Επιστολή Θανάση Παπακωνσταντίνου για την Ηριάννα - Καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί ζητούν την αποφυλάκιση της

Επιστολή Θανάση Παπακωνσταντίνου για την Ηριάννα - Καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί ζητούν την αποφυλάκιση της Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., της 29χρονης υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ουσιαστικά στοιχεία εναντίον της πέραν ενός επιστημονικά ανεπαρκούς δείγματος DNA. Με δημόσιες τοποθετήσεις, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, καθώς και άλλοι καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί ζητούν την αποφυλάκισή της.

Όπως έχει γράψει ο Θοδωρής Αντωνόπουλος στη Lifo, η υπόθεση έχει ως εξής: Η Ηριάννα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση με μόνη ουσιαστικά αιτία, όπως υποστηρίζει, την σχέση της με τον σύντροφό της Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί προ εξαετίας για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», δικάστηκε και αθωώθηκε. Η καταδίκη της στηρίχτηκε αφενός στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ότι είδε «κάποιον» (ούτε καν «κάποια») να κρύβει ένα κουτί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη, αφετέρου σε χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας – κατά τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας Γιώργο Φιτσιάλο - δείγμα DNA που η κατηγορούμενη είχε οικειοθελώς δώσει για εξέταση μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι όπου συγκατοικούσαν το '11.

Εξαρχής η Ηριάννα κατήγγειλε τη σχεδόν προκλητική προκατάληψη της εισαγγελέως που δίκαζε την υπόθεση (μέχρι «γιατί δεν χώρισαν» με τον Παπαδόπουλο εφόσον ήταν ύποπτος γύρευε να μάθει, γράφει), ενώ το αίτημα της υπεράσπισης να επανεξεταστεί το δείγμα σε εξειδικευμένο εργαστήριο Γενετικής έπεσε στο κενό αφού από την ΕΛΑΣ απάντησαν ότι το ελάχιστο εκείνο δείγμα... δεν υπήρχε πια (σε «ανύπαρκτα ευρήματα» αναφέρεται και το βούλευμα). Στις φωνές διαμαρτυρίας που πυκνώνουν καθημερινά προστέθηκε η δήλωση συμπαράστασης δεκαπέντε κυβερνητικών βουλευτών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης υποσχέθηκε να εξετάσει πιο «ζεστά» το θέμα. «Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο», γράφει χαρακτηριστικά σε δημόσια επιστολή του ο σύντροφός της, ενώ η ίδια από τις φυλακές του Ελαιώνα κάνει λόγο για «πανηγύρι των τρελών».

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη

Σε επιστολή του στο Tvxs.gr, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου αναφέρει:

«Ηθελημένα, εδώ και καιρό, έχω αποτραβηχτεί από τα μουσικά δρώμενα, ώστε να έχω το χρόνο να επιθυμήσω ξανά τα τραγούδια. Βρήκα έτσι και την ευκαιρία να ξεκινήσω ηχογραφήσεις για μια νέα δισκογραφική δουλειά. Απορροφημένος απ' αυτή τη διαδικασία, πολύ λίγο ασχολούμαι με όσα συμβαίνουν γύρω μου. Έτσι, και την περίπτωση της Ηριάννας την έμαθα από τα παιδιά μου.

Ποτέ δεν είχα αυταπάτες για το πόσο ταξική είναι η θεσμοθετημένη δικαιοσύνη αλλά και πόσο χώρο αφήνουν οι νόμοι στις προσωπικές πεποιθήσεις του κάθε δικαστή. Αυτό, άλλες φορές είναι για καλό και άλλες για κακό. Δεν θα ξεχάσω - από τη θετική πλευρά - εκείνη τη "φουρνιά" των δικαστών, που σπούδασε τη δεκαετία του '60 στη Γαλλία - κυρίως - και αποτέλεσε ανάχωμα στην καταλήστευση του φυσικού περιβάλλοντος (Ε΄τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας). Και σήμερα – είμαι σίγουρος - υπάρχουν δικαστές που διαχειρίζονται, με αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση, τα ψήγματα ελευθερίας κινήσεων που τους παρέχουν οι ερμηνείες των νόμων. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Δικαστές, που τηρώντας - και καλά - το γράμμα του νόμου, άτεγκτοι και μικροί θεοί, καταστρέφουν ζωές, αθέλητα ή και ηθελημένα κάποιες φορές. Τα τελευταία χρόνια τροχίζουν τη ρομφαία τους και σε ένα καινούργιο ακονιστήρι, που λέγεται "εξέταση DNA".

Η υφαρπαγή δεκατριών χρόνων από την ελεύθερη ζωή της Ηριάννας δεν μπορεί να στηριχθεί σε μιά αμφισβητούμενη εξέταση DNA. Ήμουν διστακτικός στο να κοινοποιήσω την άποψή μου γιατί, το να γράφει κανείς λίγα τραγούδια δεν του δίνει το δικαίωμα να γίνεται και δημογέροντας. Υπάρχει ακόμα και η σκιά της ιδιοτέλειας, ότι χρησιμοποιείται μια σχετική δημοφιλία,που προκύπτει από τη δυνατή σχέση των ανθρώπων με τη μουσική, για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί. Όμως τα προσπερνώ αυτά γιατί δεν θέλω να μολύνω τη νέα μου δουλειά με την αδιαφορία, αυτή την "κτηνώδη ύλη που πνίγει την ευφυΐα", σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκράμσι.

Θα δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λόγια των παιδιών μου παρά στα δικογραφικά στοιχεία και θα φωνάξω - μαζί με άλλους - απευθυνόμενος σ' αυτούς που οδηγούν το κάρο: "Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη, να ανυψώσει ή να καταστρέψει η ίδια τη ζωή της".

19/6/2017

Θανάσης Παπακωνσταντίνου»

Θάνος Μικρούτσικος: Η ιστορία αυτή είναι το ξεγύμνωμα σε ό,τι έχει απομείνει να ονομάζεται αστική δημοκρατία

«Η ιστορία με την Ηριάννα δεν είναι μόνο παραλογισμός, είναι το ξεγύμνωμα σε ότι έχει απομείνει να ονομάζεται αστική δημοκρατία. Μας αφορά. Το μαύρο τέρας μπορεί να χτυπήσει την πόρτα όλων μας. Πρέπει να είμαστε παρόντες μέχρι αυτή η υπόθεση να τελειώσει», αναφέρει ο Θάνος Μικρούτσικος, σε ανάρτηση στη σελίδα του, στο Facebook.

Ανακοίνωση του Δικτύου για το Πανεπιστημιακό Κίνημα

«Είναι από κάθε πλευρά αστήρικτη η καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου, που επιβλήθηκε την 1η Ιουνίου στην 29χρονη Ηριάννα, κάθειρξη 13 ετών με κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ελαφρυντικά, με στοιχεία εντελώς διάτρητα, π.χ. χρήση «μερικού γενετικού υλικού» το οποίο «τελείωσε» και απουσία μαρτύρων. Πρόκειται για ποινικοποίηση της προσωπικής σχέσης της με τον σύντροφό της, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και έχει ήδη αθωωθεί.

Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα και συνειρμοί για πλείστες υποθέσεις, στις οποίες οι δικαστικές αποφάσεις βρίσκονται στον αντίποδα του κοινωνικού «περί δικαίου αισθήματος». Είτε πρόκειται για καταδικαστικές αποφάσεις που ποινικοποιούν φοιτητικούς και μαθητικούς αγώνες, αγώνες κατά των πλειστηριασμών κατοικιών κ.λπ., είτε πρόκειται για περιπτώσεις αντίστοιχες με αυτήν της Ηριάννας. Αντιθέτως βγαίνουν αθωωτικές αποφάσεις που αφορούν διάφορα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η αστήρικτη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να αφαιρέσει από έναν άνθρωπο, την Ηριάννα, μια νέα επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το δικαίωμα στην εργασία, τη μόρφωση, την έρευνα και την επιστημονική εξέλιξη, έως ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει.
Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην Ηριάννα, που είναι και μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στις 17 Ιουλίου εξετάζεται το αίτημα της αναστολής της. Καθένας και καθεμιά μας θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση της. Ενώνοντας τη δική μας φωνή με τις φωνές διαμαρτυρίας που διαρκώς πληθαίνουν, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή της και την εν συνεχεία αμετάκλητη αθώωσή της από το εφετείο».


31 ποιητές υπέρ της Ηριάννας

  

«Μια κοπέλα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η Ηριάννα στοχοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2011, όταν συνελήφθη ο σύντροφός της, ο οποίος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση "συνομωσία πυρήνων της φωτιάς" με μόνο στοιχείο τη φιλική του σχέση με δύο μέλη της οργάνωσης (να σημειωθεί, ο σύντροφός της αθωώθηκε αμετάκλητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων).

Σήμερα η 29χρονη υποψήφια διδάκτορας βρίσκεται στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Η καταδίκη της σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς αναστολή, χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος της και με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό και αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, είναι άνευ προηγουμένου. Η λογική πίσω από την απόφαση φαίνεται να είναι πολιτική και στόχος της η ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων.Καταδικάζοντας την Ηριάννα καθιστούν ποινικά κολάσιμη την κάθε συναναστροφή, τη φιλία, την ηλικία και την οποιαδήποτε επιλογή.

Αν η δικαιοσύνη δεν επανορθώσει,αυτή η δικαστική απόφαση εκδίδει μια ετυμηγορία ενοχής για ολόκληρη την κοινωνία. Ανεξάρτητα από απόψεις και πράξεις, ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις. Είμαστε όλοι ένοχοι μέχρι να αποδείξουμε το αντίθετο. Αλλά ακόμα και αν το αποδείξουμε λίγη σημασία θα έχει.

Ως ποιητές/ποιήτριες -χρήστες μιας γλώσσας όπου οι λέξεις μοιάζουν να έχουν χάσει το νόημά τους, αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες υποθέσεις στη σιωπή, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση στο πλευρό της Ηριάννας. Είμαστε δίπλα της και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή της καθώς και την αθώωσή της μέσα από την δικαιοσύνη.

Καλούμε κάθε καλλιτέχνη, κάθε ποιητή και συγγραφέα και ακόμα περισσότερο κάθε πολίτη να σταθεί στο πλευρό της Ηριάννας.

Οι ποιητές

Δήμητρα Αγγέλου

Ζήσης Δ. Αηναλής

Γιώργος Αλισάνογλου

Φοίβη Γιαννίση

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Πέτρος Γκολίτσης

Δημήτρης Γκιούλος

Θάνος Γώγος

Νίκος Ερηνάκης

Κατερίνα Ζησάκη

Κατερίνα Ηλιοπούλου

Στέργια Κάββαλου

Χάρις Κοντού

Αγγελική Κορρέ

Μαρία Κουλούρη

Δημήτρης Λεοντζάκος

Λουκάς Λιάκος

Γιώργος Λίλλης

Παυλίνα Μάρβιν

Ειρήνη Μαργαρίτη

Ελένη Ντούξη

Φάνης Παπαγεωργίου

Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Σταμάτης Πολενάκης

Γιώργος Πρεβεδουράκης

Βασιλεία Οικονόμου

Σαμσων Ρακάς

Δανάη Σιώζου

Γιάννης Στίγκας

Θωμάς Τσαλαπάτης

Νίκη Χαλκιαδακη»

 

Επιστολή της Ηριάννας

 

Η επιστολή της στη Documento:

«Μου ζητήθηκε να κάνω μια δήλωση. Για την απόφαση και για το πώς νιώθω.

Νιώθω, λοιπόν, ότι τρεις φορές Αλλοι επιχείρησαν να μου ανακόψουν τον δρόμο, σπέρνοντας σ' αυτόν εμπειρίες ξένες, ασύνδετες με τις δικές μου επιλογές.

Η πρώτη φορά ήταν η σύλληψη του συντρόφου μου, η δεύτερη η σύλληψή μου και η τρίτη τώρα (φαντάζομαι είπαν "οι ψυχολογικοί φραγμοί δεν φτάνουν, ας γίνουν αυτοί πραγματικοί").

Την πρώτη και τη δεύτερη φορά καλώς ή κακώς αδιαφόρησα. Αγνόησα τα εμπόδια και συνέχισα τη δική μου πορεία, σπουδές, δουλειά, φίλοι, οικογένεια, ζωή.

Τέσσερα χρόνια μετά όμως, την πρώτη του Ιούνη, έρχονται ξανά οι Αλλοι και όχι απλά μου κλείνουν τον δρόμο, αλλά τον ξηλώνουν – λες και δεν υπήρξε ποτέ.

Και τώρα, βρίσκομαι εδώ, στις φυλακές Ελαιώνα, προσπαθώντας να κρατήσω τον εαυτό μου.

Και σκέφτομαι: στις "συνειδήσεις" τους όλα επιτρέπονται. Λένε πως οι δικοί τους μετέωροι και ανυπόστατοι σκοποί βαραίνουν πάλι περισσότερο από μια ζωή.

Δεν είναι τρελοί. Η τρέλα είναι άλλοθι. Είναι αυθαιρεσία. Εκμετάλλευση της ανωνυμίας και της θέσης τους.

Παίζουν σκάκι στις πλάτες μας, χωρίς να έχουν αντίπαλο, "όλα τα πιόνια ευθεία. Μια ή άλλη εμείς παίρνουμε το παιχνίδι".

Ηριάννα Β-Λ

9/6/2017 1984

Είπε ένας φίλος πριν 4-5 μέρες. "Θέλουν να μας εξοντώσουν. Μας πατάνε κάτω". Και μετά είπε: "όλα είναι στο μυαλό"».

Το κείμενο του συντρόφου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου

Το κείμενο εστάλη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«14 Μαρτίου 2011. ΕΚΑΜ εισβάλουν στο σπίτι που νοίκιαζα στο Χολαργό και με συλλαμβάνουν ως ύποπτο για συμμετοχή στην Ε.Ο. Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η Ηριάννα έχει την ατυχία εκείνο το βράδυ να κοιμηθεί μαζί μου. Προσάγεται στη ΓΑΔΑ όπου δίνει προανακριτική κατάθεση, οικειοθελώς DNA, αποτυπώματα και την ίδια μέρα αφήνεται ελεύθερη.

Εγώ θα αφεθώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους 3 μέρες μετά.

18 Νοέμβρη 2011. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός «μάρτυρα» που δεν ξαναεμφανίζεται ποτέ στο εξής, ούτε στο δικαστήριο, ανακαλύπτονται όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πουθενά σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου.

11 Ιανουαρίου 2013. Συλλαμβάνεται η Ηριάννα και κατηγορείται ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή με βάση ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA σε γεμιστήρα εκτός όπλου , από τα ευρήματα στο ΕΜΠ. Ενάμισι χρόνο μετά την υποτιθέμενη ανακάλυψη των όπλων και δύο χρόνια με το DNA της να υπάρχει στα χέρια της αστυνομίας.

Η Ηριάννα αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αυτή τη φορά, χωρίς ο ειδικός εφέτης ανακριτής να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία της. Θα το κάνει λίγες μέρες αργότερα με non paper ο τότε υπουργός Προ.Πο. Νίκος Δένδιας.

Όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της δίκης μου , με ότι μπορούσε να σημαίνει αυτό για την εξέλιξή της. Το δικαστήριο τελειώνει με αθωωτική και αμετάκλητη απόφαση για μένα που είχε και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, αφού αποδέχεται ότι μόνο φιλική σχέση υπάρχει με ορισμένα μέλη της ΣΠΦ στα πλαίσια του αντιεξουσιαστικού χώρου, κάτι που δεν αρνήθηκα ποτέ.

Η Ηριάννα δεν απομακρύνεται από εμένα παρ' όλη τη στοχοποίηση. Μένει, αγνοεί επιδεικτικά τον φόβο και συνεχίζει τη ζωή της. Δουλεύει παθιασμένα, συνεχίζει να εξελίσσεται επαγγελματικά, να έχει φίλους , να ονειρεύεται, να ζει. Κι εγώ πάντα δίπλα της.

Αν δεν έζησε κάποιος από μέσα τη δίκη της στο ακροατήριο, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τι συνέβη. Η εισαγγελέας από την αρχή αναφερόταν σε εμένα σαν να είμαι ξανά κατηγορούμενος, δεν μπορούσε να χωνέψει πως, ένα άλλο, ομοιόβαθμο με το δικό τους δικαστήριο, αθώωσε αμετάκλητα έναν άνθρωπο που δήλωνε φίλος με μέλη της ΣΠΦ. Δεν το χωρούσε το μυαλό της. Ρωτούσε προκατειλημμένη την Ηριάννα γιατί δεν χωρίζαμε. Ενέπλεξε στην υπόθεση άσχετα με οποιαδήποτε δικογραφία άτομα. Παιδικοί μας φίλοι που αναφέρθηκαν από την Ηριάννα σαν επισκέπτες του σπιτιού μου συκοφαντήθηκαν και έγιναν στα χείλη της επιχείρημα ενοχής. Έφτασε στο σημείο να τους αναφέρει και στην εισαγγελική της πρόταση.

Μια πρόεδρος που δεν βρήκε μισό επιχείρημα να ψελλίσει για να στηρίξει την καταδικαστική απόφαση. Μια λέξη μόνο, ένοχη.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε από αυτές τις λίγες σε 13 χρόνια φυλακής.

Η Ηριάννα καταδικάστηκε ως μέλος της ΣΠΦ επειδή είχε σχέση μαζί μου. Εγώ όμως σύμφωνα με τα δικά τους δικαστήρια δεν είμαι μέλος...

Η Ηριάννα καταδικάστηκε για οπλοκατοχή με μόνο στοιχείο ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας δείγμα DNA, το οποίο όταν ζητήθηκε από το στάδιο κιόλας της ανάκρισης για επανέλεγχο σε πιστοποιημένο και εξειδικευμένο εργαστήριο, που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε όλη την Ευρώπη, η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία ήταν ότι «τελείωσε». Μια και έξω. Και θα πρέπει να τους πάρουμε στα σοβαρά. Αυτούς που είχαν και τα ευρήματα και το DNA της Ηριάννας και έκαναν ενάμισι χρόνο να βγάλουν αποτέλεσμα.

ΠΑΡΑΝΟΙΑ; ΑΝΟΗΣΙΑ; ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ; ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ;

Δε με αφορά. Μ' αυτό το σκεπτικό οποιοσδήποτε μπορεί να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί για οτιδήποτε. Αρκεί να είναι φίλος με κάποιον που είναι φίλος με κάποιον...

Μια συλλογική ευθύνη που απειλεί να εγκληματοποιήσει όχι μόνο έναν πολιτικό χώρο αλλά οποιαδήποτε σχέση επιλέγουν να πλήξουν για τους δικούς τους λόγους.

Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο.

Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει».

Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που εάν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλίμονο

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ