Την αγωνία τους εξέφρασαν οι γονείς του λοχία Άγγελου Κούκλατζη μέσω του γερμανικού περιοδικού Spiegel: «Προσευχόμαστε για ένα θαύμα» λένε και προσθέτουν: «Στα μάτια μας είναι ήρωας.»
«Είμαστε απλοί άνθρωποι που είχαμε μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη», λέει η Σοφία Κουκλάτζή. «Τώρα έχουμε μπει σε αυτή τη θύελλα.»
Ο Δημήτρης Κουκλάτζης έζησε μαζί με τους γονείς του. Στο δωμάτιό του, κρέμονται στο ντουλάπι στρατιωτικές στολές, εικόνες αγίων πάνω από το κρεβάτι. Ο Δημήτρης ήταν ένα χαρούμενο, φιλικό αγόρι, λέει η μητέρα του. «Στα μάτια μας είναι ήρωας. Προσευχόμαστε για ένα θαύμα», προσθέτει.
Οι γονείς του λένε πως ο Δημήτρης αγαπά πολύ τη δουλειά του και πως ποτέ δεν είχε παραπονεθεί και ήταν στο στρατό από τα 18 του.
Αναφερόμενο καταρχήν στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και παραπέμποντας σε δηλώσεις των γονιών του Δημήτρη Κούκλατ το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι «[...] η σύλληψη του Κούκλατζη και του άλλου στρατιώτη προκάλεσαν βαριά κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έλληνες πολιτικοί εκφράζουν φόβους ότι η Τουρκία ενδέχεται να κρατήσει τους δυο στρατιώτες ως ομήρους, όπως και στην περίπτωση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, προκειμένου να εκβιάσει την απελευθέρωση φερόμενων τούρκων πραξικοπηματιών».
Σύμφωνα με το Spiegel «η Ελλάδα προχώρησε σε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά στις πιέσεις της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά κάθε φορά όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους: ισχυρίζεται ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη».
Υπενθυμίζοντας την αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τα «πογκρόμ κατά ελληνικών μειονοτήτων στην Τουρκία τη δεκαετία του 1950», οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι μόλις πρόσφατα υπήρχαν ενδείξεις εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.
«Ο Τσίπρας αποκάλεσε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν 'αγαπητό φίλο' και υποσχέθηκε να στηρίξει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Το Δεκέμβριο ο Ερντογάν μετέβη στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στη γειτονική χώρα μετά από 65 χρόνια. Έκτοτε όμως οι σχέσεις επιδεινώθηκαν άρδην. Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη για το ότι η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει στρατιώτες που ενδέχεται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξελίσσεται σε 'ασφαλές λιμάνι' για τρομοκράτες. Από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία 'επιθετικό γείτονα'».
Το Spiegel αναφέρεται και στον εμβολισμό σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής από τουρκικό πλοίο στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι «έλληνες πολιτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένη επίθεση. Η σύλληψη των στρατιωτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε οριστική κλιμάκωση της έντασης. Σε τουρκικά και ελληνικά μέσα γίνεται ήδη λόγος για πιθανή στρατιωτική σύρραξη».
Όπως εκτιμά ο Ντορούκ Εργκιούν από το think tank της Κων/πολης Edam, πολιτικοί και των δυο χωρών προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να κινητοποιήσουν εθνικιστές ψηφοφόρους. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019 ο Ερντογάν υιοθετεί μια ξεκάθαρα εθνικιστική ατζέντα ενώ και ο Τσίπρας δεν θέλει επ΄ ουδενί να εμφανίζεται υποχωρητικός έναντι των Τούρκων, καταλήγει το Spiegel.
Με πληροφορίες από Der Spiegel/ Deutsche Welle