Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει

Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει Facebook Twitter
Το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του για μερικές και να μη δεχθεί άλλα ζώα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας που απαιτούνται για τη λειτουργία του καθώς επίσης και να φροντιστούν τα ήδη νοσηλευόμενα ζώα.
1

Πρόσφατα η «Δράση για την Άγρια Ζωή», το μοναδικό νοσοκομείο για τα άγρια ζώα στη Βόρεια Ελλάδα, αναγκάστηκε να προβεί σε μια φαινομενικά σκληρή και πρωτοφανή για τα δεδομένα της απόφαση- να κλείσει για μερικές ημέρες τις πύλες της και να μη δεχθεί άλλους «ασθενείς».

Κάτι που όπως εξηγεί στο LIFO.gr η Πηνελόπη Καραγιάννη, βιολόγος- ορνιθολόγος και μέλος της «Δράσης για την Άγρια Ζωή» από το 2005, ήταν μια κίνηση απαραίτητη καθώς τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου σε συνδυασμό με τα εκατοντάδες ζώα που καλούνται να περιθάλψουν οι κουρασμένοι πια εθελοντές έχουν δημιουργήσει μια αδιέξοδη κατάσταση. 

Ένας από τους λόγους της προσωρινής διακοπής λειτουργίας είναι δυστυχώς η έλλειψη χρημάτων. Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» ζητά, μεταξύ άλλων, τη θεσμοθέτηση σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου από το κράτος το οποίο να καλύπτει ένα μέρος τουλάχιστον των εξόδων λειτουργίας των κέντρων περίθαλψης.

«Με ένα πρόχειρο υπολογισμό το κόστος λειτουργίας του κέντρου περίθαλψης για να λειτουργεί κανονικά είναι περίπου 130.000-150.000 ευρώ. Το ποσό που ζητάμε από το κράτος είναι πολύ μικρότερο, της τάξης των 40.000 ευρώ, αλλά σημαντικό για να καλύψει την ανάγκη να δουλεύουν 2 άτομα μόνιμα με μισθό και να λειτουργούμε σταθερά», εξηγεί η κ. Καραγιάννη. 

Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει Facebook Twitter
Τα άγρια ζώα επιδέχονται καθημερινώς τις επιδράσεις του ανθρώπινου παράγοντα από έμμεσες και μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των περιοχών διαβίωσης τους μέχρι αμεσότερες όπως το κυνήγι, οι δηλητηριάσεις και οι παγιδεύσεις.

Η έλλειψη σταθερού προσωπικού είναι καθημερινό και βασικό πρόβλημα. Το νοσοκομείο λειτουργεί αποκλειστικά με τη βοήθεια εθελοντών και οι κτηνίατροι που φροντίζουν τα ζώα, τελειώνουν με την πρωινή δουλειά τους και πηγαίνουν μετά. Να σημειωθεί πως από την αρχή της χρονιάς έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 800 ζώα, με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 2.000 ζώα το χρόνο.

«Μόνο μέσα στον Ιούνιο έχουμε παραλάβει 300 ζώα. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον ένας κτηνίατρος να τα δει όλα σε μια μέρα, το καθένα θέλει ανάλογη φροντίδα και προσοχή. Δεχόμαστε άπειρες κλήσεις για τραυματισμένα ζώα και λόγω του ότι δεν υπάρχει σταθερό τηλέφωνο, πρέπει συνεχώς κάποιος να απαντάει το κινητό», σημειώνει η κ. Καραγιάννη. 

Όπως λέει, επανειλημμένα έχουν ζητήσει από τον ΟΤΕ, ο οποίος αρνείται, να τοποθετήσει 2 κολώνες προκειμένου να αποκτήσει ο οργανισμός σταθερή γραμμή τηλεφώνου και να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στο τεράστιο όγκο κλήσεων. «Μας έχουν πει διάφορα. Κυρίως πως το κόστος τοποθέτησης είναι ασύμφορο», προσθέτει η ίδια. 

Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει Facebook Twitter
Η «Δράση για την Άγρια Ζωή» παραλαμβάνει άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα άγρια ζώα, τα οποία βρίσκουν πολίτες στη Θεσσαλονίκη ή αλλού στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και όταν καταστούν απελευθερώσιμα τα απελευθερώνει στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ένας τρίτο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να καλύψει το κόστος νοσηλείας των τραυματισμένων από τα ηλεκτροφόρα καλώδια του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος πουλιών. Να σημειωθεί πως την περίοδο 2015-2017 το κόστος αυτό για τον οργανισμό ξεπέρασε τις 20.000 ευρώ.

«Τα περισσότερα ζώα τραυματίζονται λόγω ανθρώπινης ενέργειας. Πολλά έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία από τα καλώδια της ΔΕΗ, άλλα έχουν τραυματιστεί από τροχαίο ή από πυροβολισμούς. Οι νεοσσοί είναι επίσης μια μεγάλη κατηγορία, είτε φτάνουν τραυματισμένοι επειδή έπεσα από τη φωλιά είτε έχουν χαθεί από τους γονείς τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ζητάμε στον κόσμο να μας στείλε φωτογραφίες, αν είναι απλώς μικρά, για να τους πούμε πώς τα επιστρέψουν στους γονείς τους», εξηγεί η Πηνελόπη Καραγιάννη. 

Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει Facebook Twitter
Ανάμεσα στις δράσεις του οργανισμού συγκαταλέγεται η διάσωση όσων ζώων βρεθούν εξαντλημένα ή παγιδευμένα σε περιβάλλον απ' όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν και η περίθαλψη όσων βρεθούν σε ηλικία τέτοια που δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνα τους.

Τέλος, ο οργανισμός ζητά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης να δείξει «λίγο ενδιαφέρον για τα εκατοντάδες ζώα που μεταφέρουν κάθε έτος σε μας οι δημότες του» και από τον δήμο Δέλτα να προχωρήσει στην παραχώρηση της έκτασης λίγων στρεμμάτων προκειμένου να κατασκευαστούν οι απαραίτητοι κλωβοί επανένταξης των άγριων ζώων, ώστε να γίνεται καλύτερη και ολοκληρωμένη δουλειά. 

«Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος τις εγκαταστάσεις καθώς δεν υπάρχει στάση λεωφορείου κοντά, κάτι που εδώ και καιρό ζητάμε από τον ΟΑΣΘ να φροντίσει. Ο κόσμος δυσκολεύεται να φέρει το ζώο σε εμάς ενώ οι εθελοντές πρέπει να έχουν αυτοκίνητο, αλλιώς δεν μπορούν να έρθουν, κάτι που τους αποθαρρύνει. Και η βοήθειά τους μας είναι απαραίτητη», σημειώνει η κ. Καραγιάννη. 

Γιατί το μοναδικό νοσοκομείο για άγρια ζώα στη Β. Ελλάδα έκλεισε για λίγο και μπορεί να το ξανακάνει Facebook Twitter
Ξένοι εθελοντές που φιλοξενεί ο οργανισμός αυτήν τη περίοδο απορούν πως είναι δυνατόν σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το κράτος και οι διάφοροι φορείς να δείχνουν τόση αδιαφορία για ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό έργο που επιτελείται.

Αν και από τη Δευτέρα ο οργανισμός δέχεται πάλι κανονικά ζώα, η Πηνελόπη Καραγιάννη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προβούν ξανά στο μέλλον σε προσωρινή διακοπή λειτουργίας, αν δεν λυθούν τα προβλήματα. 

- Το τηλέφωνο της ομάδας θα ανοίγει μόνο το πρωί. Επικοινωνείτε καθημερινά με τη «Δράση για την Άγρια Ζωή» τηλεφωνικά (9-12) ή στείλτε μήνυμα στο facebook ή με email. 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Ελλάδα / Κώστας Σημίτης (1936-2025): «Στις αλλαγές προχωράς με συναινέσεις, κόντρα στο ρεύμα»

Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί που συνεργάστηκαν στενά με τον πρώην πρωθυπουργό επιχειρούν μια αποτίμηση της παρακαταθήκης που άφησε ως μία απ’ τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Μιας και οι κυνηγοί είναι υπεύθυνοι - τουλάχιστον κατά ένα ποσοστό - για τα άγρια ζώα, γιατί να μην διοχετεύεται μέρος των παραβόλων για τις κυνηγετικές άδειες σε αυτό το άσυλο;Δεν χρειάζεται να ξοδέψει το κράτος δικά του λεφτά.Οι κυνηγοί πληρώνουν για τις άδειες κυνηγιού κάθε χρόνο (όσοι πληρώνουν τελος πάντων, γιατί πάμπολλοι κυνηγούν χωρίς άδεια). Γιατί να μην πάει ένα μέρος αυτών των χρημάτων στην αποκατάσταση των βλαβών που προξενούν;Πυροβολημένα φτάνουν τα ζώα (θα ήθελα να μάθω σε τι ποσοστό) στο άσυλο. Άρα η αιτία του τραυματισμού τους είναι σαφής.