Το 2020 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο υπήρχε μία καταγγελία για έναν βιασμό ανηλίκου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία, που επικαλείται η ΕΡΤ, ένα στα πέντε παιδιά έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας/ παρενόχλησης.
Ένα στα 13 παιδιά στην Ελλάδα έχει έρθει σε σωματική επαφή με τον δράστη ενώ ένα στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Διευκρινίζεται ακόμη, ότι σε 13 από τις υποθέσεις που καταγγέλθηκαν το 2020, η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους.
Αναλυτικότερα, πέρυσι καταγράφηκαν στην Ελλάδα 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας.
Πρόκειται για τις περιπτώσεις που έφτασαν στην αστυνομία και όχι το σύνολο των εγκληματικών πράξεων.
Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αποκαλύπτει επίσης, ότι ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, είτε πρόκειται για ασέλγεια, κακοποίηση ή βιασμό.
Παράλληλα, σε ποσοστό 80-85% των περιπτώσεων ο δράστης είναι από το οικείο περιβάλλον του παιδιού, είτε γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας.
«Πρόκειται για ένα θέμα νοσηρό μεν, αλλά υπαρκτό και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο», τόνισε η δικηγόρος Γλυκερία Τερζή, μιλώντας στην ΕΡΤ σημειώνοντας πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 στο Χαμόγελο του Παιδιού κατεγράφησαν 130.000 κλήσεις για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όχι μόνο σεξουαλικής αλλά και άλλης, όπως ψυχολογικής βίας.
Γραμμές βοήθειας:
- ΕΛΑΣ, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: 2106475370
- 24ωρη τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας ΕΚΚΑ: 197
- Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για τα Παιδιά: 8001132000
- Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
- Πανελλαδική Γραμμή Συμβουλευτικής Μαζί για το Παιδί: 115 25
Με πληροφορίες της ΕΡΤ