Στις αγωνίες των καλλιτεχνών στην Ελλάδα, για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, αναφέρεται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα δημοσίευμα με τίτλο «Οι "αόρατοι" καλλιτέχνες της Ελλάδας ζητούν βοήθεια για τις πιέσεις του κορωνοϊού».
«Για εμάς δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε η Νατάσσα Μποφίλιου στο ΑFP, για την οποία το δημοσίευμα σημειώνει ότι παρότι πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες στην Ελλάδα, είναι ανάμεσα στους χιλιάδες καλλιτέχνες που ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων για τον κορωνοϊό, τα οποία μόλις άρχισαν να χαλαρώνουν.
«Σε μια χώρα στην οποία η τέχνη αντιλαμβάνεται ως χόμπι και οι καλλιτέχνες εδώ και καιρό πασχίζουν για να εξασφαλίσουν σταθερή πληρωμή και δικαιώματα, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων και η ακύρωση καλοκαιρινών φεστιβάλ, έχει προκαλέσει χάος», συνεχίζει το AFP.
Έχοντας βιώσει τη 10ετή οικονομική κρίση της Ελλάδας, η 37χρονη Μποφίλιου έχει γνώση της ανασφάλειας για τη δουλειά, παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η πολιτεία ποτέ δεν ασχολήθηκε πραγματικά με τα προβλήματα των καλλιτεχνών που συχνά πρέπει να κάνουν δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν», λέει η ερμηνεύτρια και συμπληρώνει ότι η απλήρωτη ή ανασφάλιστη εργασία είναι μια πραγματικότητα για πολλούς στον τομέα.
Το AFP σημειώνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την στήριξη των καλλιτεχνών, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στα επιδόματα που δόθηκαν σε εργαζομένους για τον κορωνοϊό.
Το δημοσίευμα θυμίζει ότι το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση και του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος στις αρχές Απριλίου είχε δηλώσει: «Ειλικρινά λυπάμαι, γιατί έζησα για να ξαναδώ ότι οι βαθύτατα σκοταδιστικές αντιλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ η Ελληνική Τέχνη και οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι αυτοί που κράτησαν τον λαό μας όρθιο σε μέρες δύσκολες για την πατρίδα μας, γεγονός που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της εκτίμησης των αρμοδίων αρχών μιας πολιτισμένης χώρας».
Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει αναφορά στη συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη από περίπου 2.000 καλλιτέχνες έξω από τη Βουλή, όσο και στις δηλώσεις της Δήμητρας Γαλάνη η οποία επέκρινε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Δυστυχώς είμαστε αόρατοι για την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Από την πλευρά της η Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες του lockdown θα είναι εμφανείς στην οπτικοακουστική βιομηχανία για καιρό.
«Ο τομέας είναι πιο ευάλωτος από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δομή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών», δήλωσε στο AFP.