Επίσκεψη Ερντογάν: Οι 15 συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα- Τουρκία

Επίσκεψη Ερντογάν: Οι 15 συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα- Τουρκία Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα δεν είναι επίσημη αλλά επίσκεψη εργασίας και σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκαν συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις/ διακηρύξεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας.

Στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα υπογράφηκαν αναλυτικά μία συμφωνία, επτά μνημόνια και επτά ακόμα κοινές δηλώσεις/ διακηρύξεις μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα ο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας. Με αυτή δεσμεύονται πως θα συνεχίσουν να έχουν εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις, με βάση τον πολιτικό διάλογο, σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος αλλά και πως θα λαμβάνουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να εξαλειφθούν τυχόν εντάσεις αλλά και κίνδυνοι.

Παράλληλα δεσμεύτηκαν και οι δύο πλευρές, πως θα απέχουν από κάθε δήλωσηπρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, ενώ οποιαδήποτε διαφορά προκύψει, θα επιλύεται με φιλικό τρόπο.

Η πρώτη συμφωνία στην επίσκεψη Ερντογάν

Πρώτη είναι η συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας, που συνυπέγραψαν ο υπ. Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Τούρκος ομόλογός του Yusuf Tekin. Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Παιδείας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αφορά στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Τα μνημόνια που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ - TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS Orhan Kaldirim και αφορά στη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Επίσης υπογράφηκε μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, από τους υπ. Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών αλλά και στη αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών, που υπέγραψαν ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Φραγκογιάννης και o CEO της Turk Eximbank Ali Guney, προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Στη συναλλαγή περιλαμβάνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων κ.λπ.

Το τέταρτο μνημόνιο που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι το μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG - Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων, μεταξύ ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και του προέδρου του Invest in Turkiye Burak Daglioglu. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

Ακολούθησε το μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων, με υπογραφές των ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και του Αντιπροέδρου του ΤΟΒΒ Cengiz Gunay, για τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ υπογράφηκε το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), που υπέγραψαν οι υπ. Οικογενειακής Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό.

Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) υπογράφηκε και για τον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ των ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του. Το συγκεκριμένο μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Οι κοινές δηλώσεις / διακηρύξεις που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Με την Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού, που υπέγραψαν η υπ. Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Τούρκος Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού Mehmet Ersoy, οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρα συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών κ.λπ.

Η Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, με τις υπογραφές των υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan, αφορά στους εθνικούς φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών και σκοπό έχει τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους και παράλληλα επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.



Με την Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC - JETCO), που υπέγραψαν οι ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος υφυπουργός Εμπορίου κ. Sezai Ucarmak, οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

Για τον αγροτικό τομέα υπογράφηκε Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία, όπου οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Τη δήλωσε υπέγραψαν ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκης και ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Hakan Fidan.

Οι δύο χώρες προχώρησαν και σε υπογραφή Κοινής Δήλωσης/ Διακήρυξης για Τελωνειακή Συνεργασία. Με τις υπογραφές του Πρόεδρου της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και του Τούρκος υφυπ. Εμπορίου Sezai Ucarmak, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών και συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννης και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ κ. Burak Akcapar συνυπέγραψαν Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon όπου Ελλάδα και Τουρκία προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. 

Τέλος, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, υπογράφηκε και Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο - ΕΓΝΑΤΙΑ. Ο CEO ΕΓΝΑΤΙΑΣ κ. Κουτσούκος και ο Τούρκος Αν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αυτοκινητοδρόμων Τουρκίας κ. Selahattin Bayramcavus υπέγραψαν την εν λόγω κοινή δήλωση αναγνωρίζοντας την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι - Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Πολιτική / Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Διπλωματία με κοινές -και για τους δύο λαούς- γεύσεις στο μενού του γεύματος εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με υπουργούς των κυβερνήσεών τους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, Καπιτώλιο: Όλα όσα υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη ημέρα της προεδρίας του

Διεθνή / Μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, Καπιτώλιο: Όλα όσα υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη ημέρα της προεδρίας του

Στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος χρησιμοποίησε τις νέες του εξουσίες για να υπογράψει εκτελεστικές πράξεις, προεδρικά μνημόνια και διατάγματα σε μια σειρά πολιτικών προτεραιοτήτων
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απονέμει χάρη στους δράστες της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Διεθνή / Ο Τραμπ απονέμει χάρη στους δράστες της επίθεσης στο Καπιτώλιο

Η 6η Ιανουαρίου 2021 έμεινε στην ιστορία ως ημέρα βίας, όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ, εξοργισμένοι από τις αβάσιμες καταγγελίες του για εκλογική νοθεία, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020
LIFO NEWSROOM
Μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας: Ρεκόρ φορτηγών με προμήθειες

Διεθνή / Μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας: Ρεκόρ φορτηγών με προμήθειες

Την Κυριακή, πρώτη ημέρα της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, 630 φορτηγά πέρασαν στη Γάζα, με 300 από αυτά να κατευθύνονται στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες λόγω της εκτεταμένης καταστροφής
LIFO NEWSROOM