Μια ανάρτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανέδειξε με τον πιο λακωνικό αλλά συγκλονιστικό τρόπο την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Μια ανάρτηση που αφορά ένα βρέφος μόλις 10 ημερών.
Η οργάνωση αναρωτιέται «ΕΕ πού είσαι;» καθώς αυτό το βρέφος εδώ και πέντε ημέρες κοιμάται στον δρόμο, χωρίς σκηνή, ενώ έχει εισπνεύσει καπνό και δακρυγόνα.
«10 ημερών μωρό. Εισέπνευσε καπνό και δακρυγόνα από τη φωτιά στη Μόρια και 5 μέρες τώρα κοιμάται στο δρόμο χωρίς σκηνή. Έκανε εμετό όλη τη νύχτα. Είναι σωστό να αφήνονται στην τύχη τους μωρά, ηλικιωμένοι & άρρωστοι; ΕΕ πού είσαι;», ανέφερε η ανάρτηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
10 ημερών μωρό. Εισέπνευσε καπνό και δακρυγόνα από τη φωτιά στη #Moria και 5 μέρες τώρα κοιμάται στο δρόμο χωρίς σκηνή. Έκανε εμετό όλη τη νύχτα.
— msfgreece (@MSFgreece) September 13, 2020
Είναι σωστό να αφήνονται στην τύχη τους μωρά, ηλικιωμένοι & άρρωστοι; #EU πού είσαι; pic.twitter.com/qPCpgmRYHf
Δυστυχώς όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση, την περασμένη Πέμπτη η οργάνωση είχε κάνει άλλη μια ανάρτηση για ένα μωρό που είχε εισπνεύσει καπνό και δακρυγόνα και παρουσίαζε υψηλό πυρετό.
Αυτό το μωρό έχει εισπνεύσει καπνό & δακρυγόνα και παρουσιάζει υψηλό πυρετό. Απόψε, μαζί με την οικογένειά του θα κοιμηθούν στο δρόμο. Οι ομάδες μας βρίσκονται τώρα στην κλινική έξω από τη #Moria παρέχοντας ιατρική υποστήριξη στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν μετά τις φωτιές. pic.twitter.com/h4yKbG0Kwa
— msfgreece (@MSFgreece) September 10, 2020
Μπαίνουν πρόσφυγες στον νέο καταυλισμό
Σήμερα συνεχίζεται η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον προσωρινό καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Ήδη στις σκηνές έχουν εγκατασταθεί περισσότεροι από 300 άνθρωποι- οικογένειες και ευάλωτες ομάδες- ενώ από τους ελέγχους που διενεργούνται κατά την είσοδο διαπιστώθηκε ότι 7 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Οι δύο, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι από τα 35 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη Μόρια πριν από τις καταστροφικές φωτιές.
Μπαίνοντας στη νέα δομή, αρχικά οι πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται. Στη συνέχεια οδηγούνται στο ιατρείο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Unicef, όπου και εξετάζονται για τον κορωνοϊό από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε 15 περίπου λεπτά. Τέλος οδηγούνται σε σκηνές, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί κατά «γειτονιές εθνικοτήτων».
Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια
Το Σάββατο ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, από την αντίστοιχη γενική γραμματεία στη χώρα μνας. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι η παροχή ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας.
Στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν άμεσα η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, που ήδη έχουν προσφέρει σημαντική ποσότητα ειδών. Βοήθεια προσέφερε και η Ελβετία, σε διμερές επίπεδο.
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα στείλει την επόμενη εβδομάδα 400 πλήρως εξοπλισμένα καταλύματα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μείνει άστεγοι. Η βοήθεια αυτή αφορά 2.000 άτομα, ενώ θα σταλούν και πακέτα υγιεινής και άλλων εφοδίων, με δύο μεταγωγικά αεροσκάφη.
σχόλια