Guardian: Οι νόμοι στην Ελλάδα δεν υπερασπίζονται επαρκώς τις γυναίκες - θύματα βιασμού

Guardian: Οι νόμοι στην Ελλάδα δεν υπερασπίζονται επαρκώς τις γυναίκες - θύματα βιασμού Facebook Twitter
Η οργάνωση Equality Now επισημαίνει ότι ο βιασμός είναι μία παγκόσμια επιδημία που παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό αν και επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ενώ οι νόμοι ανά τον κόσμο αποτυγχάνουν να τις υπερασπιστούν. EPA/Ulises Rodrνguez
0

Μία νέα έρευνα καταγράφει τις χώρες όπου οι νόμοι δεν υπερασπίζονται επαρκώς τις γυναίκες - θύματα βιασμού και επιτρέπουν σε βιαστές να παραμείνουν ελεύθεροι, αν παντρευτούν τα θύματά τους ή αν οι κοπέλες «κριθούν πολύ νεαρές για να συναινέσουν». Μεταξύ των χωρών με ανεπαρκή νομοθεσία είναι το Βέλγιο αλλά και η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η Guardian.

«Από το Βέλγιο μέχρι το Μπαχρέιν, ο βιασμός εξακολουθεί να θεωρείται περισσότερο ηθικό έγκλημα παρά έγκλημα βίας, με τους καταδικασθέντες βιαστές να μπορούν να γλυτώσουν την ποινή, είτε με το να παντρευτούν τα θύματά τους είτε με το να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία με αυτά, σύμφωνα με μια ανησυχητική ανάλυση των παγκόσμιων νόμων για τη σεξουαλική βία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η έκθεση του Equality Now διαπίστωσε επίσης ότι «στην Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρωσία και την Ταϊλάνδη, οι δράστες σεξουαλικής βίας μπορεί να απαλλαχθούν νομίμως από την επιβολή ποινής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν η κοπέλα "κριθεί πολύ νεαρή για να συναινέσει" στο σεξ».

Η οργάνωση επισημαίνει ότι ο βιασμός είναι μία παγκόσμια επιδημία που παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό αν και επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, ενώ οι νόμοι ανά τον κόσμο αποτυγχάνουν να τις υπερασπιστούν. Η έρευνα τονίζει ότι τέτοιοι νόμοι αρνούνται να αποδώσουν δικαιοσύνη στο θύμα, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο βιασμός δεν είναι ένα σοβαρό αδίκημα και μεταφέροντας το στίγμα της ντροπής στο θύμα αντί για το δράστη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία. Παράλληλα, ένα στα δέκα κορίτσια, ή 120 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει «αναγκαστική σεξουαλική επαφή» κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ο βιασμός μίας γυναίκας ή ενός κοριτσιού από τον σύζυγό της είναι νόμιμος σε 10 από τις 82 δικαστικές δικαιοδοσίες, στις 73 χώρες - μέλη των Ηνωμένων Εθνών που ρωτήθηκαν από την οργάνωση.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα πως οι γυναίκες δεν θεωρούνται ισάξιες με τους άντρες απέναντι στο νόμο», τονίζει η Αντόνια Κίρκλαντ, συντάκτρια της έκθεσης και νομική διευθύντρια του Equality Now, ενώ καλεί τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους.

Σύμφωνα με την ίδια, από τους χειρότερους νόμους είναι εκείνοι που επιτρέπουν στους βιαστές ή δράστες σεξουαλικών αδικημάτων, να διαφύγουν της τιμωρίας αν συμφωνήσουν να παντρευτούν τα θύματά τους. Η Κίρκλαντ έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση της Amina Filali, που συγκλόνισε το Μαρόκο, προκαλώντας διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αλλαγή του νόμου το 2014. Η 16χρονη Filali, αυτοκτόνησε αφότουν εξαναγκάστηκε να παντρευτεί τον βιαστή της.

Επίσης, η έρευνα υπό τον τίτλο «The World's Shame: the Global Rape Epidemic», διαπίστωσε πως οι κυρώσεις που επιβάλλονται για το σεξ επί πληρωμή με ανήλικους μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις ποινές που επιβάλλονται σε άλλες μορφές παιδικού βιασμού. Για παράδειγμα, στην Ινδονησία η αποπλάνηση ανηλίκου τιμωρείται με ποινή έως και 15 χρόνια, ενώ το σεξ επί πληρωμή με ανήλικο τιμωρείται με μόλις μέχρι 5 χρόνια.

Σε 15 από τα 82 συστήματα δικαιοσύνης που εξετάστηκαν, μεταξύ των οποίων εκείνα του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Ιορδανίας, της Νιγηρίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, και της Υεμένης, ο βιασμός αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ηθικής παρά βίας.

Η έρευνα επισημαίνει τους νόμους ή τις πρακτικές που αναστέλλουν τη διερεύνηση υποθέσεων σεξουαλικής βίας και απαιτούν την ύπαρξη μαρτύρων και άλλων «υπερβολικά δύσκολων αποδείξεων», σε χώρες όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και το Μαρόκο. Τονίζει πως τέτοιοι νόμοι δίνουν τη δυνατότητα στους δικαστές να μειώσουν ποινές ή να δεχθούν στοιχεία, επιτρέποντας τους να επηρεαστούν από στερεότυπα γύρω από τη συμπεριφορά των θυμάτων.

Η οργάνωση Equality Now θα υποβάλει αναφορά (petition) στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τον Ιούνιο, ζητώντας να αλλάξουν οι σχετικοί νόμοι.

Τέλος, η έκθεση της αναγνωρίζει ότι η σεξουαλική βία ασκείται επίσης σε βάρος αγοριών και ανδρών, αλλά επικεντρώνεται στις γυναίκες και τα κορίτσια επειδή οι περισσότεροι δράστες είναι άνδρες και πολλοί νόμοι περιέχουν ρητή διάκριση εις βάρος των γυναικών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM