Φωτιές: Δύο μέτωπα στον Έβρο, ήχησε ξανά το 112- Διάσπαρτες μικρές καύσεις στην Πάρνηθα

Φωτιές: Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Η μάχη με τις φωτιές συνεχίζεται σε διάφορα μέτωπα, ενώ 44 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικά στην φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που καίει τον Έβρο δύο είναι τα μέτωπα, με αυξημένες δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν.  Πριν από λίγα λεπτά εστάλη πάλι μήνυμα 112 καλώντας τους κατοίκους στην περιοχή Κοτρωνιά να απομακρυνθούν προς Γιαννούλη. 

Αναλυτικότερα, με αυξημένες επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και με ήπιους ανέμους προς το παρόν συνεχίζονται σήμερα οι επιχειρήσεις για τις φωτιές στα δύο εναπομείναντα μέτωπα της πυρκαγιάς στον Έβρο, στη Λεπτοκαρυά και την περιοχή της Κοτρωνιάς. Νωρίτερα έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τα μέτρα για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας

Σύμφωνα με τη δασάρχη Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη από χθες η προσπάθεια των δυνάμεων πυρόσβεσης έχει επικεντρωθεί στο μεγάλο σε μήκος μέτωπο της Κοτρωνιάς προσπαθώντας να το περιορίσουν, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με μηχανήματα έργου και για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς αλλά και για την προστασία των αναδασώσεων Πεύκης που υπάρχουν στην περιοχή.

Ειδικότερα σήμερα επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε πριν από λίγο στη νεότερη ενημέρωση η πυροσβεστική στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρείς Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά.

  • Στην φωτιά στην Πάρνηθα, επίσης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

Φωτιές: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 16 περιοχές

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και αύριο αναφορικά με τις φωτιές λόγω και των ισχυρών ανέμων. 

Για αύριο Τετάρτη, λοιπόν, σε υψηλό κίνδυνο (επίπεδο 3) πυρκαγιάς θα βρίσκονται 16 περιοχές σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

-Αττική

-Βοιωτία

-Αργολίδα

-Κορινθία

-Έβρος

-Κύθηρα

-Φθιώτιδα

-Ρόδος

-Κάρπαθος

-Κάσος

-περιοχές Κρήτης  

-περιοχές Μεσσηνίας

-περιοχές Λακωνίας

-περιοχές Αχαΐας

-περιοχές Μαγνησίας

-περιοχές Φωκίδας

Φωτιές: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνδρομή 

Στο μεταξύ η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κινητοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εναέριας πυρόσβεσης από το rescEU στην Ελλάδα, «για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων δασικών πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει:

«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο από το αποθεματικό rescEU, που σταθμεύουν σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν συνεισφέρει με 6 ομάδες επίγειων δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 81.000 εκτάρια έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών (EFFIS) άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Από τότε που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου, η ΕΕ ανέπτυξε 11 πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU σταθμευμένα σε Κροατία, Κύπρο, Γαλλία Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από Βουλγαρία, Κύπρο, Τσεχία, Γαλλία Ρουμανία, Σερβία και Σλοβακία.

Επιπλέον, η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ εξέδωσε 20 χάρτες των πληγεισών περιοχών. Η βοήθεια αυτή ακολουθεί την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην προηγούμενη ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, ξεκίνησε μια συντονισμένη ανάπτυξη με 9 αεροπλάνα, 510 πυροσβέστες και 117 οχήματα για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων δασικών πυρκαγιών».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: "Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα καθώς μάχεται με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για γρήγορη και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι με το λαό της Ελλάδας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για να προστατεύσουμε τις ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ είναι τα ισχυρότερα μας πλεονεκτήματα για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, e-evros, evros-news

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια - Δεκάδες άλλοι εγκλωβισμένοι

Ελλάδα / Κατολίσθηση στο φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια - Δεκάδες άλλοι εγκλωβισμένοι

Από κατολίσθηση βράχων - Δεκάδες εγκλωβισμένοι - Μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής από Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο έχουν σπεύσει στο φαράγγι της Σαμαριάς για τη διάσωσή τους
LIFO NEWSROOM