Η παράταση του lockdown θεωρείται σχεδόν δεδομένη στην Ελλάδα, που σήμερα για πρώτη φορά κατέγραψε περισσότερους από 100 νεκρούς από κορωνοϊό σε 24 ώρες.
Ενώ θεωρητικά το τέλος του lockdown θα ερχόταν στο τέλος Νοεμβρίου, ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθάρισε σήμερα ότι είναι «νωρίς» για την συζήτηση οποιασδήποτε χαλάρωσης μέτρων, αν δεν ελαττωθεί πρώτα η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
«Προτεραιότητα είναι η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών» είπε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μία επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης στα 2.500 με 3.000 κρούσματα ημερησίως.
Όπως είπε η «αντανάκλαση» σε ελάττωση αριθμού των νοσηλευόμενων ακολουθεί περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες αργότερα, καθώς τόσο συνήθως χρειάζεται η νόσος Covid-19 για να προκαλέσει τα βαριά της συμπτώματα. Ως εκ τούτου η επόμενη εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη και αν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αρχίσει να πέφτει κάτω από τα 2.000 κρούσματα, τότε η πίεση στο ΕΣΥ θα μειωθεί.
Με ποια σειρά θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί
«Υπάρχουν τουλάχιστον 15 ημέρες μπροστά μας», πρόσθεσε ο καθηγητής, προσδιορίζοντας μια πιθανή, πρώτη χαλάρωση των μέτρων περίπου στις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, που θεωρούνται τα πιο ασφαλή, ιδιαίτερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Θα ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς και το λιανεμπόριο όπου μπορεί να ελεγχθεί ο αριθμός των πελατών. Στη συνέχεια θα μπορούσε να ακολουθήσει η εστίαση, είπε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται αποκλειστικά στα εστιατόρια (σ.σ και όχι σε μπαρ ή κέντρα νυχτερινής διασκέδασης). Για την όποια λειτουργία είπε πως θα γίνει αξιοποίηση και των εξωτερικών χώρων με συσκευές θέρμανσης.
Όπως είπε, «είμαστε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση ακόμα» και κάλεσε τον κόσμο να συμμορφωθεί στα αναγκαία μέτρα για την ανακοπή του δεύτερου επιδημικού κύματος.