ σωστό".Ωραία, έλα στην δικιά μου επιχείρηση με μισθό 50.000 ευρώ τον μήνα.Με μια προυπόθεση: Θα μου αποδείξεις ότι το ύψος του μισθού σου θα καταργήσει την αναξιοκρατία. Η οποία ήταν ο λόγος που έφυγες κατά τα δικά σου λόγια.
Επειδή πάρα πολλοί κάνουν τον χαζό:1- Μπορείς να φύγεις ή να μείνεις. Η επιλογή δική σου και είμαι ο τελευταίος που θέλει να επιβάλλει το οτιδήποτε.2- Μπορείς να φύγεις για τα φράγκα και να γυρίσεις όταν σου δώσουν τα φράγκα. Απόλυτα κατανοητό.3- Μπορείς να φύγεις για την αναξιοκρατία και να γυρίσεις όταν η αναξιοκρατία καταργηθεί. Απόλυτα κατανοητό επίσης.4- Το να φύγεις για την αναξιοκρατία και να γυρίσεις αν σου δώσουν φράγκα είναι παρτακισμός. Και φιλαργυρία. Δηλαδή όσο ήσουν φτωχός δεν ανεχόσουν την αναξιοκρατία. Αμα σε γεμίσουν χιλιάρικα είσαι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να κλείσεις τα μάτια και να προσποιηθείς ότι η βρωμιά δεν υπάρχει.Κατά τα άλλα, είμαι και άσχετος.
Mάλλον δεν έγινα κατανοητός.Δεν ξητάω πολλά χρήματα κλπ., ούτε ο άμεσος μου κύκλος τουλάχιστον.Δεν κατάλαβα που είδες στα λεγόμενα μου να ζήταω €50,000. Αυτό που θέλω είναι να αμοίβομαι ανάλογα με ότι προσφέρω, και όχι τόσο όσο χρειάζεται ο εργοδότης μου για να γίνει πλούσιος σε 2-3 χρόνια. Εδώ μιλάμε για βασικά θέματα (ασφάλιση κυρίως).Όσο για την αξιοκρατία, δεν μπορεί στην Ελλάδα να μένει κανείς στάσιμος 4-5 χρόνια και να παίρνει τη μια προαγωγή πίσω από την άλλη στο εξωτερικό.Ή οι ξένοι είναι βλάκες και τους εκμεταλευόμαστε ή κάτι άλλο παίζει.
Harlan η αναξιοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια που οδήγησε (μεταξύ άλλων) όλο αυτόν τον κόσμο στην μετανάστευση για ιδεολογικούς λόγους ως αντίδραση και τιμωρία στο συστημα. Είναι κάτι χειροπιαστό που βιώνεις καθημερινά είτε στον χώρο εργασίας σου είτε αναζητώντας δουλειά. Εάν σου προσφέρουν δουλειά στην Ελλάδα με αποδοχές ανάλογες των ικανοτήτων και της εργασίας σου προφανώς και είναι λόγος να σκεφτείς να επιστρέψεις. Εσύ πάντως τιμας την χώρα σου και αποφάσισες να θυσιαστεις μένοντας Ελλάδα κ πολεμοντας το σύστημα από μέσα και ΜΠΡΑΒΟ σου γιατί η πατρίδα δεν θα άντεχε άλλο brain drain αν έφευγες.