Χαμόγελο του Παιδιού: Αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις ανήλικων κοριτσιών μετά την πανδημία- Οι αριθμοί

Χαμόγελο του Παιδιού: Αυξήθηκαν οι εξαφανίσεις ανηλίκων μετά την πανδημία- 101 το 2022 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αύξηση στις εξαφανίσεις ανηλίκων και ιδιαίτερα σε έφηβα κορίτσια καταγράφηκε μετά το 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία από το Χαμόγελο του Παιδιού.

«Από την πανδημία και μετά υπήρχε μεγάλη αύξηση στα Amber Alerts. Από τα οκτώ (περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων) που είχαμε σε ετήσια βάση αυξήθηκαν στα 18», ανέφερε ο πρόεδρος από το Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, παραθέτοντας τα στοιχεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου INTERSYC II που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ - INTERSYC ΙΙ».

Ο Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε ότι «Είναι πολύ σημαντική η ενδυνάμωση της κοινωνίας και της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικογένειας για θέματα που ταλανίζουν τα παιδιά, όπως είναι η υγεία, η κοινωνική φροντίδα, οι εξαφανίσεις και η παράνομη διακίνηση. Ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ειδικότερα μετά την πανδημία, όπου άφησε πίσω όλη αυτή τη φρίκη. Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν κάθε μέρα μια εκδήλωση αυτοκτονικού ιδεασμού».

«Για το 2022 δηλώθηκαν περίπου 101 εξαφανίσεις παιδιών και 199 ενήλικων. Γενικότερα υπήρξε αύξηση των περιστατικών μετά την πανδημία. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα στατιστικά του τετραμήνου για το 2023 και ήδη έχουμε 71 εξαφανίσεις παιδιών, ηλικιακά κυρίως στην εφηβεία, από φυγή για διάφορους λόγους, όπως ενδοοικογενειακή βία, βία στο σχολείο αλλά και από διαδικτυακό εκφοβισμό που έχει αυξηθεί από το 2020 και κυρίως αφορά σε κορίτσια ηλικίας 13 έως 18 ετών. Η κυρίαρχη εικόνα στις εξαφανίσεις είναι η εικόνα μιας έφηβης. Στις μικρότερες ηλικίες είναι κυρίως αγόρια, των οποίων τα ίχνη χάνονται από έλλειψη προσανατολισμού, έλλειψη προσοχής των γονιών ή των συγγενών και γονική αρπαγή, που είναι σπάνια στην Ελλάδα» τόνισε ο ψυχολόγος από το  «Χαμόγελο του Παιδιού» Χρήστος Σωζόπουλος,

Επισήμανε δε, ότι παρατηρείται αυξητική τάση στις εξαφανίσεις, όμως «παράλληλα και τα αντανακλαστικά ευτυχώς είναι καλύτερα».

Όπως είπε «Πάνω από τα εννέα στα δέκα παιδιά, εντοπίζονται και είναι σημαντικό να δηλώνουμε την απουσία του παιδιού άμεσα. Είναι μύθος ότι πρέπει να περάσουν 24 και 48 ώρες για να δηλώσουμε μια εξαφάνιση. Τα ανακλαστικά όσο πιο γρήγορα λειτουργούν, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες εύρεσης. Πάντα σε συνεργασία με την αστυνομία γίνεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ενός εξαφανισμένο προσώπου, είτε είναι ανήλικος, είτε ενήλικας και έρχεται πάντα κατόπιν έγκρισης του αστυνομίας».

«Όσο πιο σύντομα γίνεται η διαδικασία, τόσο πιο άμεσα θα έρθουν και τα θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο αστυνόμος Α' Διονύσης Κλιτσινίκος, από τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν και οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ