Human Rights Watch: Ανησυχητική αύξηση των ασυνόδευτων που μένουν σε αστυνομικά τμήματα

Human Rights Watch: Ανησυχητική αύξηση των ασυνόδευτων που μένουν σε αστυνομικά τμήματα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)
0

Ανησυχητική αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών που διαμένουν σε αστυνομικά κελιά και κέντρα κράτησης στην Ελλάδα, διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Σχετική επιστολή απέστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 19 Ιουλίου ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα και ήταν σε λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε δομή φιλοξενίας, ανερχόταν σε 117. Σε αναμονή επίσης για τοποθέτηση σε δομή φιλοξενίας είναι 169 παιδιά που διαμένουν σε ασφαλείς ζώνες κέντρων φιλοξενίας, 246 παιδιά από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και 159 από ανοιχτές δομές. Ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.350, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων θέσεων σε εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας είναι μόλις 1.226.

Ο αριθμός των 117 παιδιών έρχεται σε δριμεία αντίθεση με τον Νοέμβριο του 2016, οπότε μόλις δύο ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν, σημειώνει το Παρατηρητήριο και προσθέτει ότι οι Αρχές δεν θα πρέπει να κρατούν παιδιά στα αστυνομικά κέντρα όταν υπάρχουν εγκαταστάσεις με καλύτερες συνθήκες, στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν για μεταβατική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών ζωνών στα κέντρα φιλοξενίας.

Σε προηγούμενη έρευνά του, πριν από ένα χρόνο, το Παρατηρητήριο διαπίστωσε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά κρατούνταν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες σε μικρά και υπερπλήρη αστυνομικά κελιά και σε ορισμένες περιπτώσεις με άσχετους ενήλικες, παρόλο που αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Τα παιδιά δεν λάμβαναν πληροφορίες για τα δικαιώματά τους ή για τη διαδικασία ασύλου και πολλά απ' αυτά αντιμετώπισαν ψυχολογική πίεση που συνδεόταν με τις συνθήκες κράτησης. Η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία ότι από τότε λίγα έχουν αλλάξει.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη από τις 17 ως τις 19 Ιουλίου 2017, στην οποία διαπίστωσε ότι πολλά ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα σε ακατάλληλες συνθήκες, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Μυγδονίας, όπου σε ένα κελί είχαν τοποθετηθεί 17 ανήλικοι.

Επίσης, το Παρατηρητήριο αναφέρεται σε επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στις 20 Ιουλίου προς τον Γιάννη Μουζάλα (και κοινοποίηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον εισαγγελέα Ανηλίκων και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας), στην οποία αναφέρεται ότι στην Αμυγδαλέζα «κρατούνται ανήλικοι σε πρόχειρες εγκαταστάσεις, διαμορφωμένες για την περίσταση των ανηλίκων αλλά χωρίς να τυγχάνουν της αναμενόμενης θαλπωρής από εξειδικευμένο προσωπικό», ενώ καταγγέλλεται ότι σε αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας «ανήλικοι αλλοδαποί κρατούνται ως ενήλικες σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, σε αστυνομικά κρατητήρια σαν κοινοί κακοποιοί».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζει, επίσης, την ανησυχία του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεταβιβάσει την ευθύνη και τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων από Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς είναι πιθανό να επιδεινώσει την έλλειψη κατάλληλου χώρου διαμονής για τα ασυνόδευτα παιδιά. Πρόσφατα, επτά ΜΚΟ (Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Care, Solidarity Now, International Rescue Committee, Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Save the Children) ανέφεραν ότι αυτή η μεταβίβαση ευθύνης και χρηματοδότησης σημαίνει ότι θα κλείσουν τουλάχιστον πέντε δομές για ασυνόδευτα στην Ελλάδα.

Σε σημερινή επιστολή του προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητάει να αναλάβει επειγόντως δράση για τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων παιδιών σε κράτηση, προκειμένου αυτά να βρουν στέγη σε δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι το υπουργείο κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος του έτους όλα τα ασυνόδευτα θα βρίσκονται σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας ή ασφαλείς ζώνες. Καλούν δε τις ΜΚΟ να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού. Τέλος, υπενθυμίζουν ότι, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, παρέλαβε 300 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, που σήμερα έχουν αυξηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1.500 θέσεις σε εξειδικευμένες δομές και ασφαλείς ζώνες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112 - Τι είπε για την κακοκαιρία Elena

Ελλάδα / Κακοκαιρία Elena - Κικίλιας: Αναβαθμίζεται το 112, ποιες νέες λειτουργίες θα περιλαμβάνει

«Θα υπάρχει distress code και silent button σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειες ή της οποιαδήποτε κατάστασης που θέτει σε κίνδυνο έναν συμπολίτη μας και δεν μπορεί να πάρει και να μιλήσει στο τηλέφωνο» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης
LIFO NEWSROOM