Γραμματικό: 60 παιδιά έφυγαν από κατασκήνωση εσπευσμένα με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας

Γραμματικό: 60 παιδιά έφυγαν εσπευσμένα από κατασκήνωση με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας Facebook Twitter
Φωτ: freepik
0

Δεκάδες παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κατασκήνωση στο Γραμματικό, διότι παρουσίασαν έντονες στομαχικές διαταραχές και υψηλό πυρετό, συμπτώματα που παραπέμπουν σε ιογενή γαστρεντερίτιδα.

Πάνω από 60 παιδιά εκδήλωσαν συμπτώματα εμετού και υψηλού πυρετού, με αποτέλεσμα να φεύγουν εσπευσμένα από κατασκήνωση στο Γραμματικό. Σύμφωνα με μητέρα παιδιού, το οποίο νοσηλεύεται από τη Δευτέρα (24/6) σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών με υψηλό πυρετό, «το βράδυ της Κυριακής, τα παιδιά έφαγαν χοιρινό καλαμάκι και λουκάνικο και το πρωί της Δευτέρας ξύπνησαν με διάρροιες και στομαχικές διαταραχές.

Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης αποδίδουν το γεγονός σε ιογενή -και όχι μικροβιακή- γαστρεντερίτιδα, ενώ ορισμένοι γονείς υποστήριξαν ότι τα παιδιά τους εμφάνισαν σημάδια δηλητηρίασης.

«Φταίει το επισκεπτήριο», λέει η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης

Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης, Μάγδα Αθητάκη, εκτίμησε ότι πιθανότατα φταίει το επισκεπτήριο που έγινε στις δομές που διέμεναν τα παιδιά. «Το επισκεπτήριο που έκανα φταίει για το πρόβλημα. Έκανα τη βλακεία να κάνω επισκεπτήριο. Ήρθαν γονείς, παιδάκια το Σάββατο το απόγευμα και από την Κυριακή το βράδυ άρχισαν τα κρούσματα. Ξημερώματα Κυριακής άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και τη Δευτέρα το βράδυ άρχισα να τα διώχνω τα παιδιά, όταν έβλεπα ότι συνεχίζονταν οι πυρετοί, οι εμετοί και οι διάρροιες» είπε, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις. 

«Εγώ έχω αναλύσεις και του Δήμου (σ.σ. Μαραθώνα) και δικές μας. Η τελευταία είναι από τις 19/6. Έστειλα και σήμερα δείγματα. Εάν ήταν από το νερό θα είχε όλο το Γραμματικό» απάντησε σε ερώτηση που της έγινε για το εάν το περιστατικό συνέβη εξαιτίας μόλυνσης του νερού, ενώ τόνισε ότι έστειλε στο Χημείο δείγματα από το μεσημεριανό και το βραδινό που έφαγαν τα παιδιά και οι απαντήσεις στις αναλύσεις, όπως είπε, έδειξαν πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. «Όποιος θέλει μπορεί να τα δει» σημείωσε, μιλώντας στο Mega.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στη μικροβιακή και την ιογενή γαστρεντερίτιδα

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια φλεγμονή του εντέρου που τις περισσότερες περιπτώσεις, είναι είτε ιογενής είτε βακτηριακή. Ποια περίοδο του χρόνου είναι πιο πιθανό να νοσήσει κανείς;  

Παρόλο που η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται όλο το χρόνο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας λόγω του συγχρωτισμού.  

Από την άλλη πλευρά, η βακτηριακή γαστρεντερίτιδα είναι συχνότερη τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν την ανάπτυξη μικροβίων, αυξάνοντας την πιθανότητα να καταναλωθούν μολυσμένες τροφές. 

Στην περίπτωση της βακτηριδιακής μόλυνσης, η σαλμονέλα, η σιγκέλα, το Campylobacter jejuni, η E. coli και πολλοί άλλοι τύποι βακτηρίων μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Μπορούν να μεταδοθούν με στενή επαφή με μολυσμένο άτομο ή με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια προκαλείται από μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί ή αποθηκευτεί ακατάλληλα.   

Συμβουλές για την αποφυγή της γαστρεντερίτιδας 

Σε κάθε περίπτωση γαστρεντερίτιδας, είτε αυτή οφείλεται σε ιό είτε σε βακτήριο, οι ειδικοί του Harvard, συνιστούν στους πολίτες:   

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, ιδίως μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή πάνας ή τη φροντίδα κάποιου που έχει διάρροια.  
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ιδίως μετά τον χειρισμό ωμού κρέατος.  
  • Να πλένετε τα λερωμένα από τη διάρροια ρούχα με απορρυπαντικό και χλωρίνη. Εάν οι επιφάνειες του μπάνιου έχουν μολυνθεί από κόπρανα, σκουπίστε τις με ένα οικιακό καθαριστικό με βάση το χλώριο.  
  • Μαγειρέψτε καλά όλο το κρέας πριν το φάτε και βάλτε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός δύο ωρών.  
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν μεταφέρετε μαγειρεμένα φαγητά σε άπλυτα πιάτα που περιείχαν ωμό κρέας.  
  • Πλύνετε καλά τους πάγκους και τα σκεύη της κουζίνας αφού χρησιμοποιηθούν για την προετοιμασία κρέατος.  
  • Ποτέ μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα ή μη επεξεργασμένο νερό.  
  • Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά αν ταξιδέψετε σε περιοχή όπου η υγιεινή είναι κακή. Σε αυτές τις περιοχές, αποφύγετε επίσης τον πάγο, τα ωμά λαχανικά ή τα φρούτα που δεν έχετε καθαρίσει μόνοι σας. 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρυστιανού: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη - Έχουν φροντίσει να μας λείπουν στοιχεία

Ελλάδα / Καρυστιανού: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη - Έχουν φροντίσει να μας λείπουν στοιχεία

Η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας για την κόρη της βούρκωσε, ενώ τόνισε πως το σπίτι όπου έμεναν και μεγάλωσε η κόρη της έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί
LIFO NEWSROOM
Αλεξανδρούπολη: Τη Δευτέρα η δίκη γονέων και νηπιαγωγών για την υπόθεση βιασμού του 5χρονου

Ελλάδα / Αλεξανδρούπολη: Τη Δευτέρα η δίκη γονέων και νηπιαγωγών για την υπόθεση βιασμού του 5χρονου

Το παιδί μεταφέρθηκε στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και υποβλήθηκε σε σχετική ιατροδικαστική εξέταση για να διερευνηθούν οι καταγγελίες
LIFO NEWSROOM