Handelsblatt: Ελλάδα, μια χώρα που ματώνει

Handelsblatt: Ελλάδα, μια χώρα που ματώνει Facebook Twitter
1

Στη διαδικτυακή σελίδα της Handelsblatt, o ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ αναφέρεται εκτενώς στη φυγή μισού εκατομμυρίου νέων Ελλήνων στο εξωτερικό σε άρθρο με τίτλο «Μια χώρα που ματώνει» .

Το άρθρο ξεκινά με το παράδειγμα του 38χρονου Αλέξανδρου και της συζύγου του, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι άνεργοι αλλά έχουν και καλοπληρωμένες δουλειές: «Δεν φεύγουμε από ανάγκη αλλά γιατί δεν βλέπουμε μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας λέει ο Αλέξανδρος.

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση το 2009, η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο της οικονομικής της απόδοσης.

Tην ίδια ώρα, αυξάνεται και πάλι το ΑΕΠ αλλά αναιμικά: 1,4% τον προηγούμενο χρόνο, πιθανόν 2% αυτό τον χρόνο. Η ανεργία βρίσκεται στο 20% και στους νέους 15 έως 25 χρόνων φθάνει μάλιστα στο 42%.

«Θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια μέχρι η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι το επίπεδο που είχε πριν από την κρίση. Αυτό όμως που μακροπρόθεσμα βαραίνει πολύ περισσότερο απ' ό,τι η ύφεση και η ανεργία, είναι ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν, στην πλειονότητά τους με πτυχίο ΑΕΙ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Και το άρθρο συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Δεν είναι μόνο η κρίση και η υψηλή ανεργία που σπρώχνουν τους Έλληνες στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει έρευνα της εταιρείας ICAP, η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις που έγιναν ηλεκτρονικά με 1068 απόδημους σε 61 χώρες. Μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κρίση ως την αιτία για την οποία έφυγαν. Το 44% δήλωσε ότι έφυγαν στο εξωτερικό διότι επικρατεί διαφθορά στη χώρα και η απόδοση δεν ανταμείβεται. 27% δήλωσε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό. Ένας στους τέσσερις ανέφερε πως οι καλύτερες αποδοχές ήταν ο λόγος που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να μεταναστεύσει».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δυστυχώς μετά απο τεράστιες χαμένες ευκαιρίες με ξεκάθαρη την εικόνα για το τι πρέπει να αλλάξει, οι πολίτες της χώρας επέλεξαν στροφή στο χειρότερο παρελθόν. Την ίδια στιγμή που χώρες οπως η Εσθονία και η Λιθουανία βρίσκονται ήδη σε στάδιο ψηφιακής οικονομίας, η Πορτογαλία και οι γείτονες μας στα Βαλκάνια επενδύουν στην εξωστρέφεια με άλματα στις εξαγωγές, η Ελλάδα συζητά για συντάξεις, διορισμούς σε ενα άθλιο αντιπαραγωγικό δημόσιο και επιδόματα φτώχειας. Τι κατάντια να ζει κανείς σε χώρα με τεράστιες δυνατότητες που την διαχειρίζονται άνθρωποι με χαμηλές προσδοκίες και κοσμοθεωρία δεκαετίας 80.