Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων - Ποιοι είναι και τι θα κάνουν

Εθνική Ομάδα Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων - Ποιοι είναι και τι θα κάνουν Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Πανεπιστημιακοί, ανώτατα και ανώτερα στελέχη των διευθύνσεων του υπουργείου, καθώς και κτηνίατροι και επιδημιολόγοι του ΥΠΑΑΤ αποτελούν την Εθνική Ομάδα Ειδικών για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Συγκεκριμένα, αυτή η δράση αποτελεί τη ενεργοποίηση συγκεκριμένου άρθρου της υπουργικής απόφασης με τίτλο «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων».

Τα άτομα που στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα Ειδικών είναι:

- Αλεξανδρόπουλος Θωμάς, προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης και Κτηνιατρικής, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

- Κρήτας Σπυρίδων, καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ ως επιδημιολόγος.

- Αγιαννιωτάκη Ειρήνη, κτηνίατρος του Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, ως ιολόγος.

- Δηλέ Χρυσούλα, προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας των Ζώων, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας.

- Κόρου Λασκαρίνα-Μαρία, προϊσταμένη του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας.

- Κόμητας Γεώργιος, κτηνίατρος του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας.

- Χονδροκούτη Ελένη, προϊσταμένη του Τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού, από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

- Χατζηνίκος Ευάγγελος, δασολόγος - MSc Βιοοικολόγο Επιστημικό Συνεργάτη της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ως τακτικό μέλος με αναπληρωτή.

- Χρονάκη Μαριάννα, του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων, Κλαδου ΔΕ03 Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ως διοικητικό προσωπικό.

Αρμοδιότητες της Εθνικής Ομάδας Ειδικών

 

Σε περίπτωση υπόνοιας παρουσίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η Εθνική Ομάδα Ειδικών κινητοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας και αναφέρεται σε αυτό, ενώ η αρμοδιότητά της καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της Ομάδας είναι να βοηθά το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας στη διατήρηση της ετοιμότητας σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη, να συμβουλεύει και να βοηθά στην επεξεργασία και κατάρτιση του σχεδίου επείγουσας επέμβασης, καθώς και να βοηθά το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ασκήσεων προσομοίωσης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε περίπτωση υπόνοιας εμφάνισης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η Εθνική Ομάδα Ειδικών αξιολογεί, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, την κλινική εικόνα και την επιδημιολογική κατάσταση. Παρέχει συμβουλές σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων και τις εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση της Αφρικανικής Πανώλης, καθώς και σχετικά με τις πρόσθετες ενέργειες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Εφόσον υπάρξει εμφάνιση κρούσματος Αφρικής Πανώλης των Χοίρων, η Εθνική Ομάδα Ειδικών προβαίνει, τουλάχιστον στην περίπτωση πρωτογενούς εστίας, σε αξιολόγηση της κλινικής εικόνας και ανάλυση της επιδημιολογικής έρευνας, ώστε να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προσδιορισθεί η προέλευση της μόλυνσης, η ημερομηνία εισαγωγής του λοιμογόνου παράγοντα και η πιθανή εξάπλωση της νόσου.

Επίσης, παρέχει συμβουλές σχετικά με τις δειγματοληψίες, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα μέτρα καταπολέμησης και τα άλλα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί καθώς και συμβουλές για θέματα βιοασφάλειας στις εκμεταλλεύσεις, στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, στους συνοριακούς σταθμούς και στα μεταφορικά μέσα.

Παράλληλα, παρακολουθεί και κατευθύνει, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας και την Τοπική Ομάδα Ειδικών, την επιδημιολογική έρευνα, συμπληρώνει, σε συνεργασία με το Τοπικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας, τα επιδημιολογικά δεδομένα και άλλα απαραίτητα στοιχεία, ενώ αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και αξιολογεί τον κίνδυνο σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τέλος, βοηθά ώστε η επεξεργασία των πτωμάτων των ζώων και των ζωικών υποπροϊόντων να γίνεται με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ