Η Ελλάδα πρώτη στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη

Η Ελλάδα πρώτη στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη Facebook Twitter
10

Ακόμη μία αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφονται αυξητικές τάσεις, με το ποσοστό των παιδιών άνω του φυσιολογικού βάρους να αγγίζει το 50%, φέροντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρόβλημα οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας Ευθύμιο Καπάνταη, καταναλώνουμε «φθηνή και κακή τροφή», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κρίση παχαίνει τα παιδιά». Ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες δεν προγραμματίζουν το φαγητό τους και έχουν απομακρυνθεί από την μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψάρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσιάστηκαν την Τρίτη από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, με αφορμή τον εορτασμό της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας και η οποία διεξήχθη πανελλαδικά σε σύνολο 5.682 παιδιών, το 48% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 54% των παιδιών ηλικίας 9 ετών, είχαν βάρος παραπάνω του κανονικού. Ποσοστό υψηλότερο απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που συμμετείχαν στη μελέτη.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και για την επίδραση του σχολικού περιβάλλοντος στην παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας. Από την έρευνα αναδεικνύεται ότι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ό,τι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα μόνο το 12% των δημοτικών σχολείων διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό, όταν το υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία. Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών φθάνει το 38%.

Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των δημοτικών, τη στιγμή που το υψηλότερο ποσοστό αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58% ενώ το γιαούρτι είναι διαθέσιμο μόνο στο 5% των δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% έως το υψηλότερο ποσοστό 70% που κατέχει η Λιθουανία.

Η έρευνα καταγράφει επίσης την απουσία παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%) σχολεία, όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81%, και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και η Λετονία.

Στις άμεσες και απώτερες επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στην υγεία αναφέρθηκε η Μαρίνα Καραβανάκη-Καρανάσιου, μέλος του ΔΣ της ΕΙΕΠ, τονίζοντας πως όσο παρατείνεται το διάστημα παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης σχετιζόμενων ασθενειών στην ενήλικη ζωή.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ελλάδα / Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» του Νίκου Καλογερόπουλου

Ο Νίκος Καλογερόπουλος έχει δημιουργήσει τον χώρο τέχνης «Τρενοτεχνείο» στην Κυπαρισσία - Οι δράστες κατέστρεψαν μουσικά όργανα, τραπέζια, καρέκλες, αντικείμενα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μια από τις χαρακτηριστικότερες ενδειξεις της παρακμής μια κοινωνιας. Αλλά έλα που μας κατατρύχουν τα κατοχικά σύνδρομα ακόμη. "Φαε παιδι μου, φάε", "έφαγε το παιδι;;;", " η τελευταια μπουκια ειναι η δύναμή σου" κι άλλες βλακειες με τις οποιες μεγαλωσαμε κι απ' ότι φαινεται μεγαλωνουν ακομη τα παιδια. Και μετά λεει φταιει η κριση επειδη καταναλωνουμε σκατοφαγητά. Εγω νομιζα ότι θα το γυριζαμε στην ντοματουλα απο τον κηπο και στο ζυμωτο ψωμακι.Εγω παντως οταν ηρθα Γερμανια και πηγα για δουλεια σε σχολειο, οταν ρωτησα που έχει κυλικειο να παρω κάτι να φαω, γελαγαν και τα πλακάκια..."να φέρνεις το ψωμάκι σου και το φρουτο σου από το σπιτι αγαπητέ" (φρουτο; ρε ξέρετε που μεγαλωσα; έχετε βάλει ποτε την kiss και την κουκουρουκου μεσα σε ψωμακι; έχετε φάει ζαχαρωτά τσολιαδακια; ε, δεν ξέρετε τι σημαινει παιδικη διατροφη... ξενέρωτοι").
Παιδια τι να λεμε τωρα, δουλεψα ωρομισθια σε ολοημερο δημοτικο ενα χρονο και εφριξα. Ο συλλογος δασκαλων και γονεων και κηδεμονων προσπαθησαν για τα καλυτερα και αυτο που καταφεραν ηταν η αγορα 2 ψυγειων για να φυλανε τα παιδια του ολοημερου το κολατσιο τους που φερναν απο το σπιτι και ενος φουρνου μικροκυματων. Το κυλικειο πουλαγε κλασσικα εικονογραφημενα τα εξης:ρρ
κ εγω οταν πηγαινα στο σχολειο, μια τυροπιτα ετρωγα καθε μερα. ουτε σαλατα ουτε κολλατσιο απο τη μαμα. αλλα δεν ειμασταν παχυσαρκοι. κ ο λογος? γιατι τα παιδια της γενιας μου οταν δεν διαβαζαμε περναμε τις αλλανες κ τρεχαμε παιζαμε κρυφτο κτλ και γενικα δεν ειχαμε ιντερνετ κ γραντ θεφτ οτο κτλ και ολες τις ηλεκτρονικες μπουρδες που καθονται και χαλανε τον χρονο τους κ τον εγκεφαλο τους τα παιδια σημερα. και ειναι ευκολο για το σημερινο γονεα να τους δωσει ενα αιπαντ κ να μην ασχοληθει γιατι εχει αλλα στο μυαλο του..βαριεται,,ειναι κουρασμενος κτλ. τι ελληνας γονιος και να παρει τα παιδια του για μια βολτα με τα ποδια η με το ποδηλατο, να πανε για κολυμπι ολοι μαζι στο πισινα η για τρεξιμο?? τι φλωριες ειναι αυτες ?? εδω ειναι ελλαδα!!! σιγουρα συμφωνω πρεπει να προσεχουμε το τι τρωνε τα παιδια αλλα αν δεν βρεξεις κωλο, μπαρμπουνι δεν τρως!!
Πηγαίνοντας την μεγάλη μου σχολείο κάποια χρόνια τώρα, ο αριθμός των εμφανώς υπέρβαρων παιδιών που παρατηρώ δεν μοιάζει να πλησιάζει καν το 50% που υποστηρίζει η έρευνα.Από την άλλη, είναι σίγουρο ότι η ζωή των παιδιών περιέχει πολύ περισσότερο καθισιό και πολύ περισσότερο τζανκ φουντ. Την ευθύνη και για τα 2 την έχουν φυσικά οι γονείς.
Και πόσα από τα παιδιά με κανονικό βάρος τρέφονται αποκλειστικά με πατατούλες, μακαρόνια, μπιφτεκάκια, χυμούς; Γιατί δεν έχουν μόνο σημασία τα κιλά, αλλά η διατροφή
Αυτό φίλε μου είναι από τα χειρότερα σχόλια που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Έστω και μόνο ΕΝΑ παιδί να πεινάει ή να έχει πεινάσει στο σχολείο, στο σπίτι του και δεν ξέρω εγώ που αλλού, να το βρείς και να του το στείλεις. Θα το εκτιμήσει πάρα πολύ..
Δεν καταλαβαίνω που κολλάει το σχόλιο σου στο δικό μου; Αναφάρωμαι στις μυθολογίες της κρίσης. Και εξηγώ: Από το 2009 ξεκίνησε η μυθολογία για τα "(...)παιδιά μας που λιποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία(...)". Συνεχως και ανελέητα ήταν ένα από τα επιχειρήματα του αντιμνημονιακού αγώνα μαζί με τις "6000 αυτοκτονίες" και τους "χιλιάδες άστεγους στην χώρα". Όλα τα παραπάνω διαψευδονται συνεχώς αλλα η μυθολογία συνεχίζεται. Δεν πα να βγαίνουμε σε κάθε έρευνα πρωταθλητές στην παιδική παχυσαρκία, υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει στα σοβαρα ότι "τα παιδιά μας πεινάνε". Δεν πα να έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ευρώπη, ακόμη υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι εχουμε 6000 (ή 10000 ανάλογα την όρεξη) αυτοκτονίες λόγω της κρίσης. (και φταίει βεβαια η καταραμένη Μερκελ και οι παλιό Ευρωπαίοι που δεν μας δανείζουν για να ξοδεύουμε στην κατανάλωση και σε διορισμούς) Στην πραγματικότητα η κρίση εκδηλώθηκε με φρικτά χαρακτηριστικά στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα που κλήθηκε να πεθάνει για να επιζήσουν το παρασιτικό δημοσιο (προϊόν του πολιτικού κατεστημένου) και ο κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας (συντεχνίες κ.α). Και μαλιστα εκλέχτηκε το πιο συντηρητικό κόμμα ( ο Σύριζα) με κύριο επιχείρημα ότι θα τα κάνει όλα όπως και πριν!!