Ενδοοικογενειακή βία: 350 γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει το panic button

Ενδοοικογενειακή βία: 350 γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει το panic button Facebook Twitter
0

Περισσότερες από 350 είναι οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν χρησιμοποιήσει το panic button έως τις 31 Μαΐου, όπως ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει ένταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνοντας ότι 2.124 γυναίκες εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button ενώ έως και τις 31 Μαΐου, 349 τη χρησιμοποίησαν ενημερώνοντας την αστυνομία ότι διέτρεχαν κίνδυνο.

«Τις φορές αυτές αντιλαμβάνεστε ότι έχει υπάρξει αποτροπή του χειρότερου» τόνισε η υπουργός ενημερώνοντας ότι η εφαρμογή του panic button μπορεί να χορηγηθεί στις γυναίκες που ζητούν βοήθεια και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε γυναίκα και να έχει δωρεάν νομική συνδρομή, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, χωρίς να χρειαστεί να πάει σε πρώτη φάση στην αστυνομία. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε η υπουργός, στη γραμμή 15900 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάλεσαν 1.359 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να λάβουν την πρώτη βοήθεια σε επίπεδο συμβουλής και κατεύθυνσης. Απαντώντας σχετικά με το προφίλ των δραστών και αν υπάρχουν στοιχεία η υπουργός σημείωσε: «Στα δημογραφικά στοιχεία της οικογενειακής βίας δεν υπάρχει διάκριση. Μπορεί να έχεις ένα νέο παιδί που έχει μεγαλώσει με άλλες προσλαμβάνουσες και να δείξει τέτοια βιαιότητα σε σύντροφο αλλά έχουμε δεχθεί και τηλεφώνημα από γυναίκα 84 ετών». Τέλος, η υπουργός προανήγγειλε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος συμβουλευτικής για γονείς και παιδιά σε επίπεδο δήμων.

«Η εφαρμογή του panic button χορηγείται και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα», τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, στις παρεμβάσεις στη νομοθεσία, στο πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων.

Η κ. Ζαχαράκη είπε ότι «οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως οτιδήποτε να συμβεί κάποιος είναι εδώ και τις κρατάει από το χέρι με την παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα» και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ανοχή στη βία».

Όπως είπε, από το υπουργείο δίνεται έμφαση στο επίπεδο της κοινότητας:

-Με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα.

-Με τη γραμμή 15900 όπου μπορεί να πάρει τις πρώτες κατευθύνσεις και συμβουλές.

-Με τους 20 ξενώνες που μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους όπου λαμβάνουν και εργασιακή συμβουλευτική.

-Με τα safe houses στις περιπτώσεις άμεσης απομάκρυνσης από το σπίτι και βραχύβιας παραμονής».

Επιπλέον, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατά την κ. Ζαχαράκη «διασφαλίζει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες, στέγη πληρώνοντας για μια διετία το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτιού. Και στην περίπτωση που δεν έχουν εργασία, φροντίζει σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ την εύρεση εργασίας και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειάς τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM