Δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα για τον κοροναϊό ήταν ο λόγος που η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας σχολείων και πανεπιστημίων για 14 ημέρες.
Η απόφαση αφορά και τα φροντιστήρια, ενώ πέρα από το μέτρο οι ειδικοί απευθύνουν αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους. Δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».
Η απόφαση για το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων ελήφθη με βάση δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή. Αυτά, αφορούν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου κοροναϊού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα- που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες- μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Αρκετά πιθανή η παράταση
Το μέτρο για το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών θα επανεξεταστεί μετά τις δύο εβδομάδες και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα, αν ο κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα παραμένει αυξημένος, σύμφωνα με πηγές της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που επικαλείται το ΑΠΕ.
Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Μάλιστα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγο για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο».
Επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Επίσης, δεν τους εκπλήσσει δυσάρεστα μόνο η μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν.
Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 66χρονος
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα- που έχουν φτάσει τα 89- τα μέλη της επιτροπής επεσήμαναν στο ΑΠΕ ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.
σχόλια