Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μικρά παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, να ζωγραφίζουν και να κυλιούνται στο γρασίδι του Προεδρικού Μεγάρου; Οι νεαροί επισκέπτες έφτασαν στο εμβληματικό κτίριο της οδού Βασιλέως Γεωργίου λίγο πριν από τις έξι και με την παρουσία τους δημιούργησαν ένα διαφορετικό καλοκαιρινό απόγευμα.
Μακριά από τη συνηθισμένη εθιμοτυπία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε μια ξεχωριστή συνάντηση με 29 παιδιά από την Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» του Αλίμου. Τηρώντας την υπόσχεση που τους είχε δώσει ακριβώς έξι μήνες πριν, όταν επισκέφθηκε τη μονάδα στην οποία ζουν, αυτήν τη φορά τους δέχθηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.
Έτσι, για λίγες ώρες ο κήπος, τον οποίο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να ανοίξει στους πολίτες μετά το πέρας της πανδημίας, πλημμύρισε από χαρούμενες φωνές παιδιών. Ατελείωτο παιχνίδι με μπάλες, κέφι και διάθεση για καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όμορφες ζωγραφιές, φαγητό και παγωτά, προσέδιδαν μια ατμόσφαιρα πάρτι στον ξακουστό καταπράσινο χώρο του επιβλητικού κτίσματος.
Η ανάδοχη οικογένεια δεν αποκαθιστά αλλά αναπληρώνει την αδύναμη ή ακατάλληλη φυσική οικογένεια, προσφέροντας στο ανήλικο τέκνο ικανοποίηση όλων των αναγκών του μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.
Να θυμίσουμε ότι η Παιδόπολη λειτουργεί ως Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας για παιδιά από 4-12 ετών και φιλοξενεί 32 παιδιά. Δραστηριοποιείται στον τομέα της Παιδικής Προστασίας και το παραγόμενο έργο της περιλαμβάνει τη φιλοξενία, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση ανήλικων, που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας.
Στους σκοπούς της συγκαταλέγεται και η προετοιμασία των Ανήλικων Φιλοξενούμενων για την ομαλή ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, είτε με την επιστροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον ή με την τοποθέτησή τους σε ανάδοχη οικογένεια και στη συνέχεια, αν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, στην υιοθεσία τους.
Όση ώρα βρέθηκα ανάμεσά τους συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από έξι ως δεκατεσσάρων ετών, τα οποία αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και προέρχονται από διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα. Όταν συνομιλείς μαζί τους αντιλαμβάνεσαι αμέσως τις συναισθηματικές τους ανάγκες, όλα όσα έχουν στερηθεί και πόσο ανάγκη έχουν να νιώσουν θαλπωρή και ζεστασιά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους δεν σταμάτησαν να γελούν, να παίζουν, να τρέχουν, να τραγουδούν, να βγάζουν φωτογραφίες με την Πρόεδρο και να είναι χαρούμενα που, μαζί με τους φίλους και τους συνοδούς τους, περνούσαν εκεί το απόγευμά τους. Ρωτούσαν λεπτομέρειες για την ιστορία του Μεγάρου, για τις γάτες αλλά και για τα παιχνίδια που έλαβαν ως δώρο στο τέλος και είχαν σχέση με την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ απαντούσαν και στις απορίες της κυρίας Σακελλαροπούλου για τα επικείμενα καλοκαιρινά τους σχέδια.
Όπως επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Τα παιδιά αυτά τα είχα συναντήσει τον χειμώνα, τους είχα υποσχεθεί ότι θα τα υποδεχτώ στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου το καλοκαίρι και γι’ αυτό ένιωσα τη χαρά να τα δω μεγαλωμένα, υγιή, χαρούμενα, αλλά και με την ίδια προσδοκία για την ανάδοχη οικογένεια που θα τα περιβάλει με το ενδιαφέρον και την φροντίδα της. Αισθάνθηκα μεγάλη συγκίνηση βλέποντας τη λαχτάρα αυτών των παιδιών για μια οικογένεια, ένα δικό τους σπίτι, ένα δικό τους δωμάτιο».
Στη συνάντηση ήταν και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα Αναδοχής και Υιοθεσίας. Η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης του θεσμού της αναδοχής, ο οποίος αποτελεί σήμερα τον κύριο μοχλό αποϊδρυματοποίησης, ώστε όλα τα παιδιά να βρουν τη δική τους οικογένεια.
Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννος Λιβανός, ο κοινωνικός λειτουργός της δομής, Ανδρέας Κασκανιώτης, η διευθύντρια Μαρία Αποστολοπούλου αλλά και οι επιμελήτριες Βάγια Τσιρέκα, Ιωάννα Αποστόλου, Ελένη Παπαδοπούλου και Αικατερίνη Τέντε, που στέκονται στον πλευρό τους σαν άλλες μητέρες, προσφέροντάς τους την τρυφερότητα που χρειάζονται στα τόσο σημαντικά, ευαίσθητα χρόνια της παιδικής ηλικίας.
Τέλος, ανάμεσα στα παιδιά βρίσκονταν συνεχώς η Ελένη Καββαδία και η Κωνσταντίνα Μαντζουράνη από τον χώρο τέχνης «Βύσσινο» ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εκφραστούν και να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και τεχνικές.
Συγχρόνως, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, επισήμανε στη LiFO: «Το Πρόγραμμα Αναδοχής και Υιοθεσίας του υπουργείου έχει επισπεύσει σημαντικά τις διαδικασίες, ώστε κάθε παιδί να βρει σύντομα ένα στοργικό σπίτι. Υπάρχουν πολλά παιδιά που πρέπει να τα βγάλουμε από τα ιδρύματα και να μεγαλώσουν στους κόλπους μιας οικογένειας. Μάλιστα, η αναδοχή δεν απευθύνεται μόνο στις οικογένειες που δεν έχουν παιδί, είναι για όλες τι οικογένειες. Αυτά τα παιδιά μένουν στην Παιδόπολη του Αγίου Ανδρέα διότι βάσει εισαγγελικών εντολών ή δικαστικών αποφάσεων το οικογενειακό τους περιβάλλον έχει κριθεί ακατάλληλο. Κι είναι πολύ σημαντικό ότι η πρώτη πολίτης της χώρας δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στο θέμα της αναδοχής παιδιών φιλοξενώντας σήμερα στον κήπο όλα αυτά τα υπέροχα παιδικά πρόσωπα».
«Η ανάδοχη οικογένεια δεν αποκαθιστά αλλά αναπληρώνει την αδύναμη ή ακατάλληλη φυσική οικογένεια, προσφέροντας στο ανήλικο τέκνο ικανοποίηση όλων των αναγκών του μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον» δήλωσε στη LiFO η διευθύντρια Μαρία Αποστολοπούλου και πρόσθεσε: «Είναι παιδιά που έχουν στερηθεί τα αυτονόητα γι’ αυτό και όταν άκουσαν ότι θα έρθουμε στο Προεδρικό χάρηκαν πάρα πολύ. Κάθε τέτοια συμβολική ενέργεια συμβάλλει στην απόκτηση ερεθισμάτων και στο χτίσιμο των εμπειριών τους».
Αποχαιρετώντας την Πρόεδρο στη φαρδιά μαρμάρινη σκάλα, της δώρισαν με τη σειρά τους κάποιες από τις ζωγραφιές τους και τους το ανταπέδωσε χαρίζοντάς τους, μαζί με τα υπόλοιπα δώρα, και τις ποδοσφαιρικές μπάλες.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιθυμεί να εμφυσήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες συμβολικές κινήσεις, δράσεις και συζητήσεις ώστε να γίνει πράξη η αρχική της υπόσχεση για ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία. Διότι, πράγματι, για πολλά χρόνια το Προεδρικό ήταν ένα «άβατο» για τους περισσότερους. Ωστόσο, το νέο μοντέλο που επιδιώκει να καθιερώσει η Πρόεδρος θα απέχει σίγουρα από τα στερεότυπα ενός απόμακρου θεσμού που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.