Φωτια στο Μάτι: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη για αποζημίωση θυμάτων- «Ανέτοιμοι» δήμοι και πυροσβεστική 4 χρόνια μετά

Φωτια στο Μάτι: Αναβλήθηκε η πρώτη δίκη για αποζημίωση των θυμάτων - Ανέτοιμο το δημόσιο 4 χρόνια μετά Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi.
0

Σχεδόν τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, φορείς του δημοσίου εναντίον των οποίων έχουν στραφεί θύματα για να αποζημιωθούν, δεν ήταν έτοιμοι με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το skai.gr, συνολικά 27 άτομα έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, ζητώντας να αποζημιωθούν από φορείς του δημοσίου, επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. 

Η δίκη τελικά δεν έγινε καθώς τόσο η Πυροσβεστική όσο και οι εγκαλούμενοι δήμοι Πικερμίου, Μαραθώνα και Πεντέλης δήλωσαν δια των νομικών τους εκπροσώπων, ότι δεν είναι έτοιμοι και ως εκ τούτου δεν κατέθεσαν φάκελο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αγωγή των 27, που αποτελούν συγγενείς θυμάτων και επιζώντες, είναι η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν με αιτήματα αποζημιώσεων για εκείνους που έχασαν τους ανθρώπους τους η τραυματίστηκαν από τη λαίλαπα της φωτιάς. Με την αγωγή επιρρίπτονται ευθύνες σε φορείς του δημοσίου για σειρά παραλείψεων η εγκληματικών αμελειών, ενώ το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που ζητείται με την πρώτη αγωγή, ανέρχεται σε 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Για να ευδοκιμήσει δικαστικά το αίτημα για αποζημιώσεις, κρίσιμο είναι να προχωρήσουν και οι δικαστικές διαδικασίες στο ποινικό μέρος, έτσι, ώστε να μην υπάρξει παραγραφή των όποιων ποινικών ευθυνών, γεγονός που θα «αδυνατήσει» την αξίωση των θυμάτων για αποζημίωση και ενδεχομένως να τη ματαιώσει.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM