Κύριε Βαρελά, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η Αθήνα είναι η καθαρότερη πόλη της Ευρώπης.
Με πολύ λιγότερο προσωπικό από το 2010, με λιγότερους πόρους και με πολύ περισσότερα προβλήματα η Αθήνα είναι πολύ καθαρότερη από το σημείο που την παραλάβαμε, στις αρχές του 2011.
Είστε κατά των φαραωνικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας των απορριμμάτων που προωθεί ο Ενιαίος Διαβαθμικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και υπέρ της ανακύκλωσης;
Από θέσεις αρχής είμαι κατά των φαραωνικών έργων (βλ. π.χ. Ολυμπιακά Έργα). Όσο για τα έργα που προωθεί ο ΕΔΣΝΑ, συνεχίζει να υπάρχει από το 2006 ,το βασικό πρόβλημα του Περιφερειακού Σχεδιασμού.( Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, εκκρεμεί η αναθεώρησή του η οποία θεωρείται αναγκαία και απαραίτητη για να προχωρήσουμε). Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι τα απορρίμματα στην Αττική μειώνονται συνεχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, της αλλαγής του τρόπου συμπεριφοράς των κατοίκων, αλλά και μέσω της βελτίωσης των δεικτών της ανακύκλωσης. Τις ποσότητες του 2006-2008 θα τις έχουμε πιθανόν ξανά από το 2023 και μετά. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε άλλες λύσεις μικρότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων. Υπάρχει, δε, μία υποχρέωση της Αττικής αλλά κυρίως της πολιτείας να διατεθούν, παράλληλα με τις λύσεις, όλα εκείνα τα κονδύλια που θα «διορθώσουν», στο μέτρο του δυνατού, τις βλάβες που έχει υποστεί η Δ. Αττική και κυρίως οι Δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου -από την ύπαρξη για δεκαετίες- των χωματερών στα όριά τους.
Υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματός σας (ανακύκλωση-καθαριότητα) και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;
Στην ανακύκλωση θεωρώ, ως βασικά προβλήματα, τη μη συνεχή ενημέρωση των δημοτών για τα οφέλη της ανακύκλωσης (μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κόστους ταφής, αναγκαιότητα ανάκτησης πρώτων υλών κ.λπ.). Είναι δεδομένο ότι στα επόμενα χρόνια η συνεχής ενημέρωση θα είναι στην καθημερινότητα της λειτουργίας του δήμου μας. Όσο για τα εμπόδια στην καθαριότητα, πέρα από αυτά που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση και η εισροή στην Αθήνα χιλιάδων οικονομικών ή πολιτικών προσφύγων, το βασικότερο είναι η μη συμμετοχή των δημοτών στην καθημερινή καθαριότητα. Δεν μπορεί να φωνάζεις π.χ. για τη μη καθαριότητα των πεζοδρομίων ή των πάρκων και ταυτόχρονα να βγάζεις βόλτα το σκυλάκι σου και να μην μαζεύεις τα περιττώματά του. Επίσης, δεν μπορεί να ζητάς να έχουν οι κάδοι καπάκια -και καλά κάνεις και το ζητάς- αλλά στους κάδους που έχουν καπάκια και πετάλια την ίδια ώρα να αφήνεις την σακούλα απ’ έξω.
Πόσο έχει επηρεάσει ο «Καλλικράτης» τα σχέδιά σας;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησε -και δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει- είναι η τεράστια γραφειοκρατία. Ο δήμος μας, ιδρύοντας επτά τοπικά σημεία εξυπηρέτησης του δημότη (στις επτά Δημοτικές Κοινότητες) έκανε ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η δε δυνατότητα (μετά από πιστοποίηση) να μπορείς να κάνεις 80 συναλλαγές από τον υπολογιστή του σπιτιού σου, μας κάνει αισιόδοξους. Όσο για την καθαριότητα, στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πάμε σε «έξυπνες λύσεις». H κατασκευή σύγχρονου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα με χρήματα από το ΕΣΠΑ, η συνεχής επέκταση του δικτύου υπόγειων κοντέινερ με συμπιεστή για την απομάκρυνση από την επιφάνεια εκατοντάδων κάδων (ήδη έχουν τοποθετηθεί 9 τέτοια κοντέινερ), η κατασκευή του πρώτου πράσινου σημείου στην Αττική σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού της πόλης μας, θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Τέλος, η δικαίωση των συμβασιούχων της καθαριότητας και του πράσινου είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης μας. Μετά από 10 έως 12 χρόνια εργασίας τους στον δήμο δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι μπορεί να μη δικαιωθούν.
Πώς αξιολογείτε την εικόνα του κέντρου της πόλης;
Η εικόνα με το Αττικόν, τα κλειστά καταστήματα στην Σταδίου -και όχι μόνον- δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα στους Αθηναίους αλλά και σε όλους τους Έλληνες που θέλουν να στηριχθούν σήμερα πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Σημάδια ενθαρρυντικά έχουμε με το άνοιγμα νέων καταστημάτων, έστω και σε μεγάλη πλειοψηφία υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και στις γειτονιές με τη δημιουργία εστιών νέων δραστηριοτήτων (Παγκράτι, Πλατεία Καλλιγά, Κουκάκι, Πετράλωνα…). Είμαι αισιόδοξος ότι η Αθήνα, η παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, στα επόμενα χρόνια θα πατήσει πιο γερά στα πόδια της και αξιοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό της, θα είναι μία πόλη αντάξια της Ιστορίας της.
σχόλια