Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και οι νέοι πρέπει ηγηθούν»

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και οι νέοι πρέπει ηγηθούν» Facebook Twitter
Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο πληθυσμός έχει κουραστεί, γιατί καλείται να παίρνει μέτρα για μεγάλο διάστημα.
0

— Μετά τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στα γηροκομεία της Αθήνας θεωρείτε ότι η πρωτεύουσα κινδυνεύει να γίνει Μπέργκαμο; Τι είναι αυτό που κρίνετε ως ανησυχητικό όσον αφορά τους ηλικιωμένους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας;

Πράγματι, το σημαντικότερο πρόβλημα στην παρούσα πανδημία είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Αυτό ήταν το διακύβευμα από την αρχή για όλες τις χώρες του κόσμου. Έτσι συμβαίνει με όλες τις πανδημίες, όταν κυκλοφορεί ένας καινούργιος ιός και το σύνολο του πληθυσμού είναι επίνοσο. Αυτό που μας φοβίζει είναι ένα μεγάλο peak κρουσμάτων που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν σκοπό τη λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης.

Πιστεύω ότι σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά απ' ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί, όμως οι δυνατότητές του είναι πάντοτε πεπερασμένες.

Για τον λόγο αυτό έχουμε «μη φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας», τα οποία βοηθούν στο να έχουμε περιορισμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, αποτελούν τους πιο ευαίσθητους χώρους αναφορικά με τον Covid-19. Εκεί υπάρχει συγκέντρωση ευάλωτων ατόμων (υπερήλικες, άτομα με συνοδά νοσήματα κ,λπ,) που πρέπει να προφυλαχτούν από τον ιό.

Δυστυχώς, πολλοί θάνατοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία κ.λπ.) αλλά και στη χώρα μας προήλθαν από την είσοδο του ιού σε αυτές τις δομές. Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ είναι συμβατά με τις διεθνείς οδηγίες και πρέπει να εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια.

Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η περίπτωση της δομής στην Καρδίτσα, όπου 8 από τους 11 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί στον ιό και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στους φιλοξενούμενους. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και δεν υπάρξει κρούσμα στην πορεία, θα άξιζε ιδιαίτερης διερεύνησης όσον αφορά την τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας από το προσωπικό κ.λπ.

Είναι φανερό ότι τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 12 ετών και οι νεαροί ενήλικες είναι αυτοί που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μεταδόσεις στην κοινότητα.


— Πώς εξηγείτε το ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν εφαρμόζουν σωστά τα μέτρα ασφαλείας και καθημερινά σημειώνονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων;

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες πολιτών. Στην πρώτη θα κατέτασσα τους λεγόμενους «αρνητές του κορωνοϊού» και θα τους έβαζα μαζί με αυτούς που βλέπουν πολύ επιφανειακά το πρόβλημα και γενικά αψηφούν τον κίνδυνο. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τον κίνδυνο και προσπαθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, αλλά όχι συστηματικά. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν και νέοι, οι οποίοι τοποθετούν τη διασκέδαση και την προσωπική απόλαυση υψηλότερα από την προστασία από τον κορωνοϊό. Στην τρίτη κατηγορία υπάγονται οι συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι παίρνουν όλα τα μέτρα συστηματικά, σε καθημερινή βάση.


— Τι θα συμβουλεύατε να κάνουν τους αναγνώστες που θα μας διαβάσουν;

Πρέπει να παραδεχτώ ότι ο πληθυσμός έχει κουραστεί, γιατί καλείται να παίρνει μέτρα για μεγάλο διάστημα. Αυτό ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να βάλουμε τα μέτρα στη ρουτίνα της καθημερινής μας ζωής, κι αυτό θα ήταν η συμβουλή μου στους αναγνώστες σας. Πρέπει να κάνουμε τη μάσκα, την υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων τρόπο ζωής.


— Σας ανησυχεί το γεγονός ότι διογκώνεται συνεχώς το κίνημα των αρνητών της μάσκας;

Δεν πιστεύω ότι το κίνημα αυτό θα λάβει τεράστιες διαστάσεις. Θεωρώ πως θα παραμείνει περιορισμένο και πως η πλειονότητα του πληθυσμού θα συνεχίσει να πιστεύει στην προστατευτική ικανότητα της μάσκας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε με τα εμβόλια.

Δυστυχώς, μέρος των αρνητών της μάσκας ανήκει στον χώρο της Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας ψευτοδιλήμματα θρησκευτικού περιεχομένου, όπως το ότι δεν μεταδίδεται ο ιός στην εκκλησία κ.λπ. Αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις και τα πιστεύω βλάπτουν την Εκκλησία, όπως και τους πιστούς.


— Οι νέοι, ως ασυμπτωματικοί φορείς, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα. Τι θα τους λέγατε; Πιστεύετε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι αποδοτικά, π.χ. το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12;

Από μελέτες που έχουμε κάνει στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, είναι φανερό ότι τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα από 12 ετών και οι νεαροί ενήλικες είναι αυτοί που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μεταδόσεις στην κοινότητα. Σε αυτή την ομάδα θα έλεγα με ειλικρίνεια τρία πράγματα: 1) μπορεί αυτές οι ηλικίες, όταν προσβάλλονται από τον ιό, να έχουν ηπιότερη κλινική εικόνα, αλλά δεν είναι στο απυρόβλητο. Έχουν παρατηρηθεί σοβαρά κρούσματα και σε αυτές, 2) μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα της οικογένειας και του συγγενικού τους περιβάλλοντος, τα οποία θα έχουν πολύ πιο σοβαρή κλινική εικόνα και 3) οι νέοι διαχρονικά είναι μπροστάρηδες σε όλους τους αγώνες. Από αυτούς περιμένουμε να κάνουν θαρραλέες ενέργειες. Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν ιό και ότι εκείνη πρέπει να ηγηθούν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM