Φωτιές: Καθηγητής απαντά στο γιατί φέτος ξεσπούν σε νησιά και τα νότια - Η σύνδεση με τις βροχές

Φωτιές: Καθηγητής απαντά στο γιατί φέτος ξεσπούν σε νησιά και τα νότια - Η σύνδεση με τις βροχές Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

«Αρχές Ιουνίου οι βροχές έφεραν πράσινη βλάστηση, που όμως έγινε καύσιμη ύλη για τις πυρκαγιές του Ιουλίου» εξηγεί ο καθηγητής  Γιάννης Γήττας για τις φωτιές που καίει φέτος νησιά και νότια Εύβοια. 

Ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Γιάννης Γήττας, επισημαίνει στην ΕΡΤ για τις φωτιές πως «με μεγάλη περίοδο ξηρασίας και ημερών με καύσωνα ήταν λογικό να στεγνώσει η βλάστηση και δυστυχώς να αποτελέσει το μέσο εκείνο που στο οποίο μπορούσε μια φωτιά εύκολα να επεκταθεί και ιδιαίτερα όταν αυτό συνδυάστηκε με ημέρες ανέμων της τάξης των 8 και 9 μποφόρ».

«Η Ελλάδα χωρίζεται σε δύο ζώνες, οι οποίες έχουν μια χρονική υστέρηση στο πότε είναι έτοιμες να αρπάξουν και να μεταδώσουν μια πυρκαγιά. Οι μεγάλες φωτιές μέχρι τώρα ξεσπούν στα νησιά και στη νότια Ελλάδα και ευτυχώς ακόμη στη βόρεια Ελλάδα έχουμε ελάχιστες μεγάλες πυρκαγιές, με εξαίρεση την Κέρκυρα», πρόσθεσε ο κ. Γήτας ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους πρόληψης και αποτροπής από τις φωτιές. 

Φωτιές: Τα πειράματα στη Χίο με τις ελεγχόμενες πυρκαγιές

«Είναι πολύ σημαντικό πλέον να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το δάσος σε ετήσια βάση και όχι μόνο κατά τη διάρκεια του θέρους ή της αντιπυρικής περιόδου, αναφορικά με τα μέτρα καθαρισμού» εξηγεί ο καθηγητής. 

Σχετικά με το πώς μπορεί να μειωθεί αυτού του τύπου η ξερή βλάστηση, ο Γιάννης Γήτας αναφέρθηκε σε κάποια πειράματα που διεξήχθησαν στη Χίο τα τελευταία 2 -3 χρόνια με μικρές ελεγχόμενες πυρκαγιές που ελαττώνουν την καύσιμη ύλη.

«Αυτή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες και θα μπορούσε να καθιερωθεί, ως ένα από τα μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα ελληνικά δάση» καταλήγει ο καθηγητής. 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Ρεπορτάζ / Ρόδος: Η καμένη γη, οι απώλειες του φυσικού πλούτου και το παράδοξο της φωτιάς 

Στάχτη έχουν γίνει 175.000 στρέμματα στη Ρόδο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η LiFO παρουσιάζει καρέ-καρέ την εξέλιξη της φωτιάς των τελευταίων ημερών μέσα από τους χάρτες του Εργαστηρίου Τηλεπισκόπησης (RSLAB) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση δεδομένων από τον δορυφόρο Sentinel-3. Παράλληλα, ειδικοί χαρτογραφούν τα είδη του φυσικού κεφαλαίου που χάθηκαν στις φλόγες, εξηγούν πώς θα ελαχιστοποιηθεί το φαινόμενο των mega fires, αλλά και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια για την αποκατάσταση και τη διαχείριση του φυσικού τοπίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM