Τον έντονο προβληματισμό τους για το μέλλον της εστίασης και τον τρόπο που θα ανοίξει, εκφράζουν γνωστοί σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων.
Σε δηλώσεις τους στο περιοδικό Secret, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μιλούν για τις δυσκολίες και τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι μιας χειρότερης καταστροφής.
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ιδιοκτήτης του «Βαρούλκου» εκτιμά πως η εστίαση δεν μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους στην τρέχουσα φάση. «Δεν είναι δυνατόν να μπορείς να φας με παλτό, σκουφάκια και γάντια. Δεν είναι λύση το ότι θα επιδοτηθούν θερμαντικά στοιχεία ή σόμπες υγραερίου χωρίς να υπολογίζουν το κόστος λειτουργίας τους.»
Ο Έκτορας Μποτρίνι, βραβευμένος με αστέρια Μισελέν και ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Etrusco» και «Botrini's», τονίζει πως οι αρχές θα πρέπει να ανοίξουν τα εστιατόρια όταν θα μπορεί να διασφαλιστεί ότι αυτό μπορεί να γίνει «μια και καλή» χωρίς την απειλή νέου κλεισίματος. «Όχι για μία εβδομάδα και μετά να ξανακλείσουμε. Αν γίνει έτσι, πραγματικά, θα γονατίσουμε εντελώς», τονίζει, υπογραμμίζοντας την αξία που θα έχει να σωθεί «τουλάχιστον» το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, συνιδιοκτήτης στο «Δειπνοσοφιστήριον» επισημαίνει πώς κύριο μέλημα είναι το «πώς» θα ανοίξουν τα εστιατόρια, περισσότερο από το ζήτημα των ημερομηνιών: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας έναν κυκεώνα πληρωμών. Πάρα πολλές ξεκινάνε τον Απρίλη. Είναι πάρα πολύ σωστό να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το πώς θα ρυθμιστούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις.
Όσο για το πιθανό άνοιγμα των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από Φεβρουάριο, ο σεφ Σκαρμούτσος θεωρεί πως αυτό δεν θα βοηθήσει το σύνολο της εστίασης ενώ θα αιωρείται η πιθανότητα ενός νέου κλεισίματος που θα ήταν «καταστροφικό». «Είναι σημαντικό να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός όσον αφορά την εστίαση, με αιτήματα που έχουμε κάνει, όπως μείωση του ΦΠΑ, των εργοδοτικών εισφορών κ.τ.λ.».
Και η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Παπαδάκης» θεωρεί πως είναι πολύ δύσκολο το άνοιγμα των εστιατορίων τον Φεβρουάριο. «Ποιος θα καθίσει έξω με σόμπες στο κρύο; Όταν βγεις να φας ένα πιάτο και να απολαύσεις τη γεύση, χρειάζεσαι ατμόσφαιρα, θαλπωρή. Στο κρύο, μόνο έναν καφέ μπορείς να πιεις στα γρήγορα και να φύγεις τρέχοντας.»
Μαζικά, οριστικά λουκέτα
Τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» στον χώρο της εστίασης, η οποία παραμένει σε καραντίνα από τις αρχές Νοεμβρίου, είναι γεγονός, ενώ δεν έχει γνωστό πότε θα ανοίξει ξανά ο κλάδος.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεκάδες «λουκέτα» έχουν μπει οριστικά σε εστιατόρια σε Κολωνάκι, Γκάζι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως στη Ρόδο και τη Μύκονο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), επικεφαλή ταυτόχρονα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, έχουν κλείσει οριστικά.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει το Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ. Τουλάχιστον 10 τέτοιες επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά. Περίπου 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος και στην παλιά πόλη της Ρόδου.
Οριστικό «λουκέτο» έχουν βάλει επιχειρήσεις του κλάδου και στα προάστια της Αθήνας, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Νέο Ψυχικό.
«Τα καταστήματα ειδικά στην οδό Σκουφά λειτουργούν κατά βάση τους χειμερινούς μήνες. Το γεγονός ότι έμειναν κλειστά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια από τον Νοέμβριο κι έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου.