― Ώστε ακριβαίνουν τα ακίνητα στην Ελλάδα;
Ναι. Και με ταχύτατους ρυθμούς μάλιστα, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την τελευταία τετραετία.
― Για τι αυξήσεις μιλάμε;
Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 27,8% πανελλαδικά, αν πάρουμε ως αφετηρία το α' τρίμηνο του 2018 σε σχέση με α' τρίμηνο του 2022. Και στο λεκανοπέδιο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού στην «καρδιά» της Αττικής οι τιμές εκτοξεύθηκαν κατά 39% κατά την ίδια περίοδο.
― Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρώτα από όλα το ενδιαφέρον για την ελληνική κτηματαγορά είναι πολύ μεγάλο αυτή την περίοδο τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους.
― Πού οφείλεται το ενδιαφέρον των ξένων;
Στο προφανές: οι τιμές των ακινήτων είναι χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι οι επενδυτές κυνηγούν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις.
― Ποιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;
Η «αθηναϊκή ριβιέρα» και τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά. Ακόμα και στα «φιλέτα» όμως, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
― Και η υψηλή ζήτηση είναι ο μόνος λόγος για το «ράλι» τιμών;
Όχι, φταίνε και οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά που σπρώχνουν τις τιμές των νέων κατοικιών ακόμα πιο ψηλά, σε σχέση με τα παλαιότερα ακίνητα.
― Ποια θεωρούνται «παλαιότερα ακίνητα» για την αγορά ;
Όσα σπίτια έχουν κλείσει πενταετία...
― Δηλαδή η οικοδομή ανακάμπτει;
Έτσι φαίνεται. Πέρυσι η οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε σε σχέση με το 2020, όπως φαίνεται από την αύξηση στις άδειες για νέες κατοικίες (54,1% από 47,6%).
― Πόσο αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές για τα καινούργια σπίτια και πόσο για τα παλιά;
Οι τιμές των νεόδμητων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ήταν αυξημένες κατά 10,3% (α' τρίμηνο του 2022). Για τις παλιές κατοικίες το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε σε 7,4%.
― Τι συμβαίνει ανά περιοχή;
Στην Αττική οι τιμές αυξήθηκαν 9,7% από πέρυσι. Στη Θεσσαλονίκη κατά 8,3%. Στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις τα σπίτια ακρίβυναν κατά 8,2% ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές ο μέσος όρος ανόδου είναι 6,4%.
― Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση δεν φρενάρουν την τάση για «ανοίγματα;»
Η αλήθεια είναι πως οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έρθουν με μικρή καθυστέρηση - μην ξεχνάς ότι ο πόλεμος ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανόδου των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται. Αλλά οι απόλυτες τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται για τους επίδοξους ιδιοκτήτες.