Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους γιατρούς για τα «πολύ σπάνια» περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί έπειτα από τη χορήγηση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Στην ανακοίνωση ο ΕΟΦ ενημερώνει τους γιατρούς ότι η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έχει αξιολογήσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «υφίσταται τουλάχιστον εύλογη πιθανότητα αιτιώδους συσχέτισης» μεταξύ των δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού τεχνολογίας mRNA και της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας.
Τα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους άνδρες, σημειώνει ο ΕΟΦ.
«Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η κλινική πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι παρόμοια με την πορεία της μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στον γενικό πληθυσμό».
Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας. Επίσης, πρέπει να συμβουλεύουν τους εμβολιασθέντες να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα σε περίπτωση που νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αίσθημα παλμών. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των οποιωνδήποτε κινδύνων.
Παράλληλα ο ΕΟΦ αναφέρει ότι έως τις 31 Μαΐου- όταν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είχαν χορηγηθεί περίπου 177 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 20 εκατ. δόσεις του σκευάσματος της Moderna- εμφανίστηκαν 145 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έλαβαν το πρώτο και 19 περιστατικά μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το δεύτερο.
Επιπλέον, 138 περιστατικά περικαρδίτιδας εμφανίστηκαν μετά τη χρήση του εμβολίου της Pfizer και 19 περιστατικά μετά τη χρήση του σκευάσματος της Moderna.
Τέλος, οι γιατροί καλούνται να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται σε ασθενείς που έλαβαν ένα από τα δύο εμβόλια, καταγράφοντας την εμπορική ονομασία και τον αριθμό της παρτίδας.