Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς υπάρχει απόσταση μέχρι κάποια συμφωνία.
Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν από τα σοβαρούς παράγοντες στην εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ. Οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση μετά την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη, «έχουμε δρόμο ακόμα» και θα χρειαστούν και νέες τηλεδιασκέψεις εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να φανεί αν παραμένουν και ποιες από τις έντονες ενστάσεις που κατέγραφε σε κείμενό της η ΕΚΤ για το αρχικό σχέδιο που έστειλε στους θεσμούς η Αθήνα.
Το EWG αποτελεί το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, στο οποίο τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την έκθεση μεταπρογραμματικής επιτήρησης της Ελλάδας και διαπίστωσαν πως τα προβλήματα παραμένουν, ειδικά σε ότι αφορά στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δώσουν πράσινο φως για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή.
Οι ερωτήσεις που θέτουν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και κυρίως οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, επικεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πλειστηριασμούς.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι τραπεζών από τη μεριά τους, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, έχοντας μετρήσει όλες τις παραμέτρους του σχεδίου και έχουν κάνει αναλυτικά σχέδια προσομοίωσης.
Αν η Ελληνική πλευρά δεν καταφέρει να πιέσει τις μεταρρυθμίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθεί σε επόμενο Eurogroup, με πιθανότερο εκείνο που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρυξέλλες προτίθενται θα κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να επιβαρύνουν το κλίμα, δεδομένης της Ελληνικής προσπάθειας για έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις ήρθαν από τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς τεχνοκράτες οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις εκταμίευσης θα πρέπει να περάσουν και από τα κοινοβούλια τους, και άρα δεν έχουν περιθώριο να κάνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα.
σχόλια