Guardian: Πώς οι Έλληνες της διασποράς έσπευσαν άμεσα να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς

Guardian: Πώς οι Έλληνες της διασποράς έσπευσαν άμεσα να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στο ρόλο της διασποράς και στη βοήθειά της ελληνικής κοινότητας του εξωτερικού προς την Ελλάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές αναφέρεται σε άρθρο του ο Guardian.

«Τρεις εβδομάδες μετά από τις πυρκαγιές που προκάλεσαν θάνατο και καταστροφή έξω από την Αθήνα, οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο συσπειρώθηκαν για να βοηθήσουν τους αδελφούς τους», γράφει η εφημερίδα.

Από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, οι κοινότητες της διασποράς έχουν ενωθεί, οι εκκλησίες τους συγκεντρώνουν βοήθεια, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις τους συγκεντρώνουν κεφάλαια, τα Μέσα τους κάνουν εκκλήσεις για αλληλεγγύη.

«Όλοι έχουν πληγεί πάρα πολύ», δήλωσε ο Μπιλ Παπαστεργιάδης ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής κοινότητας των 300.000 ανθρώπων στην Μελβούρνη, η οποία έχει τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό οπουδήποτε εκτός Ελλάδας, μεταξύ της συνολικής διασποράς που εκτιμάται ότι είναι περίπου 7 εκατομμύρια. «Η θλίψη ήταν τεράστια, αλλά το ίδιο ήταν και η υποστήριξη από ολόκληρη την Αυστραλία», λέει.

Μέσα σε 12 ώρες, ο Παπαστεργιάδης είχε καλέσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον πρεσβευτή στην Καμπέρα, επικοινώνησε με τους αρμόδιους υπουργούς της Αυστραλίας, άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς έκτακτης ανάγκης και προώθησε την ενημέρωση μέσω τοπικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Η απάντηση ήταν άμεση και οι δωρεές άρχισαν αμέσως να καταφθάνουν.

«Την πρώτη εβδομάδα, είχαν φτάσει σε μισό εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος ελπίζει να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια με τον μαραθώνιο που διοργανώνει το ελληνικό κοινοτικό κέντρο της Μελβούρνης αυτή την Τετάρτη.

«Η απάντηση από την ομοσπονδιακή και την κρατική κυβέρνηση ήταν εξίσου στιγμιαία. Μέσα σε 48 ώρες προσέφεραν βοήθεια και ομάδες με ειδικευμένη πυροσβεστική εμπειρία είχαν σταλεί για να βοηθήσουν», λέει.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, οι Έλληνες συσπειρώθηκαν επίσης. Η ελληνική κοινότητα των 3 εκατομμυρίων πολιτών της διασποράς εκεί είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και μία από τις πλουσιότερες.

Μέσα σε 24 ώρες ξεκίνησαν τη βοήθεια αναφέρει ο Guardian που κάνει ειδική αναφορά στις εκκλήσεις που έγιναν από τη Νία Βαρντάλος και τη Ρίτα Ουίλσον, τη σύζυγο του Τομ Χανκς, που είναι επίσης ελληνικής καταγωγής.

Και σε αυτή την περίπτωση, η ανταπόκριση ήταν ακαριαία. «Απέναντι στην απερίγραπτη καταστροφή, υπάρχει ελπίδα», δήλωσε ο Τζορτζ Στάμας, πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Ελλήνων σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ευρώπη και Καναδά. 

«Η διασπορά ένωσε τις δυνάμεις της για να υποστηρίξει τις δράσεις όσων βοηθούν εκείνους που παλεύουν για να ξαναστήσουν τις ζωές τους», σχολιάζει.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Η άμεση υποστήριξη υπενθύμισε τους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, που οι πρόγονοί τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εξαιτίας της φτώχειας ή και του πολέμου. 

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία προσέλκυσαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες τον 20ο αιώνα, ιδιώς κατά την περίοδο του ελληνικού εμφύλιου από το 1946 έως το 1949. 

«Ωστόσο οι σχέσεις δεν ήταν πάντα εύκολες», σχολιάζει ο Guardian. «Ο θυμός για αδυναμία ενός διεφθαρμένου και δύσκαμπτου ελληνικού κράτους απασχόλησε τις κοινότητες της διασποράς, που παρακολουθούσαν την κάθοδο της χώρας στην χρεοκοπία με ανάμεικτη ταραχή και δυσπιστία. Η αποτυχία των επόμενων ελληνικών κυβερνήσεων να παραχωρήσουν δικαίωμα ψήφου στις κοινότητες του εξωτερικού υποδαύλισε την απογοήτευση». 

«Η δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα και την ακεραιότητα των ελληνικών ιδρυμάτων κλιμακώθηκε, ιδίως απέναντι στα fund», σχολιάζει ο ερευνητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για θέματα της ελληνικής διασποράς, Αντώνης Καμαράς. 

«Στο παρελθόν, πολλοί υποπτεύονταν ότι τα χρήματα που προορίζονταν για την ανακούφιση των πιο αδύναμων ομάδων κατέληξαν αλλού, αλλά όταν βλέπεις συμπατριώτες σου να καίγονται ζωντανοί, ο δεσμός του αίματος υπερισχύει», προσθέτει. 

Η κυβέρνηση όρισε μία τριμερή υπουργική επιτροπή με ειδικούς ελεγκτές, για τη διαχείριση των πόρων που προορίζονται για τους πυρόπληκτους. Ανάμεσα στους πόρους αυτούς είναι και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από Έλληνες της διασποράς. 

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.500 καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. 

Ο κ. Παπαστεργιάδης γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να πετάξει στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο, με αρκετές επιταγές στις αποσκευές του. 

Οι Έλληνες της Αυστραλίας θέλουν να στηρίξουν και την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, που στερούνται ακόμα και του βασικού εξοπλισμού σε ρούχα και μπότες. 

«Θα δημιουργήσουμε μία επιτροπή που θα καθορίσει την κατανομή των χρημάτων. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί θα χρησιμοποιηθούν καταλλήλως και θα φτάσει στους ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Με πληροφορίες από Guardian

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια