Έξι οι νεκροί από τον ιό Δυτικού Νείλου

Έξι οι νεκροί από τον ιό Δυτικού Νείλου Facebook Twitter
0

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ίο του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. 

Αναλυτικά, έξι άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης. Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών. Από τους 49 ασθενείς, οι 30 είχαν «εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα». Στις πιο σοβαρές μορφές τους οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν σε εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.Τρία άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια

Με δεδομένες τις περιοχές έκθεσης των ασθενών στον ιό, εκτιμάται πως μολυσμένα κουνούπια εντοπίζονται σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες:

- Πιερία (Δήμος Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού)
- Πέλλας (Δήμος Πέλλας)
- Ροδόπης (Δήμος Ιάσμου)
- Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου, Αβδήρων, Ξάνθης)
- Καβάλας (Δήμος Νέστου και Θάσου)
- Λάρισας (Δήμος Λάρισας, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Τεμπών)
- Τρικάλων (Δημος Τρικκαίων)
- Καρδίτσας (Δήμος Καρδίτσας)
- Θεσσαλονίκης (Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
- Ανατολικής Αττικής (Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας και Μαρκοπούλου-Μεσογαίας)

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών, μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Ο χρόνος επώασης μετά από τσίμπημα κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης, μερικές εβδομάδες.

Το 80% όσων μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή της, η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

Οδηγίες προστασίας

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, καθ'όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους: ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

Συνιστώνται επίσης συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, σήτες σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης. Παράλληλα συστήνεται η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών.

Η εκτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2018 καταγράφηκαν κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού καταγράφηκε σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο, «τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM