Φωτιές: Το Εθνικό Αστεροσκοπείο απαντά στις αμφισβητήσεις για τις καμένες εκτάσεις

Φωτιές: Τι απαντά το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην κυβέρνηση για τις καμένες εκτάσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Απάντηση σε κυβερνητικές δηλώσεις και ανακοινώσεις- που ουσιαστικά αμφισβητούν τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις από τις δορυφορικές εικόνες- έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μεταξύ άλλων το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr δημοσίευσαν πριν από λίγα 24ωρα στοιχεία που έδειχναν ότι οι φωτιά είναι 52% λιγότερες από πέρυσι, όμως αυξήθηκαν κατά 195% οι καμένες εκτάσεις.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει αυτά τα δεδομένα σήμερα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη έκανε λόγο για «προπαγάνδα των αριθμών γιατί ο αριθμός των πυρκαγιών δεν έχει να κάνει με το μέγεθος μιας πυρκαγιάς».

«Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής αποτίμηση για τις καμένες εκτάσεις πριν σβήσουν εντελώς οι φωτιές που καίνε στη χώρα», υπογράμμισε επίσης σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας», τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την κοινωνία και την πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών», επισημαίνει ακόμη. 

Συμπληρώνει επίσης ότι οι επιστήμονες ερευνητές αυτό πράττουν και θα συνεχίσουν να πράττουν με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας. Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους» αναφέρει αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας» καταλήγει. 

Καλπάκης: Κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν τους επιστήμονες για «προπαγάνδα» ενώ καίγεται για 10η μέρα ο Έβρος

Για «πλήρη κατάρρευση των μεγαλοστομιών» της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο, «τη στιγμή που ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα», έκανε λόγο με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ News. 

Υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο, με εμπλοκή των επιστημόνων» και, όπως σχολίασε, «όχι να βλέπουμε τα κυβερνητικά στελέχη να αντιπαρατίθενται με τους επιστήμονες, όπως έκανε σήμερα η κυρία Βούλτεψη, κατηγορώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για "προπαγάνδα των αριθμών"».

Ανέφερε ειδικότερα ότι «στις 7 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης, στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είχε διαβεβαιώσει ότι ‘είμαστε έτοιμοι' για την αντιπυρική περίοδο», για να προσθέσει ότι «ωστόσο, βλέπουμε να εξελίσσεται μία αδιανόητη καταστροφή». «Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία παρά τις μεγαλοστομίες του κυρίου Μητσοτάκη», σημείωσε.

«Από την πλευρά μας», συνέχισε ο κ. Καλπάκης, «εντοπίζουμε συγκεκριμένες ευθύνες: η κυβέρνηση της ΝΔ το Φεβρουάριο του 2020 έφερε ένα νόμο για την πολιτική προστασία και ένα μήνα μετά αυτός ο νόμος τέθηκε σε αναστολή, όπως και παραμένει τρία χρόνια μετά». Πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο του 2021, ιδρύθηκε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «με το σχετικό νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα - το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Κικίλιας πριν λίγο καιρό».

Τόνισε επίσης ότι «από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από έναν προϋπολογισμό 137,5 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει μόλις 938.000 ευρώ», για να συμπληρώσει επιπλέον ότι «ακούμε επίσης όλες αυτές τις ημέρες τους ειδικούς, τους δασολόγους, να μιλούν για δραματική υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών».

Το ΥΠΕΝ αμφισβητεί τις δορυφορικές εικόνες

Σε 723.000 υπολόγισε τα καμένα στρέμματα από τη φωτιά στον Έβρο το meteo.gr, το οποίο χαρακτηρίζει τη φωτιά, ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων 20 χρόνων στην Ελλάδα, αλλά το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν μπορεί να γίνει ασφαλής αποτίμηση για τις καμένες εκτάσεις πριν σβήσουν εντελώς οι φωτιές που καίνε στη χώρα». 

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους» ανέφερε με παράδειγμα τη φωτιά στον Έβρο το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

«Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. 

ΥΠΕΝ: Σε έξαρση οι φωτιές στα δάση διεθνώς φέτος

«Μιλώντας για το φαινόμενο διεθνώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών φέτος και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά φέρνουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.» επισημάνθηκε. 

Και συμπλήρωσε αναφέροντας πως «οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν -σε σημαντικό βαθμό- το μέγεθος των επιπτώσεων, με ακραίο παράδειγμα αυτό της Πορτογαλίας, η οποία είχε μέσο όρο (2007-2016) καμένων εκτάσεων 864.219 στρέμματα και μόνον το 2017 έφτασαν τα 5.406.300 στρέμματα. Επίσης, η Ισπανία το 2022 ξεπέρασε τα 3.000.000 στρέμματα, ενώ η Ιταλία το 2021 ξεπέρασε τα 1.500.000 στρέμματα». 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τις καμένες εκτάσεις μετά τις καταστροφικές φωτιές σε όλη την Ελλάδα κατέληξε ότι «αυτό που προέχει, τώρα, είναι η πλήρης καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, όμως, εργάζεται τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την άμεση αντίδραση, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα θεσμικά εργαλεία, αναφορικά με την υλοποίηση των μέτρων και των έργων προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών». 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM