ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Φορτσάκης: Δημοψηφίσματα μέσω ίντερνετ για τις καταλήψεις

Φορτσάκης: Δημοψηφίσματα μέσω ίντερνετ για τις καταλήψεις Facebook Twitter
27

Να αποφασίζουν με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα οι φοιτητές για την κατάληψη ή μη των σχολών τους προτείνει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης με ανακοίνωση του εξέδωσε.

«Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας» σημειώνει η Πρυτανεία.

Αναφέρει επίσης ότι, «υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους».

Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι η πρακτική αυτή θα οδηγήσει, στην παράκαμψη των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, με τις γενικές συνελεύσεις τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας που εκδόθηκε με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου:

«Μνήμη και τιμή Πολυτεχνείου, 2014

Στον Μάρξ ανάγεται η περίφημη παρατήρηση ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα. Είναι αδύνατο να μη θυμηθεί κανείς αυτή τη σκέψη βιώνοντας τους τρέχοντες κλυδωνισμούς των σημερινών ελληνικών πανεπιστημίων.

Το 1973 μια φοιτητική εξέγερση που έκανε το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου φρούριο ελευθερίας ενάντια σε μια στρατιωτική δικτατορία και τις προσχηματικές μεταλλάξεις της έγραψε ιστορία αντίστασης, ανθρωπιάς και υπευθυνότητας της σπουδάζουσας νεολαίας και όσων αγκάλιασαν την προσπάθειά της. Και σήμερα και πάντα αξίζει να θυμόμαστε εκείνα τα παιδιά που δεν συμβιβάσθηκαν κι οδήγησαν τον τόπο πίσω στη δημοκρατία με την παρέμβασή τους. Τα νιάτα συνέβαλαν τότε αποφασιστικά κι αναμφισβήτητα στην αποκατάσταση συνθηκών ελευθερίας και νομιμότητας στη χώρα μας, κι η ευγνωμοσύνη γι’ αυτό είναι σταθερή.

Πώς πρέπει όμως να τιμούμε εκείνο το θαρραλέο κι έντιμο παράδειγμα; Με την προάσπιση της δημοκρατίας και την τήρηση των κανόνων της. Γιατί δημοκρατία χωρίς κανόνες και νόμους δεν μπορεί να σταθεί, μπορεί μόνον να τραυματισθεί και να απαξιωθεί εκ των έσω.

Τι κυρίως περιμένει, έχει δικαίωμα να περιμένει το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας, που παραδοσιακά σέβονται και σταθερά υποστηρίζουν την παιδεία του λαού και τον θεσμό του δημόσιου πανεπιστημίου ως την ανώτατη έκφρασή της, από όλους τους υπεύθυνους για την πορεία της; Την έμπρακτη στήριξή της με κάθε τρόπο. Είναι σαφές σε όλους ότι η παρούσα συγκυρία δεν παρέχει τις δυνατότητες εκείνες που θ’ άξιζαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Αλλεπάλληλα πλήγματα οικονομικού υποσιτισμού και στελεχικών περικοπών, παράλληλα με παλιές εγγενείς κι επίκτητες αδυναμίες και δυσλειτουργίες, έχουν φέρει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε κατάσταση κρίσιμη. Η στάση της πολιτείας είναι συχνά αμήχανη και κάποτε σχεδόν αδιάφορη. Το πανεπιστήμιο αντιμετωπίζεται όχι ως βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας αλλά, μυωπικά, ως μη ανταποδοτική επένδυση ως προς τις πιεστικές βραχυπρόθεσμες ανάγκες.

Όμως και τραυματισμένο το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο οφείλει και κατορθώνει ν’ αποδίδει σημαντικούς και διεθνώς αναγνωριζόμενους καρπούς και να συμβάλλει σταθερά στην πρόοδο της χώρας, υπό ένα βασικό όρο: να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει. Δεν το βοηθεί λοιπόν οποιαδήποτε διακοπή προσφοράς των υπηρεσιών του, έστω και μιας μέρας, με την επίκληση οποιωνδήποτε, δικαιολογημένων ή όχι, διεκδικήσεων. Είναι δε πράξη όχι μίμησης άλλοτε ηρωικών προτύπων αλλά έσχατης ανευθυνότητας να εμποδίζεται η δράση του με τις περιβόητες πια «καταλήψεις».

Οι ενέργειες αυτές αντιστρατεύονται κάθε έννοια δημοκρατικής λογικής και με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε μια ακόμη επικίνδυνη γραφικότητα της χώρας μας. Μειοψηφικές ομάδες φοιτητών με επιτήδεια χάλκευση δημοκρατικών διαδικασιών, τετραπέρατοι ήδη σκηνοθέτες μιας εικονικής φοιτητικής δημοκρατίας, περιβάλλονται επί χρόνια ένα πλασματικό μανδύα δημοκρατικής νομιμοποίησης κι επιμένουν να παίζουν τον ρόλο των κλειδοκρατόρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όποιος τολμήσει ν’ αμφισβητήσει αυτές τους τις πρακτικές και να επισημάνει τις ολέθριες συνέπειές τους (από άποψη καθαρά παιδευτική αλλά σωρευτικά και οικονομική), στιγματίζεται εύκολα ως αντιδραστικός, χουντικός και άλλα παρόμοια. Η παράλυση των πανεπιστημίων παρουσιάζεται αδίστακτα ως αγώνας προόδου τους, για τη διεξαγωγή του οποίου κανένας φραγμός δεν δικαιολογείται.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και τα ΑΕΙ του 2014 βρίσκονται πια στους αντίποδες του πνεύματος και των διεκδικήσεων του Πολυτεχνείου του 1973. Τη θέση μιας πραγματικής επιθυμίας επαναφοράς της δημοκρατίας και στήριξης της γνώσης ως εργαλείου φωτισμού του λαού έχει πάρει στα χέρια ορισμένων θλιβερών δήθεν απογόνων εκείνων των αγωνιστών η προσπάθεια ανάσχεσης κάθε πορείας προς τα εμπρός και κάθε πραγματικής δημοκρατικής διαδικασίας. Δεν τους ενδιαφέρει κανένας γνήσιος διάλογος, κανενός είδους συναναζήτηση λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα. Κραυγάζουν άρα υπάρχουν, παρεμποδίζουν άρα (αυτο)δικαιώνονται, ενώ η ανώτατη παιδεία αυτοχειριάζεται όσο τους αφορά.

Είναι επομένως υποχρέωση των πανεπιστημιακών αρχών που έχουν νόμιμα εκλεγεί για να βελτιώσουν την κατάσταση των ιδρυμάτων τους, να θέσουν ένα τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την πλειοψηφία των φοιτητών, την πολιτεία και την ελληνική κοινωνία να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους, αλλά ακριβώς στο πνεύμα του Πολυτεχνείου του 1973 αποτελεί επιτακτικό αίτημα απλής λογικής η αποκατάστασή της.

Από την πλευρά τους οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ’ ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν.

Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας. Είναι καθήκον όλων μας να τη στηρίξουμε, με στοργή και τόλμη. Αλλιώς η φάρσα μπορεί να εξελιχθεί κι αυτή σε δράμα, μοιραίων κι άβουλων αντάμα».

Ελλάδα
27

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Επιτέλους μια άποψη προς τη σωστή κατεύθυνση..Αλλά φυσικά και δε θα περάσει εφόσον κάποιους δεν τους βολεύει να ψηφίζει η πλειοψηφία, αλλά η βολική μειοψηφία. Τέλος στις παρωχημένες πλέον γενικές συνελεύσεις .. Ας αναρτούν οι διάφορες "παρατάξεις" ή οι φοιτητές την άποψή τους και ας ψηφίζουν με το μητρώο της σχολής τους οι φοιτητές.
Ο πρώην Σύμβουλος του Μητσοτάκη και εντεταλμένος του Σαμαρά Φορτσάκης, ουσιαστικά θέλει να κάνει στην Ελλάδα αυτό που δεν γίνεται ούτε στις πιο αναχρονιστικές και καθυστερημένες χώρες . Την κατάργηση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της υπάρξης φορέα εκπροσώπησης (φοιτητικοί Σύλλογοι) και ουσιαστικά της Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Η ελευθερία στην συνδικαλιστική δράση είναι δεδομένη σε μια Δημοκρατία, έστω και σε αυτήν την κουτσή και στραβή που βιώνει η πλειοψηφία στην Ελλάδα (να μην ξεχνάμε και τους φραγκάτους τα λαμόγια και τους κονομημένους που καλοπερνάνε, και που σίγουρα πολλοί απ' αυτούς θα δυσανασχετήσουν μ' αυτά που γράφω κ' εγώ). Οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων δεν είναι "κατάληψη-ναι-οχι" αυτά είναι στα γυμνάσια. Οι φοιτητικοί Σύλλογοι είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, θεμελιώδης έκφραση ελευθερίας σε μία κοινωνία. Το να τους καταργήσει, αυτούς και τις αποφάσεις τους, με το έτσι θέλω, μία εξουσία, είναι ότι πιο φασιστικό. ΟΥΤΕ Η ΧΟΥΝΤΑ δεν το έκανε αυτό !! Μέχρι και η Χούντα είχε φτιάξει μία "δική της ΕΦΕΕ" αλλά να καταργήσει τελείως το συνδικαλισμό δεν το είχε αποτολμήσει !! (και μετά μας λέτε να μη λέμε "χούντα και τότε χούντα και τώρα"). Όσον αφορά τα περί "ίντερνετ" και του σεβασμού της (σιωπηρής) πλειοψηφίας, μας το λένε στ' αληθεια τώρα αυτό ; Ποιοι ; Αυτοί που κυβερνούν με το 25% τψν ψηφισάντων, δηλαδή με το 12% ??? Και με μπόνους 50 εδρών ;; Καλά, πλάκα μας κάνουν ; Να κάνουμε τότε και ψηφοφορία μέσω ίντερνετ πόσοι τους θέλουν στην εξουσία και πόσοι όχι, αν έχουν τα κότσια...
Οι αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων δεν είναι "κατάληψη-ναι-οχι" Πηγή: www.lifo.grΜε αφορμή αυτήν την φράση(if I may) να συμπληρώσω πως η δράση των φοιτητικών συλλόγων,γενικότερα δεν περιορίζεται μόνο σε ψηφοφορίες και συνεδριάσεις,άντε και καμία ανακοίνωση και τέλος.Οι ΦΣ και οι ΣΣ ενημερώνουν για τα συμβάντα της σχολής και γενικότερα της κοινωνίας,αποφασίζουν για την μορφή κινητοποιήσεων και την οργάνωση τους.Αποτελούν βήμα για τον κάθε φοιτητή/σπουδαστή να μοιραστεί σκέψεις,προβληματισμούς του με τους συναδέλφους του και να δράσει από κοινού μαζί τους για ζητήματα που αφορούν την ίδια του την ζωή.Ακόμα ακόμα και να βρεις τρόπο για το πως να διοργανώσεις μια συναυλία ή προβολές ταινιών και πάει λέγοντας ώστε να μην χρειαστεί να σκάσεις έναν σκασμό λεφτά έξω,μπορείς να συζητήσεις εκεί μέσα.Δεν αποτελεί-όπως μεθοδευμένα και εσφαλμένα παρουσιάζεται-έναν χώρο όπου μαζεύονται διάφοροι «περίεργοι» για να κάνουν συζήτηση επιπέδου καφενείου.
Δεν λέει κανείς να σταματήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι να κάνουν αυτό που θέλουν και πρέπει να κάνουν. Δεν καταργεί κανείς την δράση τους. Μόνο η ψηφοφορία θα γίνεται μέσω διαδικτύου
Δηλαδή πραγματικά ρε φίλε Indimental πότε θα καταλάβεις(-ετε) ότι οι σύλλογοι δεν είναι κομματικός φορέας για να κοπανας αυτήν την μπούρδα σαν επιχείρημα;Πόσο πιο λιανά να το κάνω για να το καταλάβεις;Να γράψω πόσα και τι ακόμα;Btw από πότε εσύ έγινες η πλειοψηφία;Έγινε κανένα γκάλοπ;Γιατί η ύπαρξη φοιτητικού συνδικαλισμού δεν χαλάει κανέναν.Ούτε τους κομματικοποιημένους ούτε τους ακομμάτιστους.Μόνο κάτι ρεμπεσκέδες που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον γενικά και τρώνε από τα λεφτά του μπαμπά.
Θεωρω καλυτερη την διαδικασια μεσω ιντερνετ γιατι ειναι γνωστο οτι στις φοιτητιτικες συνελευσεις ακολουθειται η λογικη του οχλου , οπου κανεις αδυνατει να εκφραστει σε περιπτωση που εχει αλλη αποψη απο τους κομματοπατερες , και ειδικα οσον αφορα το γραφικο θεμα των καταληψεων , αμεσως βαφτίζεται " εχθρος του κινηματος" , "εγωισταρος" επειδη θελει να σπουδασει και οχι να συμμετασχει στον υποκριτικο ακτιβισμο του χαβαλε κλπ κλπ . Μπροστα απο το λαπτοπ του , στη διακριτικοτητα του χωρου του , ισως ο καθε φοιτητης/φοιτητρια να μπορεσει επιτελους να επιλεξει οτι θελει χωρις να φοβαται οτι θα τον δαχτυλοδειξουν . Επισης θα μπορει να καταγραφεται πιο αποτελεσματικα η συμμετοχη , η γνησιοτητα των ψηφων κλπ.
κάτσε εσύ στον καναπέ σου και πάτα dislike. ΑΝ είναι δυνατόν, τα ξεφτιλίζουμε όλα. Η συνέλευση φίλε δεν γίνεται για να ψηφίσουμε ναι ή όχι στη κατάληψη, υπάρχουν πολιτικά πλαίσια, γίνονται τοποθετήσεις, ερωτήσεις, αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και αποφασίζεται η υπερψήφιση ενός πολιτικού πλαισίου με συγκεκριμένες θέσεις για τα τρέχοντα ζητήματα και τις ενέργειες που θα κάνει ο σύλλογος [προς αυτήν τη κατεύθυνση. Ποιος σε τραμπούκησε δηλαδή εσένα και πλέον προτιμάς την ασφάλεια του λάπτοπ σου? τι άλλο θα ακούσουμε δηλαδή, συλλαλητήριο σε παιχνίδι προσομοίωσης, ή απεργίες όπου θα φοράμε απλά περιβραχιώνια που θα γράφουν απεργώ ενώ θα δουλεύουμε?
Έχεις μαύρα μεσάνυχτα. Είμαστε στο 2014 και όχι στο 1990. Οι πιο πολλοί που δεν πάνε να ψηφίσουν είναι για να αποφύγουν την προπαγάνδα και τις σιχαμένες παρατάξεις. Είναι λογικό να μη πούνε κάτι που θα είναι κόντρα στους πολλούς γιατί θα τους έχουν απέναντι μετά. Δεν αξίζει να ασχοληθούν όπως είναι τώρα τα πράγματα. Ο greeko και ο hofman είναι σωστοί. Φοβάσαι την αλλαγή όμως Renton. Θες τα κόμματα μέσα
@hofmanlsdΤους χαρακτηρισμούς στους επιστρέφω ατόφιους και εμπλουτισμένους όσο δεν φαντάζεσαι. Οι σύλλογοι συμμετέχουν στα πάντα και σε απεργίες και σε κινητοποιήσεις και όπου αποφασίσουν. Αν θες εσύ ψήφιζε και στο φέισμπουκ στις εκλογές, ποσώς με ενδιαφέρει. Τις ανοησίες για τους τραμπουκισμούς πούλα τες αλλού γιατί φαίνεσαι ανίδεος. Ο αριθμός των ατόμων της συνέλευσης βγαίνει βάσει του αριθμού των ψηφισάντων στις φοιτητικές εκλογές οι οποίοι θεωρούνται ενεργοί φοιτητές. Τι άλλο θες? είσαι καν φοιτητής?
για να είναι έγκυρη μια συνέλευση πρέπει να συμμετέχει ένας μίνιμουμ αριθμός ατόμων. Ο αριθμός αυτός βγαίνει με βάση τους συμμετέχοντες στις φοιτητικές εκλογές, δεν είναι δύσκολο. Δεν θα συμμετέχει κάποιος από μόνος του όχι, με την ίδια ανόητη λογική σου,τις απεργίες θα τις αποφάσιζε όποιος ήθελε, ο Μπάμπης, ο Δημήτρης και τ'άλλα τα παιδιά και όχι τα σωματεία ή η ΓΣΕΕ. Οι σύλλογοι δεν ασχολούνται μόνο με τα της σχολής, το πανεπιστήμιο συνδέεται με την κοινωνια και οι φοιτητές είναι μέρος της κοινωνίας, όχι χρυσόψαρα σε γυάλα. Αν θες εσύ ζήσε μέσα από το λάπτοπ σου, ποσώς ενδιαφέρεις
Τι πιο δημοκρατικο απο ενα εγκυρο δημοψηφισμα? Αν διασφαλιστει η εγκυροτητα της διαδικασιας ποιος θα μπορουσε να αρνηθει κατι τετοιο? Επιτελους ειναι μια εξαιρετικη ευκαιρια να δουμε Ποσοι φοιτητες επικροτουν και επιθυμουν μια καταληψη και ποσοι οχι!
@Captain HarlockΔεν είναι τόσο απλό, ώστε να το απορρίπτεις με τέτοια ευκολία το εγχείρημα (αν προχωρήσει).Αντίθετα ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα για την δημοκρατία στα πανεπιστήμια και πως την οραματίζεται η κάθε πλευρά.Το κύριο αντεπιχείρημα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία (πέρα απο το διαδισκαστικό και προφανές οτι η διαδικασία θα πρέπει να είναι αδιάβλητη)είναι οτι θα ψηφίζουν φοιτητές που δεν είναι "πολιτικά ενεργοί". Και όσοι το υιοθετήσουν θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να διατυπώσουν τι ακριβώς σημαίνει και ποιός και με τρόπο ορίζει το πολιτικά ενεργός και το πως αυτό σχετίζεται γενικότερα με τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Όπως είπες είναι μεγάλη συζήτηση.Προσωπική μου άποψη;Λάθος.Οι διαδικασίες αυτές απαιτούν και την φυσική σου παρουσία.Πας,ακούς,αποφασίζεις,βλέπεις πως αντιδράει ο κόσμος,πως μιλάει ο καθένας,ποιος σου φαίνεται κοντύτερα στον τρόπο λειτουργίας και μπούρου μπούρου μπούρου,ψηφίζεις.Στείρα δημοκρατία με αυτόν τον τρόπο σε συλλογικές διαδικασίες τέτοιας κλίμακας,πρώτη φορά ακούω να οραματίζεται κάποιος.Κάποιος λόγος θα υπάρχει που ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι (αποκλειστικά)σχόλια σε σόσιαλ μήντια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες,δεν νομίζεις;
η συνέλευση δεν γίνεται για να ψηφίσουν ναι ή όχι στη κατάληψη. Στη συνέλευση ψηφίζεται πολιτικό πλαίσιο που περιλαμβάνει ή όχι την κατάληψη ως μέσο διεκδίκησης των όσων περιλαμβάνονται στο πλαίσιο. Αντίστοιχα μπορεί αντί κατάληψεις να προτείνεται συλλαλητήριο, παράσταση διαμαρτυρίας, εκδήλωση κτλ. Σιγά μη το βάλουμε και στο facebook να δούμε πόσα likes θα μαζέψει. Αποπολιτικοποίηση στο φουλ.
Χάρλοκ γιατί, τόσο καιρό δεν τον έχεις δει? Πρέπει να τον δεις την ώρα της ψηφοφορίας? Να είναι απ έξω και να κάνει τον καλησπεράκια?Γιατί να μη δοθεί η ευκολία σε όλους να ψηφίζουν? Για να πάνε εκεί και να δεχθούν την προπαγάνδα των υπολοίπων?Γιατί να δεις πως αντιδράει ο κόσμος? Για να επηρεάσει την ψήφο σου?Το θέμα είναι να μειωθεί η αποχή. Εκτός αν θες 10 να ψηφίζουν για τους 100.Μην αναφέρεις το fb για να μειώσεις το ίντερνετ.Αν ηλεκτρονικά μειωθεί η αποχή (που σίγουρα θα μειωθεί), ναι να το κάνουν έτσι και για τις βουλευτικές.
Πιστεύεις ότι όλη η σχολή είναι κατι ενιαίο ρε Γιάννη;Τί ψηφίζεις για 5μελές;Δεν θα μειωθεί η αποχή επειδή θα το κάνεις ηλεκτρονικά.Η αποχή θα μειωθεί αν σταματήσει αυτή η απαξίωση των συλλογικών θεσμών των Πανεπιστημίων.Ποια η διαφορά δηλαδή για κάποιον που δεν πατάει σε συνέλευση με το να μπορεί να ψηφίσει ηλεκτρονικά;Ξαφνικά θα αποκτήσει συνείδηση και ενδιαφέρον;Πάντως το ότι θα μου έλεγε για προπαγάνδα ένας τύπος που αυτό ακριβώς κάνει...
Οι σχολές συστεγάζονται σε ένα πανεπιστήμιο. Η αποχή θα μειωθεί αν το κάνεις ηλεκτρονικά γιατί θα είναι πολύ εύκολη η διαδικασία της ψηφοφορίας. Τουλάχιστον δεν θα ψηφίζουν και θα αποφασίζουν οι 10 πχ για τους 100.Ακόμη μια φορά θα πω το ίδιο. Αν δεν φύγουν τα κόμματα από μέσα δεν θα δεις προκοπή.Τι να τις κάνεις τις βαμμένες συνελεύσεις? Που ομαδοποιούνται? Αν ήταν όλοι ανεξάρτητοι θα είχε αξία. Τώρα με τις παρατάξεις τι να βγει? Δεν έχει σημασία η δική σου γνώμη που ίσως πας και τα ξέρεις, αλλά η γνώμη όσων μπαίνουν, βλέπουν τα πράγματα και αποθαρρύνονται από την κατάσταση.Αντί να κοιτάτε να τα βελτιώσετε, θέλετε να μείνετε στα ίδια. Προτείνετε αλλαγές με επιχειρήματα και συνεργαστείτε. Έτσι διαιρεμένοι δεν θα καταφέρετε τίποτα
Ναι αυτό θέλουμε να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι φοιτητές.Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία πρώτον έχεις ουσιαστικά παράκαμψη των συλλόγων και περαιτέρω αδρανοποίηση.
Επειδή παρακάμπτονται οι σύλλογοι επηρεάζονται οι εκλογές? Ίσα ίσα είναι πιο αντικειμενικές.Προτιμάς την αποχή και το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής να είναι παραταξιακό?
Θα καταλάβεις πως οι σύλλογοι δεν είναι ΜΟΝΟ η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ;Συμπεριλαμβάνονται και άλλες διαδικασίες;Τσάμπα γράφω ρε γαμώτο;Κάνετε τον κόπο να διαβάσετε;ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΟ.
Ναι αλλά ακόμη μια φορά θα ρωτήσω: Τα μέλη του συλλόγου δεν ανήκουν σε παρατάξεις? Όποιος θέλει κατεβαίνει σε εκλογές και εκλέγεται ή έχει τη στήριξη των παρατάξεων κι εκεί? Μήπως είναι σαν τους συνδικαλιστές? Δε νομίζω να έχει ξεφύγει αυτό απ τα κόμματα
Η εκλογή του πρύτανη ήδη γίνεται ηλεκτρονικά από τα μέλη του συμβουλίου, στο οποίο νομίζω μετέχουν και 2 φοιτητές. Και γίνεται ηλεκτρονικά γιατί οι υπόλοιποι δημοκράτες φοιτητές δεν άφηναν να γίνει κανονική ψηφοφορία με τα γνωστά δημοκρατικά χτισίματα, βρισίδια, κλοπές κάλπης κτλ.