Χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα: Τι απαντά το Υπ. Υγείας στους συλλόγους που αντιδρούν

Χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα: Τι απαντά το Υπ. Υγείας στους συλλόγους που αντιδρούν Facebook Twitter
0

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός απαντά στους 14 συλλόγους της Αθήνας που αντιδρούν σε ενδεχόμενη δημιουργία χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών.

Χθες έγινε γνωστό πως σε ανοιχτή επιστολή τους, οι σύλλογοι, στους οποίους συμμετέχουν πολίτες από γειτονιές της πρωτεύουσας, καταγγέλλουν πως ετοιμάζεται η καθιέρωση «χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών» χωρίς να υπάρξει δημόσιος διάλογος.

Οι σύλλογοι κάνουν λόγο για «πειράματα» στα οποία δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Μέσα από το LIFO.gr ο αναπλ. γγ του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για τη μελέτη της παρέμβασης, εξηγεί τη σημασία της και απαντά στους συλλόγους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η θεσμοθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα είναι μια παρέμβαση που εξασφαλίζει ευρεία συναίνεση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Παραθέτει στοιχεία για τον αριθμό χρηστών στην Αττική και όλη την Ελλάδα και εξηγεί το σκεπτικό της πρότασης που έχει γίνει αιχμή του δόρατος για 14 συλλόγους πολιτών του κέντρου της Αθήνας.

Χώροι ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα: Τι απαντά το Υπ. Υγείας στους συλλόγους που αντιδρούν Facebook Twitter

Αναλυτικά η απάντηση που δίνει ο Σταμάτης Βαρδαρός:

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης (Drug Consumption Rooms, γνωστά και ως Shooting Rooms), που νομοθετούνται αυτήν την εβδομάδα με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι μια προοδευτική παρέμβαση, και γι' αυτό ακριβώς, - πέρα από κάποιος μεμονωμένες φωνές που δυσκολεύονται να κατανοήσουν την σημασία της παρέμβασης - εξασφαλίζει ευρεία συναίνεση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Θα λειτουργούν μόνο από τους εγκεκριμένους φορείς του άρθρου 51 του Ν.4139/13 (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΨΝΑ, ΨΝΘ) και απευθύνονται σε έναν πληθυσμό ιδιαίτερα προβληματικών χρηστών που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (2016) η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα είναι 17.067, και οι μισοί από αυτούς εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχότροπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η προσέγγιση της συγκεκριμένης κατηγορίας χρηστών ψυχότροπων ουσιών, αυτών δηλαδή που έχουν χαμηλό ή κανένα κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, επιτυγχάνεται μέσα από τα λεγόμενα μέτρα μείωσης της βλάβης


Για αυτούς τους χρήστες οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης αποτελούν μέτρο μείωσης της βλάβης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αποσκοπώντας πρωτίστως στη μείωση των σοβαρών κινδύνων μετάδοσης ασθενειών μέσω της κοινής χρήσης συνέργων χρήσης, στην πρόληψη των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών και στη σύνδεση τους με υπηρεσίες θεραπείας των εξαρτήσεων καθώς και άλλες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.


Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης όπου τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου προσωπικού, λειτουργούν στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ως απάντηση αρχικά στις πρώτες επιδημικές εξάρσεις του HIV, σε πληθυσμούς που έκαναν ενέσιμη χρήση.


Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου στους χώρους αυτούς θα διατηρείται μητρώο χρηστών και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την παροχή στους χρήστες ναρκωτικών αποστειρωμένων συνέργων χρήσης, υπηρεσίες ενημέρωσης/ συμβουλευτικής, πρώτες βοήθειες σε περίπτωση υπερδοσολογίας, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και παραπομπή σε κατάλληλες υπηρεσίες φροντίδας και θεραπείας των εξαρτήσεων.


Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία παρέμβαση που θα «εξαφανίσει» από μόνη της το πρόβλημα της χρήσης ιδίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο παρέμβασης στο δύσκολο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, το οποίο απαιτεί εντατική προσπάθεια και στην πρόληψη, και στην μείωση της βλάβης, και στην θεραπεία και στην επανένταξη.



Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM