ΕΟΦ για χλωροκίνη: Απαγορεύεται η πώληση Plaquenil χωρίς συνταγή - Άδειασαν τα ράφια από χθες

ΕΟΦ για χλωροκίνη: Απαγορεύεται η πώληση Plaquenil χωρίς συνταγή - Άδειασαν τα ράφια από χθες Facebook Twitter
5

Αυστηρά μέτρα για την πώληση του σκευάσματος plaquenil που περιέχει την δραστική ουσία χλωροκίνη αποφάσισε ο ΕΟΦ καθώς αλλάζει το καθεστώς διάθεσής της μετά από την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό.

Κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του ΕΟΦ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με ««Περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διάθεσης του φαρμάκου PLAQUENIL θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, δραστικής ουσίας που περιλαμβάνει το PLAQUENIL, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, σημειώθηκε μεγάλη ζήτηση από πολίτες που έσπευσαν σε σούπερ -μάρκετ.

Πριν αλλάξει ο τρόπος διάθεσης υπήρξε ανακοίνωση των φαρμακοποιών ότι υπάρχει κίνδυνος το εν λόγω φάρμακο να εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

Για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, μίλησε και ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούν χλωροκίνη. «Να πω για τη χλωροκίνη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» τόνισε.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Απλά εδώ να πούμε πως ούτως ή άλλως ΚΑΝΕΝΑ συνταγογραφούμενο φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Τώρα πως κατάφεραν να προμηθευτούν τόσοι άνθρωποι το φάρμακο από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή, νομίζω θα είχε πολύ ενδιαφέρον σαν ρεπορτάζ.
αν και δεν μου αρέσουν αυτά τα σχόλια, ναι, είμαστε για τον κορονοπέοντα.https://www.healthpharma.gr/pharmacy/koronoios-adeiazoyn-ta-rafia-ton-farmakeion-apo-to-plaquenil/https://virus.com.gr/sovaroi-kindynoi-apo-ti-lipsi-toy-plaquenil/https://www.eyedayclinic.gr/toksikotita-apo-ydroksyxlorokini-plaquenil/
Μιας και υπάρχουν πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, που περηφανεύονται κιόλας για τη παραγωγή και για τις δράσεις τους, μήπως κάποια πρέπει να αναλάβει την παραγωγή αυτού του φαρμάκου ?? Εδώ, στην χώρα μας !!!Γιατί αν περιμένουμε από την περίφημη "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", να μας στείλει πχ η Γερμανία ένα ποσοστό από το στοκ του φαρμάκου που υπάρχει εκεί, τότε θα ψοφήσουμε άπαντες.Η Υδροξυχλωροκίνη είναι μια ουσία που είναι μάλλον εύκολη στην παραγωγή της, εφ' όσον υπάρχει μια στοιχειώδης εργοστασιακή υποδομή. Η χημική της σύσταση είναι σχετικά απλή. Επιπλέον, η πατέντα της έχει λήξει προ πολλού. Μπορεί να προχωρήσει η παραγωγή της, σαν γενόσημο βέβαια με άλλο όνομα και όχι σαν Plaquenil, αφού το όνομα αυτό ανήκει σε κάποια εταιρεία."Φτηνοδουλειές" θα σκέφτονται από μέσα τους οι υπεύθυνοι των εταιρειών, διότι το κουτάκι με τα 30 χάπια έχει λιανική τιμή μόλις 3.75 ευρώ. Και το γενόσημο θα είναι ακόμη φθηνότερο.Αλλά έτσι δεν πάει μπροστά τίποτε... Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που όλοι βάζουμε στην άκρη κάποια από τα "θέλω μας" και κινούμαστε με γνώμονα το κοινό καλό. Μήπως θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και κάποιες από τις φαρμακοβιομηχανίες μας, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία ??Μήπως θα έπρεπε να έχουν λόγο και τα υπουργεία μας, πάνω σε αυτό το ζήτημα ?? Με πρώτο από όλα, το υπουργείο ανάπτυξης.Δεν σας βάζω δύσκολα, πιστέψτε με !!!